Logitech Aurora Collection: Potřebují holky periferie na míru?
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Logitech Aurora Collection: Potřebují holky periferie na míru?

Logitech Aurora Collection: Potřebují holky periferie na míru? | Kapitola 3

Michal Maňák

Michal Maňák

23. 8. 2022 08:00 4

Seznam kapitol

1. Logitech Aurora Collection 2. Klávesnice Logitech G715 3. Myš Logitech G705 4. Sluchátka Logitech G735 5. Závěr, zhodnocení

Holky neumí tankovat, holky hrajou jen The Sims, holky chtějí mít všechno růžové… A proto Logitech vyrábí řadu G Aurora Collection, která není růžová, dá se na ní hrát snad všechno s výjimkou leteckých simulátorů a na simíky by byla asi overkill. Tohle kombo se skládá z myši Logitech G705, klávesnice G715 a sluchátek G735, ale nejzajímavější na celé řadě je akcent na příslušenství. Dává to smysl?

Reklama

Barevně i velikostně klávesnici G715 (případně její drátové variantě G713) odpovídá myš G705. I ta dokáže s počítačem komunikovat skrz kabel USB, Bluetooth, nebo ideálně přes rozhraní Lightspeed.

Hlodavec je to svými tvary spíše subtilní a laik by klidně mohl tvrdit, že je to myška pro manažerky na prezentace pro obchodní partnery. Je malá, konzervativně tvarovaná a ani podsvícení nekřičí do světa výraznou afinitou ke gamingu. Přesto je úchop ergonomický, opěrka pro palec je výrazná a prst se v ní příjemně uvelebí.

Parametry
Rozměry39,4 × 68,1 × 105,8 mm
Hmotnost85 g
Tlačítka6×, programovatelná
Rozlišení100 – 8 200 DPI
Polling Rate125 – 1 000 Hz
KonektivitaUSB-C, Lightspeed, Bluetooth
FunkceRGB podsvícení 

Dvě hlavní tlačítka jsou rozměrná, stisk vnímáte precizně v celé jejich spodní půli, dá se tak použít i claw úchop, větší ruce však už bude chybět délka celé myši a tím pádem zbude mizivá opora pro dlaň. Rozpačitý dojem zanechala boční tlačítka. Patří rozhodně k těm menším a byť se nekroutí do stran a mechanická odezva je na úrovni hlavních tlačítek, postrádal jsem nějaké větší zvýraznění, předěl mezi nimi, které by kompenzovalo minimální rozestup i výraznější tvarování.

Myš Logitech G705 se lépe drží dlaní, jen malé ruce najdou oporu i pro dlaň při claw úchopu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Myš Logitech G705 se lépe drží dlaní, jen malé ruce najdou oporu i pro dlaň při claw úchopu.

Kdesi uprostřed hodnotící stupnice se točí scrollovací kolečko. Není setrvačníkové, ale v porovnání s klasickou levnou myší za pětikilo je rozdíl evidentní. Gumová pneumatika okolo se nekoná, což napomáhá chodu bez pocitů blátivosti, není tak nutné ani zvýrazňovat jednotlivé kroky slyšitelným cvaknutím.

Logitech G705 je zabalená v papíru jak od salámu, ale zase je milé, že výrobce přidává kromě Lightspeed donglu i prodlužovací kabel.
i Zdroj: PCTuning.cz
Logitech G705 je zabalená v papíru jak od salámu, ale zase je milé, že výrobce přidává kromě Lightspeed donglu i prodlužovací kabel.

Posledním ovládacím prvkem na zádech Logitech G715 je pak tlačítko určené defaultně pro změnu DPI v rozsahu 100 až 8 200 DPI. Střídat můžete ale kterékoli tři hodnoty mezi těmito limity. Zasáhnout můžete i do polling rate, kde jsou na výběr kroky 1000×, 500×, 250× a 150× za sekundu.

A když jsme u toho, střídat můžete funkce všech tlačítek a vytvářet si profily specifické pro konkrétní aplikace. Např. pokud byste měli masochistické sklony, můžete si na levý klik nadefinovat Escape, pravý klik na zamknutí počítače a pro nostalgii ve WoW The Burning Crusade svému warlockovi můžete vytvořit makro pro spamování shadow boltu.

Široké jsou i možnosti využití tří LED, které se starají o podsvícení. Nad standardními efekty barevných vln, dýchání a pulzování už asi nikdo údivem neoněmí, ale Logitech do G HUBu přidal i lepší legrácky.

Nejvíc mě zaujal efekt zvukového vizualizéru. Ten umožňuje zvolit, jakými odstíny má myš vysvítit akcenty ve zvucích, jakými střední tóny a jaká barva bude reprezentovat podkres. Pak už stačí jen profil spustit a myš spustí barevnou diskotéku v tempu přehrávané muziky.

Myš má i vlastní paměť na profily.
i Zdroj: PCTuning.cz
Myš má i vlastní paměť na profily.

Efekt není dokonalý, ale rytmus myš drží, ať už pouštíte hudbu odkudkoli. Zkoušel jsem software zahnat i do takových pastí, jako spustit ve stařičkém Winampu MP3 a paralelně poslouchat jinou skladbu v prohlížeči na YouTube a G705 si poradila i s tím.

Podsvícení má samozřejmě vliv i na výdrž akumulátoru. I v tomto ohledu software pomáhá, monitoruje nabití i spotřebu rozdělenou na systém, rychlost oznamování a podsvícení. Při 55 % třeba hlásí odhadovanou výdrž na 26 hodin, kdy systém odebírá 3 mW, oznamování 8 mW a podsvícení 7 mW.

I v případě myši si Logitech přichystal nějaké to příslušenství navíc. Pro G705 je to podložka o velikosti 400 × 460 mm. Pokud se vám vejde na stůl, barevně bude krásně ladit s jinými periferiemi Aurora Collection.

Zároveň by mě ale zajímalo, kolika raidů a jiných herních příležitostí se Logitech zúčastnil, protože mě nenapadá horší barva, než je bílá. Znáte to, prsty od čokolády, dlaň se potí, sváča před posledním bossem… A najednou smutně koukáte, že původně bílá podložka získala kamuflážní vzor „triko před vypráním“.

Dokoupitelná podložka je pěkně velká, ale pěkně bílá asi dlouho nezůstane...
i Zdroj: PCTuning.cz
Dokoupitelná podložka je pěkně velká, ale pěkně bílá asi dlouho nezůstane...
Malá, odolná, ale bez větších výhod

Verdikt

G705 vypadá jako kancelářská myš a určitě jí i může být. Drobné ruce ocení její velikost a ergonomii, léta pak prověří kvalitu provedení a přesnost senzorů. Kromě podsvícení a programovatelnosti však nenabízí zásadní herní výhody – jedná se vesměs o kvalitní, ale primárně estetickou záležitost, než řešení pro gamerky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Přesný snímač
Kvalitní provedení
Příjemný chod scrollovacího kolečka
Tři způsoby propojení
Přizpůsobitelnost podsvícení
Cena
Příliš malá tlačítka vpřed a zpět
Bílá barva se rychle zapatlá
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama