konecne-ticho-pc-a7550-ve-skrini-nexus-breeze
Návody Článek Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze | Kapitola 4

Charles

Charles

11. 10. 2004 00:00 76

Seznam kapitol

1. Nexus Breeze - odhlučnění na jedničku 2. Vnitřní uspořádání 3. "Zajímavá sestava" se představuje 4. Teplota, výkon, závěr

Recenze kompletních počítačových sestav u nás běžně nenajdete, neboť naše zaměření spíše holduje stylu: "sestav si sám jak uznáš za vhodné". Nicméně pro tentokrát jsme udělali výjimku, neboť nás zaujala velice zajímavá počítačová skříň Nexus Breeze, která sází vše na jednu kartu - tichost. A jelikož jde tedy o odhlučněný typ, nebránili jsme se ani kompletnímu řešení (výběru komponent s důrazem na minimální hluk) v podání "zajímavé sestavy" A7550.

Reklama

O účinnosti celého řešení nepadla ještě jediná zmínka, ale přesto vás určitě napadají otázky mířené na teplotu uvnitř takto odhlučněné skříně - nejspíše si myslíte, že to bude také více absorbovat mimo hluku i teplo (oproti běžné konstrukci). Proto jsem "nahodil" uGuru Abit-EQ a provedl jsem menší měření.

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze
i Zdroj: PCTuning.cz


Athlon 3200+ v zavřené skříni při zatížení pomocí Prime95

Nejprve jsem nechal skříň zcela zavřenou a spustil zátěžový program Prime95. Po 10 minutách jsem zaznamenal hodnotu, kterou ukazovalo menu Abit-EQ. Totéž jsem provedl ještě bez zátěže v klidovém stavu a posléze jsem skříň odkrytoval a provedl opět zátěžové a klidové měření. Výsledky jsem pro přehlednost shrnul do tabulky.

Zavřená skříň Otevřená skříň
CPU při zátěži CPU v klidu CPU při zátěži CPU v klidu
56 ˚C 47 ˚C 52 ˚C 43 ˚C
 

Jak je tedy vidět, tak zabednění (v tomto případě to je velice příznačné označení) komponent uvnitř skříně Nexus Breeze se na výsledné teplotě procesoru podílí víceméně stejným způsobem jako by to bylo v případě kterékoliv jiné běžné skříně (samozřejmě +/- jelikož zde můžeme mít typy s windtunnely stejně jako skříně bez jakéhokoliv přídavného ventilátoru). Při prvním pohledu na způsob odhlučnění v tomto případě jste ale s největší pravděpodobností mysleli, že rozdíl teplot bude o něco vyšší. Neříkám, že rozdíl teplot 4 stupně jen zavřením skříně je zanedbatelný, ale výsledné ticho vám bude dozajista ospravedlněním.

Výkon sestavy A7550

Představili jsme si skříň a jednotlivé komponenty. Nezbývá tedy nic jiného, než samotný výkon celé sestavy. Za tímto účelem jsem projel pár testů... víceméně ale jen pro ilustraci, jelikož je nebudu s ničím srovnávat, jelikož jak již bylo v samotném úvodu řečeno, my běžně kompletní sestavy netestujeme. Tohle je vlastně v podstatě necílená premiéra v tomto směru. Veškeré testy probíhaly pod operačním systémem Windows XP Professional SP1 a ovladače grafické karty byly nejnovější Catalyst 4.9. Veškeré optimalizace obrazu byly samozřejmě potlačeny a systém běžel na standardních hodnotách - žádné přetaktování.

Výsledky testů
3DMark05 3DMark05 - CPU 3DMark03 3DMark03 - CPU
770 3245 1598 683
 
3DMark01 v330 Aquamark 3 Aquamark 3 - GFX Aquamark 3 - CPU
5823 14931 1662 7263
 
PCMark02 - CPU PCMark02 - Mem PCMark02 - HDD CPUMark99
6810 5433 1303 210
 
Sandra04-Memory AIDA 3.93 - read AIDA 3.93 - write SuperPI - 2M
2781/2612 MB/s 2705 MB/s 1113 MB/s 106 s
 
SM2 Membench SM2 CipherBench HDTach3 avg read HDTach3 - access
2644.9 MB/s 115.48 MB/s 46.8 MB/s 12.6 ms
 

Nechytejte se hned za hlavu při pohledu na výsledku testů. Mějte na paměti, že použitá grafická karta je Radeon 9600SE - tedy osekaná verze se zúženou sběrnicí na 64bit, což je výrazný limitující faktor. Na oltář ve jménu ticha je nutné položit oběť v podobě nižšího výkonu. Tak to prostě bylo, je a bude. Přesto ne každý hraje počítačové hry a ne každý tedy potřebuje výkonnou grafickou kartu. Tato sestava je vybavena solidním procesorem Athlon XP 3200+, jež si poradí s nejednou aplikací. K tomu lze připočíst 1GB operační paměti DDR400 a máte velice solidní výpočetní výkon.

Závěr a zhodnocení

Na závěr jsem si nechal komentář ohledně účinnosti celého řešení. A to z jediného důvodu - pokud jde a otázku odhlučnění počítače, tak zde není co řešit. Sestava A7550 je nejtišším osobním počítačem, který jsem měl tu čest slyšet. Samozřejmě když vypnete veškeré zdroje hluku v místnosti a zaposloucháte se blízko ní, tak něco slyšet je (konkrétně zdroj, jelikož ten jako jediný samozřejmě odhlučněn není) a to navíc ve velice tlumeném podání, které není vůbec nepříjemné (kdyby se jednalo o mírný pískot, tak by to bylo úplně o něčem jiném - v tomto případě to je jen takové "broumání" nízkootáčkového ventilátoru ve zdroji). Jen pro upřesnění uvedu, že neberu teď v potaz počítače chlazené vodníky - těmi lze také samozřejmě docílit velice tichého chodu, ale momentálně je řeč o chlazení vzduchem (jelikož jsou i tací, kteří do "vodníka" nepůjdou ani za nic).

Ale jak jsem již řekl... míra produkovaného a slyšitelného hluku je na tak nízké úrovni, že pokud sedíte metr opodál a věnujete se... čemukoliv, tak to ani nebudete vnímat, pokud se na to nebudete vyloženě soustředit. V tomto směru tedy skříň Nexus Breeze získává značné plus. Bohužel její vadou na kráse je nevyřešené chlazení pevného disku, málo 3.5" pozic a také lesklá, černá povrchová úprava na kterou bych se pomalu bál něco položit, aby to na ni nebylo hned natrvalo vidět, přičemž svůj vlastní case běžně používám jako odkládací prostor - to by Breeze zřejmě bohužel nesnesl.

Záleží tedy na tom, do jakých podmínek byste chtěli Nexus Breeze nasadit. Pokud máte například počítač s RAID polem o čtyřech discích (třeba jako domácí velký sklad filmů pro volné chvíle) tak na Breeze můžete zapomenout a poohlédněte se po něčem jiném. Pokud byste ale chtěli třeba manželce udělat radost, tak z jejího chrchlajícího počítače byste mohl (pokud ovšem není na procesoru "postřelený vrtulník") rázem udělat "tichošlápka" (samozřejmě nevztahuje se to jen na manželky - i vy si můžete dopřát pohodu tichého chodu na sledování oblíbených westernů :-)).

Z toho vyplývá, že Breeze se nehodí ani na nějaké overclockerské orgie. Zkrátka a dobře své využití najde tam, kde se uplatní jeho nerušivý design a velmi tichý chod. Je vhodný i pro ty nejvýkonnější sestavy... nicméně poté by bylo zcela na místě nějakým způsobem vyřešit otázku chlazení pevných disků.

Závěrečné hodnocení skříně Nexus Breeze

Klady Zápory
Opravdu odhlučněná Vysoká cena
Kvalitní konstrukce Chlazení disků
Řešení proudění vzduchu Málo 3.5" pozic
Stíněné kabely k čelním konektorům Lesklá povrchová úprava
   

Cena sestavy A7550 - 28770 bez DPH
Cena skříně Nexus Breeze s 350W zdrojem - 4500 bez DPH

Odděleně od skříně je nutné zhodnotit také celou sestavu. Ta byla navrhnuta za jedním účelem, který spočíval v naplnění toho, co započal Breeze. Minimální hluk. Proto byl obětován grafický výkon. Nicméně třeba na stříhání videa toto omezení mít vliv nebude. Je zkrátka stejně jako u všeho ostatního si potřeba ujasnit, co od počítače konkrétně požadujete. Na první pohled vám může Radeon 9600SE může připadat jako výsměch, ale když si vše patřičně přehodnotíte, tak můžete dojít třeba i k takovému závěru, že "Zajímavá sestava A7550" je sestava právě pro vás...

Počítačovou sestavu A7550 zapůjčila společnost Abacus, které tímto děkujeme.

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama