maly-faktor-od-asusu-terminator-t2-p
Hardware Článek Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

26. 4. 2004 00:00 12

Seznam kapitol

1. ASUS Terminator T2-P 2. Terminator T2-P - design a I/O 3. Chlazení a hlučnost 4. Základní deska a výkon 5. Testy a závěr

Podnápisem tohoto článku by klidně mohlo být "Stíhání ztraceného času". Stíhačem je ASUS a před ním v závodě miniaturních počítačů šlapou do pedálů firmy jako MSI, Epox, Soltek, a především Shuttle. A jelikož je ve skupině malých čtvercových krychliček dost těsno, rozhodli se u ASUSu pro trochu jinou koncepci - pro rapidně zmenšený minitower. Nový Terminator T2 dává vale nudné šedé barvě a ve svých útrobách skrývá i radiopřijímač. Stane se hitem sezóny, nebo je jenom dlaždicí na cestě vedoucí k malému, tichému a výkonnému PC?

Reklama

Ke chlazení procesoru je použit nečekaně kvalitní tichý celoměděný chladič od firmy známé firmy Thermaltake.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz


rozsah regulovaných otáček je 2300 - 3500ot/min

Chladič Thermaltake se zde předvádí ve svém nejlepším světle - je velmi účinný a při tom stále tichý.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Nad chladičem se nachází zdroj (ten zakrývá asi polovinu půdorysu socketu) - naštěstí mezi chladičem a zdrojem je dostatečná mezera.

Nevypadá na to, že by systém nějaký procesor neuchladil - i když Pentium 4 s jádrem Prescott bych rozhodně nedoporučoval.

Hlučnost

Věřím že to je věc která vás bude možná zajímat nejvíce. Požadavkem doby je dnes nejen dobrý vzhled ale minimální obtěžování okolí hlukem. Čím je počítač tišší, tím dnes více boduje.

Hluk počítače jsem posuzoval po osazení systému pasivní grafickou kartou. Klasický hlučný akcelerátor dokáže proměnit i ten nejtišší systém na zcela průměrné PC.

Terminátor T2 sází na několik věcí: zdroj s 8 cm ventilátorem umístěným na vnitřní straně, kvalitní měděný chladič a tepelně řízené otáčky všech ventilátorů. To že systém si umí "zařvat" prezentuje chvíli po zapnutí, tehdy se na okamžik (asi 2s) rozběhnou otáčky regulovaných ventilátorů naplno. Pak systém prakticky zvukově zmizí, zastaví se dokonce i vrchní regulovaný větrák - tento stav bohužel netrvá věčně, za okamžik teplota ve skříni stoupne a horní větrák se rozeběhne. Regulace otáček je naštěstí (a taky bohužel - viz dále) lineární, čím vyšší je teplota, tím vyšší jsou otáčky.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

Otáčky hlavního ventilátoru se u testovacího kousku stále a průběžně měnily - ve finále z toho byla taková malá pooommaalllááá meluzína. Postupná změna otáček byla u jinak tichého systému více rušivá než stále, avšak vyšší otáčky. Problémy odstranil až vstup do BIOSu a jiné nastavení několika parametrů (Terminátor využívá QFan od ASUSu).

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz

V BIOSu jsou k diskozici tato nastavení: Smart Q-FAN Function, Auto Mode Start Voltage, Start Speed Temp a Full Speed Temp.

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P
i Zdroj: PCTuning.cz


v nezatíženém stavu (při osazení P4 2.4 Northwood) si systém pouze jen brouká...

S 2,4GHz Pentiem 4 se mi systém dařilo správným nastavení poměrně úspěšně krotit. Musím však uznat, že stejné "tichosti" dosáhnete i s klasickým P - když ho vybavíte tichými větráky a spustíte program na regulaci otáček větráků (ASUSův Q-Fan nebo například SpeedFan).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama