Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky

Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 6. 2022 15:38 89

Seznam kapitol

1. Nebyla to legrace 2. Na mobil to stačí, ale... 3. Není kabel jako kabel 4. I skladník se může znát třídy kabelů 5. Když má kabel mikročip

Lidé bez technického vzdělání tleskají jednotné evropské nabíječce USB-C. Ti, kteří technice rozumí, se tomu jenom šklebí: Tohle není konec chaosu, tohle je jeho nástup za bláhových oslav lidí, kteří si myslí, že už jim bude stačit jen jeden kabel.

Reklama

Dále: USB-C je dnes v podstatě jen form factor, má celou řadu různých zapojení a není povinné, aby všechna zařízení a všechny kabely podporovaly všechny módy. To, že jsou konektory mechanicky odlišné, je v podstatě forma klíčování, abyste zapojili správné věci do správných zdířek. 

Schválně, jak moc často se bude dít to, že do servisu začnou chodit lidé s tím, že jim nefunguje notebook – proto, že se pokusí použít tu samou 20W nabíječku USB-C pro laptop i pro telefon? Jak moc často se tam objeví lidé, kteří si budou myslet, že se něco porouchalo proto, že mezi výkonný zdroj USB-C a laptop zapojí kabel USB-C, který nepodporuje Power Delivery? Já myslím, že to bude hodně často.

USB-C je už dnes zoologická zahrada. Konektory USB byly vždycky příšerné a na téma „každý konektor USB musíte zasunou alespoň třikrát“ se vypráví hodně vtipů. 

Některé konektory jsou doslova zrůdné, jako například USB 3.0 typ micro B, to je opravdové zvěrstvo. 

Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky
i Zdroj: PCTuning.cz

USB-C je mechanicky docela dobrá volba, protože je reverzibilní a řeší alespoň ten nejhorší problém, totiž že mechanicky citlivé části jsou na kabelu a ne v zařízení, čímž se zlepší opravitelnost a udržovatelnost. 

To, že jde o mechanicky univerzální konektor, ale vede k tomu, že kabely nejsou elektricky univerzální, což je pro uživatele mnohem více matoucí. Pamatujete si kabely micro USB, které se dodávaly k některým zařízením a měly zapojené jenom napájení? To bylo po letech velké zkoumání, proč to nevodí data! Výrobcům v zásadě nic nebrání, aby nedělali příslušenství, které vypadá stejně, ale není stejné. 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama