konecne-ticho-pc-a7550-ve-skrini-nexus-breeze
Návody Článek Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze | Kapitola 3

Charles

Charles

11. 10. 2004 00:00 76

Seznam kapitol

1. Nexus Breeze - odhlučnění na jedničku 2. Vnitřní uspořádání 3. "Zajímavá sestava" se představuje 4. Teplota, výkon, závěr

Recenze kompletních počítačových sestav u nás běžně nenajdete, neboť naše zaměření spíše holduje stylu: "sestav si sám jak uznáš za vhodné". Nicméně pro tentokrát jsme udělali výjimku, neboť nás zaujala velice zajímavá počítačová skříň Nexus Breeze, která sází vše na jednu kartu - tichost. A jelikož jde tedy o odhlučněný typ, nebránili jsme se ani kompletnímu řešení (výběru komponent s důrazem na minimální hluk) v podání "zajímavé sestavy" A7550.

Reklama

Než přikročíme k samotným komponentám, tak pro objasnění nejdříve pár slov od dodavatele (kterým je firma Abacus) o počítačích nesoucí označení "Zajímavá sestava".

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítače nesoucí značku "Zajímavá sestava" se brzy staly na českém trhu uznávaným elementem. Když si kupujete počítač počítač s touto značkou, jedná se o kvalitní hotový počítač za příznivou cenu. Sestavy si můžete vybrat již předdefinované, případně si můžete výkon počítače na webovém konfigurátoru na stránkách www.zajimavasestava.cz rozšířit. Můžete si nechat zaslat hotový počítač přepravní službou, ale také si pro něj můžete přijít osobně do prodejny kteréhokoliv autorizovaného partnera v místě vašeho bydliště, případně si jej ještě před zakoupením prohlédnout. Při výběru vašeho nového počítače máte právě na stránkách www.zajimavasestava.cz neomezené možnosti, a to nejen při koupi počítače jako celku, ale i při nákupu komponent či příslušenství za vynikající ceny.

Z čeho se A7550 skládá?

Stručný přehled komponent nacházejících se uvnitř sestavy:

Procesor:  Athlon XP 3200+
Základní deska:  Abit AN7
Operační paměť:  2*512 MB DDR400 Kingston CL 2.5
Grafická karta:  GeCube ATi Radeon 9600SE (AGP 8x, 128MB, 64bit)
Pevný disk:  Seagare Barracuda 7200.7+
Optická mechanika:  BTC 1008IM
Chladič procesoru:  Nexus AXP-3200
Skříň:  Nexus Breeze
Zdroj:  Nexus NX-3500
Floppy mechanika NEC + čtečka paměťových karet 7in1

Kvalita celého počítače stojí a zároveň padá na zvolené základní desce. To už naštěstí ví bezpochyby velká většina z nás stejně jako konstruktéři sestavy A7550. Základní desku zde tedy nezastupuje nikdo jiný než samotný model od Abitu v podání AN7 s čipovou sadou nForce2 a čipem uGuru (o kterém jsme vám přinesli info v článku Abit AN7: Abit uGuru v akci).

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze
i Zdroj: PCTuning.cz

O grafiku se stará grafická karta Radeon 9600SE, jež byla zvolena kvůli eliminaci hluku - má na sobě totiž pasivní chladič namísto ventilátoru. Nicméně tento "luxus" (kterým ticho bezpochyby je) s sebou přináší nepříjemné omezení pokud jde o výkon grafické karty. Verze 9600SE má totiž zúženou sběrnici na 64bit, což má radikální dopad na snížení výkonu.

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze
i Zdroj: PCTuning.cz

No a chlazení procesoru má na starosti již zmíněný chladič Nexus AXP-3200. Interní komponenty jsme si představili a nyní se přesuneme do čelní oblasti. Nejvyšší 5.25" pozici okupuje optická mechanika BTC DRW 1008IM, jež zvládá zápis rychlostmi 8x na DVD +R a 4x na DVD -R. Přepis umožňuje rychlostmi 4x na DVD +RW a 2x na DVD -RW. Pokud jde o klasická CD, tak ta umí vypalovat rychlostí 40x a přepisovat rychlostí 24x. Čtení CD umí rychlostí 40x a čtení DVD rychlostí 12x. Buffer má o velikosti 2MB a mechanika je samozřejmě vyvedena v černé barvě.

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze
i Zdroj: PCTuning.cz

Uprostřed čelní stěny se nachází samozřejmě stále čím dál tím více nepotřebná disketová mechanika taktéž černé barvy. Nad ní se však nachází něco mnohem zajímavějšího. Jde o čtečku paměťových karet 7in1 taktéž v černém provedení, která dokáže přečíst následující formáty: CF I, CF II, MD, SD, MMC, SM, MS.

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze
i Zdroj: PCTuning.cz

A úplně dole se sice nenachází žádná přídavná komponenta, nicméně je tu jistá spojitost s jednou již jmenovanou. Naleznete zde totiž pod plastovou krytkou (kterou je nutné nejdříve zasunout) přední prodloužené výstupy zastoupené jedním konektorem USB 2.0, jedním IEEE1394 (Firewire) a konektory pro sluchátka a mikrofon. Spojku mezi konektory zde a mezi těmi na desce tvoří přiložené stíněné kabely, takže bez obav. Nad touto prodlouženou rukou se nachází tlačítka Power a Reset, mezi nimiž je dvojice LEDek signalizující zapnutí počítače a aktivitu pevného disku.

Konečně ticho - PC A7550 ve skříni Nexus Breeze
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama