konec-autorskych-poplatku-za-prazdna-media-ve-spanelsku-ano
Novinka Konec autorských poplatků za prázdná média? Ve Španělsku ano

Konec autorských poplatků za prázdná média? Ve Španělsku ano

Jan Černý

Jan Černý

26. 10. 2010 14:30 8

Zdá se vám poplatek pro sdružení OSA jako zlodějina? Společnosti Padawan také. Proto žalovala místní autorský svaz SGAE a světe div se, vyhrála!

Reklama

Minulý týden ve čtvrtek vynesl European Court of Justice (ECJ, česky Soudní důr Evropské unie) velice překvapivý rozsudek. Na rozdíl od krajského soudu v Barceloně rozhodl, že placení poplatků do autorských fondů není v souladu s evropským právem. Podnět podala španělská společnost Padawan, která se zabývá výrobou CD a DVD nosičů, a také prodejem MP3 přehrávačů. Podle španělského výběrčího poplatků SGAE (Sociedad General de Autores y Editores) nezaplatila společnost Padawan příspěvky za období 2002 až 2004. Padawan to obhajuje tak, že výběr poplatků nezohledňuje účel, pro který byly zavedeny. Tvrdí totiž, že média nevyužila na kopírování autorsky chráněných děl, a proto poplatky platit nemusí. Španělský stát dal sice SGAE za pravdu, ale Padawan se odvolal.

Konec autorských poplatků za prázdná média? Ve Španělsku ano
i Zdroj: PCTuning.cz


Budova Evropského soudního dvora v Lucemburku

Odvolací soud položil Soudnímu dvoru Evropské unie otázku, zda je výběr poplatků spravedlivý. Podle evropské směrnice o autorském právu, je povoleno kopírování obsahu, který člověk oprávněně vlastní pro soukromé účely. Musí však být zároveň umožněna „spravedlivá kompenzace“ pro držitele autorských práv. ECJ potvrdil, že poplatky musí být nastaveny tak, aby nahradily případnou škodu způsobenou majiteli kopírovacího monopolu. Soud deklaroval, že vybírání poplatku za vybavení, přístroje a nosiče pro digitální kopírování, jež nebyly poskytnuty soukromým uživatelům a jsou zjevně vyhrazeny k jiným účelům než pro pořizování rozmnoženin k soukromému užití, není se směrnicí 2001/29 slučitelné. Jinými slovy placení poplatků za soukromé kopírování svých vlastních dat a záloh v korporátní sféře je v rozporu s evropským právem. Laicky řečeno, poplatky byly v konečném důsledku přeneseny ze soukromých společností na spotřebitele.

Konec autorských poplatků za prázdná média? Ve Španělsku ano
i Zdroj: PCTuning.cz


Zbožné přání nejen členů České pirátské strany

Ivan Bartoš z České pirátské strany k tomu řekl: „Evropský soud teď zrušil poplatky za kopírování pro firmy a Česká republika proto bude muset změnit kopírovací zákon (mylně nazývaný autorský zákon). Poplatky za kopírování stojí domácnosti stovky korun a v době hospodářské krize ztěžují jejich finanční situaci, aby skončily v monopolu OSA. Pirátská strana takové výpalné dlouhodobě kritizuje a bude prosazovat koncepci kopírovacího zákona, který místo vybírání poplatků podpoří sdílení tvorby a kopírování informací.“

Ze soudního rozhodnutí vyplývá, že prominutí poplatků se prozatím týká firemních zákazníků, nikoli koncových uživatelů. Nezbývá než doufat, že se revizí českého zákona bude zabývat hlouběji i naše Vláda a ne jen malé nevládní organizace.

Zdroj: ČPS, PCWorld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama