miliony-knih-na-googlu
Novinka Miliony knih na Googlu?

Miliony knih na Googlu?

Martin Stančík

Martin Stančík

3. 7. 2009 00:00 1

Americký antimonopolní úřad chce prověřit vyrovnání mezi Googlem a vydavateli knih, ve kterém Google zaplatil 125 milionů dolarů.  

Reklama


Internetový gigant se tak vyrovnal z nakladateli a držiteli ochranných práv. Podle expertů je to nebezpečné, neboť by se Google mohl stát hlavním zdrojem online knih. "Zatím jsme žádné pochybení nezjistili, ale budeme se tím dále zabývat," řekl zástupce prokurátora pro stát New York William Cavanaugh. Google se s organizací Authors Guild and the Association of American Publishers dohodl v říjnu předchozího roku.

Google souhlasil s tím, že zaplatí 125 milionů a vytvoří registr, do kterého se autoři a vydavatelé děl mohou zapsat a získat tak finanční kompenzaci. "Je nutné dodat, že nejde o exkluzivní dohodu (jen mezi vydavateli a gogolem, tj. s vydavateli se na zpřístupnění knih na internetu mohou dohodnout i jiné společnosti) a pokud bude vše posvěceno soudem, budou v USA zpřístupněny miliony nových knih na internetu." Proti dohodě je například Jeff Bezos z Amazonu, který žádá o její přezkoumání, protože si myslí, že Google tak získá na online knihy monopol.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama