msi-mega651-hifi-nebo-pc
Hardware Článek MSI MEGA651: HiFi nebo PC?

MSI MEGA651: HiFi nebo PC? | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 7. 2003 00:00 11

Seznam kapitol

1. Geneze PCprcků 2. Mega PC - celková koncepce 3. Mega PC - počítačová část 4. Vnitřní konstrukce podrobněji 5. Systémové parametry a BIOS 6. Testy a závěr

Detailní recenze: Stačí představení prototypu na několika výstavách, několik článků v časopisech a už jste slavný a známý - dříve než se vůbec objevíte. A právě zatížen touto "slávou" k nám připutoval první představitel nového projektu firmy MSI: Mega PC. Přes jeho "velký název" se jedná o minipočítač, hybrid, který ze světa PC kráčí směrem k domácí elektronice...

Reklama

Skříň počítače je opravdu nevelká (š:20 x v:16 x d:32cm) - odhaduji že do objemu běžného počítače ve skříni MIDI ATX by se vešly téměř tři takové "kostky". Tip: pokud chcete si představit blíže, jak velký je čelní panel, přehněte stránku A4 kousíček nad její polovinou.

Základním materiálem skříně je hliník - ten zde plní tři úlohy: jednak je počítač velmi lehký (sada váží před plným osazením necelé 3kg), jednak se značně zlepšuje chlazení (hliník vede teplo 2x lépe než běžně používaný plech) - nezanedbatelnou úlohou je také estetické hledisko. Škoda jen, že na čelním panelu převažuje, sice stříbrný, ale přece jen plast...

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

Čelní panel nadchne svou jednoduchostí téměř každého. Je rozdělen na dvě částí - horní, která je pojmenovaná (poněkud nadsazeně) HiFi, vévodí obrovský a přehledný LCD displej s grafickým "spektrálním analyzátorem". Hlavním ovládacím prvkem je zde podsvětlený knoflík typu "jog dial".

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz


...tlačítko EJECT funguje i v audio režimu - šuplík se poslušně otevře, ačkoliv zdroj není vůbec slyšet

K totální dokonalosti je u MEGA PC dotaženo zaintegrování CD/DVD mechaniky - do systému můžete osadit prakticky jakýkoliv typ CD-RW/DVD, včetně vypalovaček DVD. Mechanika zcela skryta za horním výklopným krytem, přičemž vysunutí šuplíku je řízeno elektronicky - povelem po IDE sběrnici mechaniky.

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

Mega PC jako HiFi

Jak je patrné z horního obrázku funguje horní "HiFi část" zcela samostatně - včetně stále funkční mechaniky CD. Po zapnuti systému vás systém požádá o nastavení času. Poté již můžete můžete použít přiložený dálkový ovládač nebo ovládací tlačítka.

Poznámka: v audiorežimu funguje interní zdroj ve speciálním režimu kdy je téměř bezhlučný, avšak dodává komponentům (vč. mechaniky CD-DVD) dostatek energie.

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

Audio část MEGA PC pracuje ve dvou režimech. Jako přehrávač Audio CD s MP3, a jako AM/FM rádio. Přehrávač CD pracuje mírně "počítačově" - po vložení media jej nejdříve roztočí aby se v zápětí přepnul na rychlost 1x. Při přehrávání mp3 se nevypisují ID3 tagy. AM/FM rádio funguje digitálně a vybaveno pamětí pro uložení 6 stanic.

MSI MEGA651: HiFi nebo PC?
i Zdroj: PCTuning.cz


ovládání audia z plochy je elegantní a jednoduché, program nám však občas "mrznul"

S integrovaným tunerem spolupracuje i "počítačová" část, kdy je možné rádio ovládat i z úrovně Windows.

displej s analyzátorem dynamiky nabízí několik ekvalizačních režimů...
i Zdroj: PCTuning.cz
displej s analyzátorem dynamiky nabízí několik ekvalizačních režimů...

Citlivost integrovaného tuneru je poměrně dobrá (mírně vyšší než v případě PCI radií), frekvenci stanic lze zadat i přímo - numerickými klávesami na ovladači. K dispozici jsou čtyři přednastavené mody ekvalizéru (normal, pop, classic, jazz) a zvuková "3D funkce" SRS.

K systému je dodávaná i anténa a tak jeho uvedení do chodu je otázkou několika minut. Pokud si odmyslíme "integrovaný počítač" funguje MEGA 651 jako menší audiosystém bez koncového zesilovače.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama