Komentář: Jak nám extrémisti berou hračky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Komentář: Jak nám extrémisti berou hračky

Komentář: Jak nám extrémisti berou hračky | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 1. 2015 03:00 65

Seznam kapitol

1. Jak nám extrémisti berou hračky 2. Konflikt civilizace posouvá i zabíjí 3. Extrémistu zpacifikujete když... 4. Lidé jsou hodní, za vše můžou zlé technologie 5. Sluníčkový svět coby univerzální řešení 6. Abyste byli v bezpečí...

Jednou z nejúžasnějších věcí, kterou jsme na CES 2015 mohli vidět, byly drony. Pokud se vám líbí, tak si je rychle kupte: Je jen otázkou času, než nám je zakážou. Bude to stejné jako u laserů či vlastního pití na palubách letadel. Vždy se najdou šílenci a extrémisti, kteří výdobytky vědy zneužijí a přimějí naše politiky k tomu, aby to všechno radši zakázali.

Reklama

Je zcela bez debat, že obě světové války měly velký vliv na rozvoj technologií: Daly nám ve finále projekt Apollo, počítače, masové letectví, speciální materiály, moderní logistiku. Dnešní svět by vypadal zcela jinak, kdyby se stará císařství navzájem dohodla a žádná válka by nebyla. Jak? To je zajímavé téma pro fundované, ale patrně poněkud připité debaty. Pravděpodobně by svět byl stabilnější, ale jeho technologická evoluce by byla mnohem pomalejší. Příklady izolacionistických kultur z minulosti, jako byla Čína či Japonsko, ukazují, že je-li ponechána kultura sama o sobě, přestává se vyvíjet, i když je její potenciál obrovský.

Na druhou stranu lze ukázat na mnoho příkladů vyspělých kultur, které se pod stresem z konfliktu nedokázaly vyvíjet (Řím), anebo pod ním přímo zkolabovaly a kulturně se propadly (Egypt, Persie). Tvrzení, že konflikt zušlechťuje civilizaci, není obecně pravdivé. Někdy ji pouze zničí, jak se stalo abbásovskému kalifátu v roce 1258, kdy Mongolové oblehli a zničili Bagdád. Celkem slušně se rozvíjející a na svoji dobu osvícená islámská civilizace utrpěla zdrcující ránu, když došlo ke zničení Velké knihovny a vyvraždění vědců, kteří v Bagdádu pracovali. Zkáza této knihovny, srovnatelná se zničením Alexandrijské knihovny, vedla ke zničení téměř půl milionu svazků. Bylo jich tolik, že „Tigris potemněl kvůli inkoustu rozpuštěnému z knih vyházených do řeky“.

Nebylo to poprvé, kdy se ukázalo, že šílenci a magoři, plánující rozvrat civilizace, skutečně představují smrtelné nebezpečí. Že nejde jenom o umělý stres, pod kterým vyspělá civilizace vyvine prostředky, kterými se ubrání. A nebylo to poprvé, kdy se ukázalo, že samotná intelektuální superiorita nestačí. Ukázalo se, že šílenci, magoři a extrémisti jsou schopní zničit vznešenou a ušlechtilou civilizaci. A ba co více, že dokážou akceptovat její pokroky a použít je proti ní.

A dnes to platí více než kdy dříve. Severní Korea se nám pokusila diktovat, co smíme zveřejňovat a co ne. To se jim naštěstí nepovedlo. Odpor, který se proti nim vzedmul, pomohl návštěvnosti nijak úžasné komedie – ale co, je to naše komedie, ať si Severní Korea natočí vlastní!

Komentář: Jak nám extrémisti berou hračky
i Zdroj: PCTuning.cz

Extrémisté, kteří vyvraždili redakci Charlie Hebdo, se nám pokusili diktovat, co smíme zveřejňovat a co ne – a to se jim částečně povedlo. Hle, i papež nám říká, že po těch orgiích svobody bychom si měli dát pozor na to, co kritizujeme a jak to kritizujeme. Jeho postoj chápu, boj o svobodu slova byl alespoň 200 let mířen na katolickou církev a je určitě príma, že se katolíci mohou zadarmo svézt na svaté válce, kterou za ně provozuje někdo jiný.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama