nastaveni-fsb-a-celkovy-vykon-pc
Hardware Článek Nastavení FSB a celkový výkon PC

Nastavení FSB a celkový výkon PC | Kapitola 2

Halen

Halen

28. 2. 2003 00:00 73

Seznam kapitol

1. Konfigurace a metodika testů 2. Sandra Memory 3. Syntetické benchmarky 4. Praktické testy 5. Herní benchmarky 6. Zhodnocení a závěr

Jistě jste si mnohokrát kladli otázku, jakým způsobem se projeví frekvence FSB na celkovém výkonu počítače. Vyšší frekvence zvyšuje výkon, to víme všichni. Účelem tohoto článku je ukázat sadou benchmarků jak moc. Experimentovat s frekvence FSB lze snadněji v případě platformy AMD. Procesory AMD mají možnost odemknutí násobiče nebo jsou již od výroby odemčené, z čehož vyplývá možnost změnit frekvenci sběrnice bez nutnosti celkového přetaktování procesoru. A právě na platformu AMD se zaměřím.

Reklama

SiSoftware Sandra 2003

V tomto benchmarku, který je snad nejvíce syntetický ze syntetických, se projevil vliv zvyšování FSB pouze v testu propustnosti pamětí. Arithmetic i multimedia test vykazoval jen nepatrné odchylky. Tak malé, že se nechají považovat za chybu měření.  Zvýšení frekvence FSB se ani nemůže projevit. Je to dáno tím, že celý algoritmus testu se vejde do cache procesoru. Proto by si někteří "testeři" měli uvědomit, že arithmetic ani multimedia test Sandry nelze použít pro testy základních desek. Do grafů jsem zahrnul pouze propustnost pamětí BUFFERED a UNBUFFERED (ten více zohledňuje latence pamětí). Každý si může udělat obrázek o tom, nakolik jsou tyto test objektivní.  Nárůsty propustnosti jsou impozantní, 40-50 % proti  propustnosti defaultních 133-133. Dá se říci, že benchmark SiSoftware Sandra neřekne o skutečném výkonu počítače jako celku vůbec nic. Vyplivne pouze jakási čísla. :-).

Nastavení FSB a celkový výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení FSB a celkový výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení FSB a celkový výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení FSB a celkový výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama