Jsou digitální sny umělé inteligence modelem našeho skutečného snění?
i Zdroj: depositphotos
Software Článek Jsou digitální sny umělé inteligence modelem našeho skutečného snění?

Jsou digitální sny umělé inteligence modelem našeho skutečného snění? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 11. 2022 00:15 4

Seznam kapitol

1. Latentní difúze 2. Sny pod kontrolou 3. Řád v chaosu 4. Efektivněji díky AI

Základem moderních programů pro generování obrazu je algoritmus zvaný latentní difúze. Když se podíváme na to, jak funguje, je tam překvapivá paralela ke skutečnému snění!

Reklama

Systém, kdy se neuronová síť dívá do náhodného šumu a s nápovědou v něm rozeznává tvary, je velice blízký tomu, jak funguje mozek ve stavu změněného vědomí. Není to úplná náhoda, je to postupné vynořování se z chaosu do řádu, které má svoji vlastní logiku. Techniky lucidního snění vám dovolují sen do značné míry řídit, zatímco klasický sen se ovládá logikou podvědomí. 

Lucidní snění je technika, která se dá naučit – pokud vás to zajímá, můžete to zkusit. Někdo ho využívá pro zábavu, jiný zase pro práci, protože to je docela inspirativní. Snění je svého druhu technika pro tvorbu originálních nápadů, protože ve chvíli, kdy neokortex nemá aktivní procesy, které potlačují spontánní aktivitu, začínají se propojovat věci, které by se vám při plném vědomí rozhodně nepropojily.

Redukce vlastního vědomí vypadá jako šílená myšlenka, protože to, co potřebujeme, je spíš soustředění, schopnost racionálně pracovat s daty a podobně, ideálně ve stavu hlubokého soustředění, kterému se říká flow. Vysoké soustředění je ale do značné míry nepřítelem kreativity, takže tvořiví lidé používají široké spektrum technik pro zvýšení inspirace – od klasických, jako je vystavování se novým podnětům přes meditaci a lucidní snění až po všelijaké mňamky, které uvádějí do stavu změněného vědomí.

Lucidní snění je technika, jak kontrolovat snový stav a „dělat ve snu co chcete“, mně osobně přijde zajímavější vytahovat si z něj celé nápady, na které byste asi normálně nepřišli. Je to skvělé například pro kreativní psaní, kdy vám snění může přinášet naprosto revoluční nápady, já z toho osobně těžím. Základní techniky pro práci se snem se musíte naučit, jde hlavně o uvědomění si, že se vám něco zdá a vy se probudíte s jasnou vzpomínkou na to co to bylo – a velmi rychle, maximálně do minuty to musíte zapsat, jinak se vám sen vypaří. Sny se prakticky nedají pamatovat, pokud se nenaučíte včas probudit a zopakovat si, o co šlo, tím dojde k procesu zápisu do dlouhodobé paměti. Je skutečně zajímavé, že proces zapisování vytvoří fixaci tak silnou, že si sen budete pamatovat až do smrti, zatímco pokud to necháte být, tak se vám vzpomínka vypaří.

Ve snech můžete řešit problémy. Známý je příběh o chemikovi Augustovi Kekulé, který přišel na strukturu benzenu ve snu. I když spíte, mozek se částečně pokouší o řešení problémů a někdy, když je řešení neobvyklé, potřebujete odbrzdit ten zatracený neocortex, který svou aktivitou spíš tlumí hluboké procesy a zdá se, že zastupuje filtr, který propouští jen některé procesy a celkově integruje různé procesy tak, abychom se nakonec chovali jednotně a například jedna polovina těla nedělala něco jiného než ta druhá – což se překvapivě děje lidem, kteří mají z chirurgických důvodů přeťaté corpus callosum.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama