letni-navigace-pda-asus-a716-gps-holux-230
Mobilní zařízení Článek Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230 | Kapitola 5

Vlček Ondřej

Vlček Ondřej

14. 7. 2004 00:00 20

Seznam kapitol

1. O PDA a navigaci obecně... 2. Abeceda satelitní navigace 3. ASUS MyPal A716 4. GPS modul HOLUX GR-230
5. ASUS MyPal A716 podrobně 6. ASUS MyPal A716 - komunikace s okolím 7. Jádro pudla - GPS navigace v praxi 8. Závěr

Dnešní článek je pro PCtuning docela netypický. I dnes se bude jednat o precizní elektroniku, tentokrát se ale bude jednat o menšího "bratrance" PC (konkrétně PDA ASUS MyPal A716) ve spojení s malým satelitním modulem GPS. Co z tohoto dua, a mapového programu PocketKim vznikne, dozvíte se právě v tomto článku. Mimochodem to bylo asi poprvé, kdy na služebních cestách nechtěl nikdo řídit - všichni chtěli "navigovat"...

Reklama
Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz

Na horní straně přístroje nalezneme kromě odnímatelné antény WiFi (trochu připomíná mobil) také "garáž" pro stylus a dva (!) sloty na paměťové karty. Jeden je určený pro SD/MMC, druhý pro CompactFlash typ I i II.

V dnešní době můžeme do slotu CF sehnat opravdu rozličná zařízení (nabízí se srovnání se slotem PCMCIA v noteboocích). Jako příklad lze uvést kromě paměťové karty CF také modem, GPRS modem, již zmíněný all-in-one GPS systém, síťovou kartu apod.

Jako poslední avšak pro mnohé neméně důležitý je na přístroji 3.5 mm jack na připojení sluchátek. Přehrávači musím udělit významné plus za velmi kvalitní audio výstup vhodný i pro citlivější sluchátka.

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz

Ze stran je přístroj osazen trojicí ovládacích tlačítek nahrazujících běžněji používaný jog dial (známý např. z telefonů firmy Sony). Dvě tlačítka jsou skrolovací, druhé pak slouží jako potvrzení. Pod trojicí tlačítek najdeme tlačítko softwarového resetu a kryt infraportu pracujícího do rychlosti 4 Mbps! Jako poslední se na levé straně nachází zámek baterie. Na druhé straně přístroje je napájecí konektor.

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz

Vespod PDA je umístěný jak jinak než než datový konektor určený buď pro připojení do kolébky nebo přímo k USB kabelu. Napravo je mikrofon, který občas nahradí unavené ruce.

Z přední strany najdeme (kromě displeje) joypad a 4 funkční tlačítka. Pro ně připravil ASUS zajímavé rozšíření. Můžete si pro každé z nich zvolit hned dvě funkce. Jednu pro krátké a druhou pro delší (asi sekundové) stisknutí. Funkci pro delší stisk lze nastavit i pro boční potvrzovací tlačítko. Získáme tak celkem devět funkčních tlačítek místo standardních čtyř.

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz

V neposlední řadě je vedle tlačítek také reproduktor, který postačí i při přehrávání hudby či videa. Pro kvalitní poslech ale rozhodně doporučuji sluchátka. Při pohledu na obrázek jsem si vzpomněl na poslední maličkost a tou je hlavní vypínač :o)

Ve specifikaci je uvedeno 2x64 MB paměti. První je typu Flash ROM, nepotřebuje tedy napájení a je v ní nahraný operační systém. 25 MB z této paměti je ale volných a označených jako Flash Disk. Můžete si v něm uchovávat svá nejcitlivější data, která zůstanou zachována i při vybití obou baterií. Druhých 64 MB paměti je typu RAM a je sdílená pro software a data. Standardně je z ní volných 55 MB.

A716 - software

První věc která vás na PDA (pokud takové zařízení neznáte) zaujme je fakt, že zapnutí přístroje trvá stejně "dlouho" jako vypnutí a to zhruba čtvrt sekundy.

První věc se kterou se při prvním zapnutí seznámíte je obdoba desktopu u tradičních Windows, obrazovka se jmenuje "Today" (Dnes) a najdete na ní pár odkazů. Informace o majiteli, organizér schůzek, příchozí poštu a úkolovník. Ke všem odkazům se ale samozřejmě dostanete i z nabídky Start.

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz

Do ní se vejde až devět libovolných programů dle uvážení. Pokud umístíte nějaký program do nabídky start, zmizí tento odkaz ze standardní složky Programs.

Standardní programy

V následujících odstavcích se seznámíme s programovým vybavením, které budeme používat nejčastěji.

File Explorer

Je klasický průzkumník sloužící k jednoduchému kopírování, mazání, přejmenování a spouštění souborů.

Internet Explorer

Není asi třeba představovat. Zmíním snad jen užitečnou funkci fit to screen, která vměstná nejdůležitější okno stránky právě do šířky displeje (např. okno pro článek u našeho webu). Škoda jen, že i přes rychlé připojení probíhá načítání obsahu dost dlouho. Odhaduji tak rychlostí ISDN modemu.

Calendar

Vypadá tak hezky, že bych ho (ač to normálně nedělám) rád používal. Rozdělit obrazovku můžete na: 1 den, 5 dní, měsíc, půl roku. Už při volbě pěti dní se zobrazí také časová osa, můžete tak přidávat úkoly nebo domluvené schůzky.

Notes

Pokud nechcete zakládat dokument ve Wordu, ale jen si něco rychle poznamenat, je vhodné použít poznámkový blok.

Co místo klávesnice?

U notesu zmíním možnosti vstupu. Jsou to čtyři hlavní způsoby vkládání textu, které se využívají při veškerém ovládání PDA:

  • Block Recognizer

  • Keyboard

  • Letter Recognizer

  • Transcriber

Keyboard je klasická klávesnice zobrazená ve spodní části přístroje. Text se vkládá vyťukáváním jednotlivých znaků. Tato volba je v mnoha případech stále nejrychlejší.

Ostatní tři pracuji jako OCR (rozpoznávání grafických symbolů), kde nejpropracovanější (a nejnovější) je volba Transcriber. Funguje tak, že vás nechá psát stylusem souvislý text a až po delší pauze ho převede na znaky. Výhodnou je, že nemusíte psát po jednotlivých znacích, ale i po větách. Máte taky možnost (byť jen manuálně) OCR naučit na své písmo tím, že u každého písmena z volby v menu zaškrtnete, jestli ho píšete tak či tak.

Nevýhodou je ale spojení rozpoznávání znaků s následným rozpoznáváním slov, což u anglického operačního systému nám způsobuje menší problém (OCR se snaží napsané slovo najít v databázi a zamění ho s nejpodobnějším). Slušně psané anglické věty přeloží téměř dokonale, české s velkými chybami. Rozpoznání slov lze ale vypnout.

Jako další vstup pro poznámkový blok můžeme s výhodou použít hodně citlivý mikrofon.

Pocket Word a Excel

Jsou zjednodušené verze klasických programů s možností převodu mezi normální a pocket verzí. Excel disponuje jednoduššími výpočetními funkcemi.

Pictures

Jednoduchý prohlížeč obrázků, který automaticky vyhledá soubory ve všech složkách. Umí upravovat jas/kontrast, ořezávat a otáčet. U prohlížení můžete použít zoom nebo slideshow.

Calculator

Věřím, že při použití standardní kalkulačky se procesor moc nezapotí. Kromě klasických výpočtů má totiž jen odmocninu, procenta a funkci 1/x. Pro opravdové počtáře bych doporučil vědeckou kalkulačku na bonusovém CD.

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz


Tato bonusová kalkulačka propočítá rozhodně víc!

Media Player 9

Přehrává hudbu v MP3 a WMA a video ve formátech ASF či WMF. Čili převážně Microsoftí záležitosti. Pokud chcete přehrávat i MPEGy a další formáty, máte možnost použít nespočet volně šířitelných media playerů. Např: RealOne, PocketTV

Games

Jistě správně tušíte. Ani zde Microsoft nezapomněl integrovat svůj tolik oblíbený Solitaire :o) Jako druhou hru zvolil Jawbreaker, kde máte za úkol odstraňovat postupně skupiny stejně barevných teček a tím získávat body. Musím uznat, že je to přes svou jednoduchost opravdu hodně zábavná hra.

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení

Mezi nejdůležitější volby nastavení patří následující:

  • funkčních tlačítek

  • hesel

  • menu

  • zvuku

  • osvětlení

  • pamětí

  • napájení

Pro vytvoření představy si prohlédněte pár screenshotů:

                                     Info o přístroji                    Rychlost CPU můžete nastavit manuálně nebo automaticky
i Zdroj: PCTuning.cz
                                     Info o přístroji                    Rychlost CPU můžete nastavit manuálně nebo automaticky


Základní obrazovka nastavení PDA

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz
Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz


Správa paměti a programů (task list)                            nastavení podsvícení displeje      

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama