nastaveni-fsb-a-celkovy-vykon-pc
Hardware Článek Nastavení FSB a celkový výkon PC

Nastavení FSB a celkový výkon PC | Kapitola 4

Halen

Halen

28. 2. 2003 00:00 73

Seznam kapitol

1. Konfigurace a metodika testů 2. Sandra Memory 3. Syntetické benchmarky 4. Praktické testy 5. Herní benchmarky 6. Zhodnocení a závěr

Jistě jste si mnohokrát kladli otázku, jakým způsobem se projeví frekvence FSB na celkovém výkonu počítače. Vyšší frekvence zvyšuje výkon, to víme všichni. Účelem tohoto článku je ukázat sadou benchmarků jak moc. Experimentovat s frekvence FSB lze snadněji v případě platformy AMD. Procesory AMD mají možnost odemknutí násobiče nebo jsou již od výroby odemčené, z čehož vyplývá možnost změnit frekvenci sběrnice bez nutnosti celkového přetaktování procesoru. A právě na platformu AMD se zaměřím.

Reklama

Převod do MP3 - LAME 3.93

Překvapení. Jinými slovy se nedají výsledky v tomto programu zhodnotit. Prakticky vůbec nemá zvýšení frekvence FSB  vliv. Sice jsem předpokládal malé odchylky, ale rozdíl jediné sekundy !! při FSB 100 a 200MHz jsem opravdu neočekával. V tomto případě je důvodem takovéhoto výsledku použitá kompilace programu. Komprimován byl WAV soubor o velikosti 182,4MB s použitím LAME 3.93 kompilovaným na kvalitu při  nastavení dle obrázku, bitrate 192 kbps a kvalita q0. Výsledky se pohybovaly v rozmezí 145-146 sekund. Pokud by byl použit LAME 3.93 kompilovaný na rychlost a případně jiné nastavení kvality, je možné spekulovat o tom, že by se vliv FSB projevil více. Ovšem za cenu snížené kvality výsledné MP3 - a to asi nikdo nechce.

Nastavení FSB a celkový výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz

WinRAR 3.11 CZ

Komprimace stejného souboru, který byl použit pro test LAME 3.93, tedy WAV soubor o velikosti 182,4MB, nejlepší metoda komprese. Zde již frekvence FSB hraje podstatnou roli, viz následující graf. Tento test byl také velkým překvapením - WinRAR je velmi závislý na celkové propustnosti paměťového systému a rychlosti FSB. Výsledkem jsou sekundy potřebné pro zkomprimování souboru. Čím méně, tím lépe. Výsledky 200-200 proti defaultním 133-133: výkon vyšší o 15,98% Výsledky 200-200 proti nejhorším  100-133: výkon vyšší o 33,51%.

Nastavení FSB a celkový výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama