msi-mega651-hifi-nebo-pc
Hardware Článek MSI MEGA651: HiFi nebo PC?

MSI MEGA651: HiFi nebo PC? | Kapitola 6

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 7. 2003 00:00 11

Seznam kapitol

1. Geneze PCprcků 2. Mega PC - celková koncepce 3. Mega PC - počítačová část 4. Vnitřní konstrukce podrobněji 5. Systémové parametry a BIOS 6. Testy a závěr

Detailní recenze: Stačí představení prototypu na několika výstavách, několik článků v časopisech a už jste slavný a známý - dříve než se vůbec objevíte. A právě zatížen touto "slávou" k nám připutoval první představitel nového projektu firmy MSI: Mega PC. Přes jeho "velký název" se jedná o minipočítač, hybrid, který ze světa PC kráčí směrem k domácí elektronice...

Reklama

Systém jsem osadil procesorem Pentium4 2.53GHz (FSB 533MHz, Northwood B, 512kB cache L2), 256MB pamětmi Kingmax DDR400; základním diskem byl 7200ot. 80GB IBM Deskstar 120GXP. Poznámka: MSI doporučuje procesory až po 2.8GHz.

Instalace operačního systému Windows XP Professional proběhla bez problémů - v jejím průběhu jsem využil ovladačů umístěných na instančním CD dodávaným se sestavou.

Test propustnosti paměti - Sandra 2002

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

Propustnost pamětí je při nejvyšším taktování pamětí frekvencí 166MHz (DDR333, PC2700) mírně podprůměrná. Bohužel žijeme v doby, kdy kralují dvoukanálové řadiče paměti. Ty v obdobné situaci vykouzlí čísla kolem 3500MB/s (nezapomínejte že se jedná o procesor se sběrnici 533MHz, čipset i865 umí vykouzlit až 5000MB/s!).

Grafický subsystém

Zde jsem testoval ve čtyřech konfiguracích: Nejdříve jsem použil u nás nejoblíbenější akcelerátor vyšší střední třídy, Radeona 9500 Pro, dále nejoblíbenější 3D kartu poslední doby GeForce4 400MX.

1024x768 3D Mark 2001 3D Mark 03
+ Radeon 9500 Pro 11 696 3 646
+ GF4 MX440 6028 215
SIS651@166MHz 1 520 -
SIS651@133MHz 1 352 -

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle očekávání je integrovaná grafika vůbec nehodí pro současné 3D hry (nemluvě o těch budoucích). Ve starších aplikacích DirectX7 (a rozlišení 800x600) však dokázal podat téměř 50% výkonu GeForce4 MX440 - což není tak zlé.

Výsledky dosažené s Radeonem 9500 Pro se zásadněji neliší od jiných "velkých" systémů se stejně taktovaným Pentiem4 (P4 2.53GHz, FSB 533).

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče kvality 2D zobrazení integrovaného adaptéru - ta do 1280x1024 ještě ujde, nad tuto mez již dochází k neostrosti typické u levnějších grafických karet.

Pokud toužíte po 3D akceleraci, výstupu DVI nebo obrazu na 19" monitoru ostrém jak břitva, budete muset sáhnout po dodatečné grafice (dříve testovaný ASUS Pundit byl z toho hlediska na tom nepoměrně hůře - k dispozici byly jen PCI konektory) - pak záleží na vás, použijete-li Radeona 9000 (ten mívá pasivní, tedy tiché chlazení) nebo jinou graf. kartu (GeForce 5200). Rozhodně bych na místě AGP preferoval grafickou kartu s nízkou výškou - u ní pak nejspíše nebude hrozit většina chladících komplikací.

Poznámka 1: Pokud použijete externí grafickou kartu, poněkud zvýšíte hlučnost celého systému. Není divu, grafický karta, pokud je plné výšky, docela omezuje příčný tok vzduchu skříní a větráky musí pracovat na vyšší otáčky.

Poznámka 2: Pokud se chcete kochat DVD firmy a hrami na obrazovce PC, musíte použít grafickou kartu AGP/PCI vždy. Integrovaná grafika totiž nenabízí TV/ Video výstup.

Závěr

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je jasné, že MEGA PC není systémem pro každého. Pokud toužíte po velkém prostoru pro několik disků či mechanik CD/ DVD/ RW, musíte zvolit klasickou sestavu. Pokud svůj počítač a jeho komponenty nenecháte chvíli v klidu, zvolte také raději klasickou "PC stavebnici". Pokud hledíte na to, aby cena bylo co nejnižší, i v tomto případě asi nebudete volit tento systém (i když rozhodně není přehnaně drahý).

Na druhou stranu zde je skupina lidí, kteří na podobný počítač dlouho čekali.

Je to systém pro ty, kteří:

  • Hledají "pouze" něco malého, elegantního a relativně tichého a nechtějí se vzdát jisté možnosti malého upgradu či změny konfigurace (CPU, grafika, HDD, CD-RW) - systém může sloužit jako náhrada klasického "desktop PC", a to rozhodně lépe, než jakýkoliv notebook,
  • Touží po něčem, co by vypadalo dobře a nedělalo ostudu ani v obýváku u luxusní televize. Pokud Mega PC doplníte o mechaniku DVD (klidně i zapisovací), kartou s TV in/out a bezdrátovou klávesnici s myší, získáte tím výkonný multimediální kombajn, který si hravě poradí s 3D akcelerací, DVD, MPEG2 recordingem apod...
  • Potřebují funkce audiosystému (tuneru + CD + mp3) v počítači. Jsou to především ti, které trápí nedostatek prostoru a ti kterým vadí, že jejich okolí hyzdí nepěkný CD radimagnetofon,
  • Pokud hledáte elegantní systém, k editaci svých digitálních fotografii a videa. Integrovaná čtečka nemá potíže se žádným formátem pamětí Flash, FireWire zde také je, disk může být klidně 180GB a Pentium 4 s taktem nad 2GHz jistě zvládne zpracování i těch největších obrazových souborů.

Samotný systém MEGA 651 stojí cca 9000Kč bez DPH, což je běžná cena velké celohliníkové skříně. Pokud víte, že budete potřebovat audiosestavu, elegantní skříň, integrovanou grafiku, LAN, audio 5.1, SPDIF in/out, USB 2.0, FireWire, homologovaný modem, solidní chlazení a tichý zdroj, můžete koupi tohoto barebone dokonce ještě něco málo ušetřit.

Doufám, že MSI bude v této řadě pokračovat, v multimediální a audio částí totiž zásadně nad konkurenci vede. To co potřebuje zlepšení je počítačová část - v ní je současná řada malinký krůček pozadu.


výrobek zapůjčila firma LEVI International

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama