maly-faktor-od-asusu-terminator-t2-p
Hardware Článek Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

26. 4. 2004 00:00 12

Seznam kapitol

1. ASUS Terminator T2-P 2. Terminator T2-P - design a I/O 3. Chlazení a hlučnost 4. Základní deska a výkon 5. Testy a závěr

Podnápisem tohoto článku by klidně mohlo být "Stíhání ztraceného času". Stíhačem je ASUS a před ním v závodě miniaturních počítačů šlapou do pedálů firmy jako MSI, Epox, Soltek, a především Shuttle. A jelikož je ve skupině malých čtvercových krychliček dost těsno, rozhodli se u ASUSu pro trochu jinou koncepci - pro rapidně zmenšený minitower. Nový Terminator T2 dává vale nudné šedé barvě a ve svých útrobách skrývá i radiopřijímač. Stane se hitem sezóny, nebo je jenom dlaždicí na cestě vedoucí k malému, tichému a výkonnému PC?

Reklama

Výrobcům počítačů je jasné, že odkryté porty a šedé mechaniky "každý pes jiná ves" modernímu počítači na kráse nepřidávají. Proto se jak porty tak mechaniky obvykle maskují. I na první pohled kompaktní Terminátor má toho na pod povrchem dost, posuďte sami:

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Pod horními šuplíky se skrývají dva prostory pro optické mechaniky (CD/DVD-R/RW), boční záklopka skrývá FDD, ve spodní části jsou ukryté obligátní USB porty (2x 2.0), audio vstup a výstupy (MIC, OUT a optický S/PDIF) a největší překvapení je pod prostředním víčkem.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde se nachází čtečka Flash karet 7v1 (kompatibilní s Compact Flash Type I/II, Microdrive Memory Stick, Memory Stick Pro Secure Digital, MultiMedia Card a Smart Media Card). Pod čtečkou je kombinovaný displej rádia, CD přehrávače a interních hodin. Pro úplnost ještě uvedeme porty na zadní straně počítače:

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Výstupy se podobají klasické sadě I/O ATX (k dispozici je pochopitelně i 5.1 audio), návdavkem je zde ještě vstup pro připojení antény. Zadnímu panelu vévodí (díky malému rozměru skříně, zdánlivě velký) 9 cm teplotně řízený ventilátor.

I když design vás nehodí na kolena, rozhodně se za T2ku nebudete stydět. A pokud ještě přihlédneme k ceně...

Co je uvnitř?

Vnitřek T2-P je pouze trochu jinak uspořádaným minitowerem. Základní deska je pro tento počítač "ušitá na míru", nestandardní je, přes svůj velký rozměr, i zdroj - zbytek je prakticky standardní.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska ASUS P4P8T je určená pouze pro tento model a nemůže být v budoucnosti v vyměněná. Tím se Terminátor neliší od ostatních SFF (Small Form Factor - takto jsou někdy označovaná malá PC).

Jako čipovou sadu ASUS použil čipset s dvoukanálovým řadičem paměti Intel i865G / ICH5 s podporou 400/ 533/ 800MHz FSB (dokonce zvládne i Pentia 4 s jádrem Prescot). Terminator T2-P díky tomu nabízí solidní výkon (mimo integrované grafiky) a bohaté základní vybavení (včetně SerialATA a kodeku AD1985). Příjemná je také kompatibilita s posledními jádry Linuxu.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled do útrob T2-P, základnu tvoří přepracovaná deska Flex-ATX

Základní deska je vybavena konektory AGP a PCI. Do PCI je možné instalovat volitelnou (a dlužno dodat že nepříliš užitečnou) kartu 3 in 1 a systém rozšířit o GB LAN, FireWire (IEEE 1394) a bezdrátovou WiFi síťovku (802.11b). Pokud kartu PCI neosadíte, můžete systém rozšířit i o grafickou kartu s tichým (a dvoupatrovým) chladičem Arctic Cooling VGA Silencer.

Zdroj

Zdrojem, přesněji jeho max. výkonem a ne tichostí -  ta je v pořádku, jsem byl tochu zklamán. Štítek hovoří o max. výstupním výkonu 200W. Podle údajů výrobce by zdroj měl hladce zvládnout i případné odběrové špičky po zapnutí počítače. Max proudy dodávané do jednotlivých větví jsou: +12V / 10A, +5V / 21A, +3.3V / 14A, +5VSB / 2A, -12V / 0.8A. Odběr 5 a 3.3V části by neměl překročit 125W.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj toho nejspíše zvládne hodně (ASUS garantuje možnost nasazení i P4 3.4GHz), na Top-End grafické karty však můžete nejspíše klidně zapomenout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama