maly-faktor-od-asusu-terminator-t2-p
Hardware Článek Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

26. 4. 2004 00:00 12

Seznam kapitol

1. ASUS Terminator T2-P 2. Terminator T2-P - design a I/O 3. Chlazení a hlučnost 4. Základní deska a výkon 5. Testy a závěr

Podnápisem tohoto článku by klidně mohlo být "Stíhání ztraceného času". Stíhačem je ASUS a před ním v závodě miniaturních počítačů šlapou do pedálů firmy jako MSI, Epox, Soltek, a především Shuttle. A jelikož je ve skupině malých čtvercových krychliček dost těsno, rozhodli se u ASUSu pro trochu jinou koncepci - pro rapidně zmenšený minitower. Nový Terminator T2 dává vale nudné šedé barvě a ve svých útrobách skrývá i radiopřijímač. Stane se hitem sezóny, nebo je jenom dlaždicí na cestě vedoucí k malému, tichému a výkonnému PC?

Reklama

Systém jsem osadil Pentiem 4 / 3.2GHz (800MHz FSB, Hyperthreading) a 2x moduly paměti DDR 400 /2.5, 3, 3 (1GB celkem). Sparing partnerem byla základní desky ASUS P4P800 (s čipsetem i865PE a aktivovaným PAT). Grafickým akcelerátorem byl ATI Radeon 9800 (Triplex Eye Bomb).

Operační systém: Windows XP CZ SP1, ovladače Intel Inf Driver 5.05, ATI Catalyst 4.3.

aplikace ASUS P4P8T
Terminator T2-P
ASUS P4P800
Springdale i865PE
SiSoft Sandra 2004, Memory 4400 4750
SiSoft Sandra 2004, Aritmetic 9837 9852
Code Creatures (DX8) 3935 3985
3D Mark 2001 (DX7, 8) 16 350 16 950

Nebudu se tady dále rozepisovat - konstatuji jen, že výkon Terminatora T2-P poměrně přesně odpovídá použitému čipsetu i865-G.

Akcelerační funkce PAT není zapnutá (ale to by se mohlo změnit v dalších verzích BIOSu) a z toho plyne výkonová ztráta cca 3-4% tam, kde hodně záleží na propustnosti paměti. Na druhou stranu systém strčí do kapsy veškeré jednokanálové počítače. Čipové sady SiS 650, 651, 658, Intel i848, 845PE nejsou pro nového Terminatora výkonovými konkurenty.

Poznámka: kvalita obrazu integrovaného akcelerátoru byla pro nás příjemným překvapením, obraz byl srovnatelný se současnými grafickými kartami úrovně GeForce FX 5200.

Instalace

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv je systém předmontován (a to včetně kabelů) není celková kompletace mnohem snazší než stavba celého počítače. Jistě, nemusíte instalovat základní desku, mechanika FDD a kablíky k portům a čelnímu panelu jsou na místě... systém je však těsný a špatně se uvnitř pracuje. Věřím že občas padnou i peprné nadávky - zejména když zjistíte, že pro instalaci CD/DVD mechaniky musíte odmontovat čelní panel a než přijdete na to, že instalace chladiče procesoru půjde hladce teprve po odmontování zdroje.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu se mi líbil prostor pro případné grafické karty AGP - až na pár kabelů (které v těchto malých počítačích vedou k mnoha portům tam a zpět) je k dispozici poměrně velký, téměř standardní prostor. Po osazení karty All-In-Wonder by se Terminator T2 mohl proměnit v zajímavý multimediální "kombajn".

Poznámka: uvnitř počítače jsou k dispozici kolejničky pouze pro jediný harddisk.

Závěr

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku jsem se ptal bude-li ASUS Terminator T2-P tím pravým malým, výkonným a mimořádně tichým počítačem. Britský recenzent by, být na mém místě, v tomto okamžiku asi řekl: "Well" a poté by udělal významnou pauzu... "Well, actually not".

ASUS je s tímto modelem na správné cestě. Ke každé vlastnosti je ale možné připojit nějakou námitku - počítač je malý ale těžký, je tichý, ale stejně tichý může být i klasický miditower, je elegantní ale hliník je hezčí. Na druhou stranu je tady cena - za celý systém nezaplatíte méně než 4900Kč (bez DPH).

Mám obavy, že pokud byste skládali obdobný počítač (s chladičem Thermaltake, čtečkou paměťových karet a rádiem) dostali byste se (v případě použití klasické skříně) na stejnou, ne-li vyšší cenu. ASUS si tedy neúčtuje přirážku "za miniaturizaci" jak je tomu běžné u jeho konkurentů. V tomto světle (pokud něco ušetříte) vás asi nebude bolet ani chybějící overclocking - prostě si koupíte vyšší procesor.

Pokud hledáte levný kompaktní systém (navíc s rádiem) může být Terminator T2-P tou správnou volbou.

Na poslední chvíli: ASUS připravuje Terminator T2-R s integrovaným akcelerátorem ATI Radeon 9100. Pro ty kteří nechtějí dokupovat dodatečnou grafickou kartu (která navíc blokuje slot PCI) by právě tato verze mohla být vyslyšeným přáním.

Za zapůjčení "Terminatora" děkujeme firmě LEVI International.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama