Jak na parádní zvuk nejen pro Youtube, Twitch nebo podcasty: Jaké jsou dnes možnosti a co to bude stát
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Jak na parádní zvuk nejen pro Youtube, Twitch nebo podcasty: Jaké jsou dnes možnosti a co to bude stát

Jak na parádní zvuk nejen pro Youtube, Twitch nebo podcasty: Jaké jsou dnes možnosti a co to bude stát | Kapitola 7

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

17. 1. 2023 10:00 16

Seznam kapitol

1. Historický vývoj 2. O čem to bude? 3. Akustika 4. Technologie mikrofonů a nahrávek 5. Stolní mikrofony – Profesionální
6. Stolní mikrofony – USB 7. Sluchátka a herní headsety 8. Terénní nahrávky 9. Software, efekty, hudba

Popularita podcastů neklesá, spíše naopak. Také na Youtube se snaží prorazit každý, kdo má co říct. Už jste asi zjistili, že když u takového videa či podcastu z dílny amatérského tvůrce zvuk nestojí za nic a nejde mu rozumět, nedá se to dlouho sledovat. Zajistit zvuk v uspokojivé kvalitě je dnes přitom i díky počítačům snazší a levnější než kdy dřív. My si shrneme vše, co je potřeba vědět, abyste dosáhli lepších výsledků nehledě na váš rozpočet, ambice, nebo odborné znalosti.

Reklama

Sluchátka a herní headsety

Při nahrávání hlasu pomocí stolních mikrofonů používejte sluchátka, zvlášť nejste-li jediný mluvčí. Sluchátka pro monitoring se používají vždy, když se nahrává něčí zpěv, protože zpěvák musí slyšet, jak jeho hlas za doprovodu hudby zní. Ta se nepouští nahlas, aby ji mikrofon nesnímal. Stejné je to i u podcastů. Při poslechu na reproduktorech by při nahrávání vznikala nežádoucí zpětná vazba, neboli „vazbení“. 

Co se konstrukce sluchátek týče, je při nahrávání standardem používat sluchátka plně uzavřená, zvuk z nich neuniká do okolí tolik jako u konstrukce otevřené a polootevřené. Můžete použít špunty (intraaurální) nebo mušle doléhající na uši (supraaurální), ideální jsou však ta, která kryjí celé ucho (circumaurální). Za jakýsi referenční – v rozhlasových i hudebních studiích používáný – standard lze považovat např. Beyerdynamic DT 770 Pro. Mně slouží již dlouhé roky, i když primárně používám near-field monitory (hudbu totiž nelze na sluchátkách produkovat zcela plnohodnotně, chybí tzv. přeslechy, tzn., že např. v levém uchu neslyšíte zároveň to, co zní z pravého náušníku, resp. reproduktoru / měniče, a naopak). 

Velmi dobré zkušenosti mám i se sluchátky značky Audio-Technica. Omezím se tímto na doporučení sluchátek s nejčastějšími, dynamickými měniči, speciality, jako jsou sluchátka magnetoplanární, sem tentokrát plést nebudu.

Beyerdynamic DT 770 Pro – Studiový standard
i Zdroj: Beyerdynamic
Beyerdynamic DT 770 Pro – Studiový standard

 

Headsety pro streaming

Typicky se jedná o situaci, kdy streamujete svůj gameplay. A to znamená, že potřebujete volné ruce a dobrý výhled na monitor. Herní headsety mohou být drátové, lepší jsou bezdrátové. (Mají však vždy vyšší latenci / zpoždění, než drátové, a v případě komparace se studiovými modely také horší zvuk.) 

Mikrofon mají většinou umístěný v bezprostřední blízkosti úst a snímají tak méně hluku z okolí. Proto v nich vrzání židle a drcení tlačítek v zápalu hry není tolik slyšet. Některé soupravy umějí ruchy filtrovat lépe, třeba za pomoci více než jednoho zabudovaného mikrofonu a pokročilých algoritmů, jiné hůře, obecně bude ale ruchů méně, než kdybyste použili velký podcastový, lampový mikrofon. Ten je však, jak už zaznělo, při hraní problematičtejší správně umístit. Můžete sice použít třeba svrchní zavěšení z teleskopického ramene, jenže ani to nebude pro hraní zrovna ideální. 

Jak na parádní zvuk nejen pro Youtube, Twitch nebo podcasty: Jaké jsou dnes možnosti a co to bude stát
i Zdroj: Turtle Beach

Turtle Beach Stealth 700 GEN2 MAX

Pro streaming připadají v úvahu třeba herní headsety Turtle Beach Stealth 700 GEN2 MAX nebo Sony Inzone H7

Jak na parádní zvuk nejen pro Youtube, Twitch nebo podcasty: Jaké jsou dnes možnosti a co to bude stát
i Zdroj: Sony

Sony Inzone H7 – S audiem od Sony prohloupíte málokdy

Pokusy o vměstnání více měničů do náušníků, které měly za cíl zpřesnit a zlepšit lokalizaci nepřítele v prostoru, naštěstí vyšuměly do prázdna. Většina herních headsetů přesto prostorový zvuk nabízí. Jdou na to softwarovou cestou, využívají efekt binaurálního zvuku. Třeba Sony tomu říká 360° Reality Audio. Protože uši máme pouze dvě a celý prostorový vjem vzniká v závislosti na tom, jak dlouho k tomu či onomu uchu zdroj zvuku putuje. Pomocí triangulace signálového zdroje náš organismus určí jeho přibližnou polohu. 

Takto se nahrává reálný binaurální zvuk
i Zdroj: Google / Sabre1.com (edit)
Takto se nahrává reálný binaurální zvuk

Pro nahrávání reálného binaurálního zvuku se používá hlava lidské figuríny s mikrofony zabudovanými v uších, to, co je ve hrách, bývá většinou softwarová simulace.

 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama