inno3d-geforce-6800pe-agp-heat-pipe-v-akci
Hardware Článek Inno3D GeForce 6800PE (AGP): heat-pipe v akci

Inno3D GeForce 6800PE (AGP): heat-pipe v akci | Kapitola 2

Štefek Petr

Štefek Petr

14. 3. 2005 00:00 47

Seznam kapitol

1. NV40 alias řada GeForce 6800 2. Princip heatpipe 3. Inno3D GeForce 6800PE - bližší pohled 4. Vliv zapnutí Dual-View na výkon ve 3D 5. Sestava a syntetické testy 6. Doom 3 7. FarCry
8. Colin McRae Rally 04 9. Unreal Tournament 2004 10. Half-Life 2 11. Counter-Strike: Source 12. Serious Sam - The Second Encounter 13. Závěr

Tato karta se od konkurence postavené na stejných čipech (NV40) odlišuje velmi zásadním způsobem, je totiž chlazená pasivně. Chladič této karty funguje na principu heat-pipe, což je velmi dobrý způsob, jak odvádět přijaté teplo (je využito odpařování a následné kondenzace kapaliny ochlazením v takzvané heat-pipe). Blíže se na způsob chlazení podíváme v samotné recenzi.

Reklama

Princip aktivního větráčku je již poněkud zastaralý, ale stále má své místo ve světě chladičů grafických karet či procesorů. Bohužel s narůstajícím výkonem grafických karet dochází k nadměrnému tepelnému vyzařování čipů, což ale není nic neobvyklého, protože v zájmu výrobců je uvést co nejvýkonnější kartu, a tak mnohdy šáhnou po opravdu monstrózním aktivním chlazením, které si svým hlukem nezadá s menším vysavačem (např. GeForce 6800Ultra s referenčním chladičem).

Osobně dám přednost raději o něco méně výkonné kartě, která mě svým hlukem nebude obtěžovat. Východiskem z této situace může být karta chlazená na principu heat-pipe. Ve zkratce si vysvětlíme, jak to všechno funguje.

Inno3D GeForce 6800PE (AGP): heat-pipe v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Heat-pipe je vlastně trubice s kapalinou o nízkém bodu varu, která se po zahřátí změní v plyn a po svém ochlazení zpět na kapalinu. Díky změně skupenství se dobře odvádí přijaté teplo. Jak je patrné na obrázku, tak jeden konec trubice je pro teplo jakýmsi vstupem (Heat-in), kde kapalina příjme teplo a změní se na plyn a pokračuje na druhý konec trubice, kde se o pasivní žebrování ochladí a zkondenzuje se zpět na kapalinu. Tento cyklus se opakuje dokud dochází k příjímání tepla.

Chladiče pro grafické karty na principu heat-pipe prodává mnoho společností, ale namátkou jmenujme třeba Thermaltake nebo Zalman. Na obrázku vidíte řešení společnosti Zalman, která je v oblasti chladičů takovou sázkou na jistotu. Z konstrukce je patrné, že se tento chladič od dnes testované karty příliš neliší a princip tedy zůstává stejný.

Inno3D GeForce 6800PE (AGP): heat-pipe v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Pochopitelně existují i modely pro procesory, ale je nutné vzít v úvahu, že overclocking pasivně chlazených systémů není příliš vhodný. Pro systém postavený tomto principu se rozhodně nehodí například Pentium 4 s jádrem Prescott a je lepší poohlédnout se po třeba po Intel Pentiu-M, které je primárně určeno do notebooků, ale poslední dobou se začíná prosazovat i v oblasti stolních počítačů. Jsou zde některá omezení daná typem čipsetu základních desek pro tento typ procesorů, který nabízí jen rozhraní AGP a podporu pamětí typu DDR do 333MHz. To ovšem nebrání v tom, aby se Pentia-M s pasivním chlazením dokázala po přetaktování dostat za záda Athlonů 64 FX.

Dalším možným kandidátem je například AMD Athlon 64 s jádrem Winchester, který má díky 90nm výrobnímu procesu mnohem menší spotřebu a tím i množství vyzářeného tepla. Zde se už ovšem musí s přetaktováním velmi opatrně. Výhodou tohoto procesoru je množství kvalitních desek s nejnovějšími technologiemi jako je PCI Express nebo SATA2 (+NCQ). Na obrázku vidíte chladič společnosti Thermaltake pro procesory Intel a AMD, kde je opět využito heat-pipe pro odvod tepla.

Inno3D GeForce 6800PE (AGP): heat-pipe v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Na tomto principu jsou dokonce postavené celé systémy, které tak poskytnou maximální komfort s ohledem  na hlučnost. Takovým příkladem může být skříň společnosti Zalman, kde jsou všechny komponenty chlazeny na tomto principu. Jak vidíte, tak je zde použito velké množství heat-pipes, což samozřejmě podstatně zvýší cenu celého řešení. Takto řešená skříň je opravdu velmi drahá záležitost pro nadšence (cena cca 30 000).

Inno3D GeForce 6800PE (AGP): heat-pipe v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Case si můžete vybavit ještě pasivně chlazeným zdrojem, který vyrábí mnoho společností, ale jsou opět velmi drahé. Tak dostanete počítač bez jediného větráčku, který by rušil ticho, které máme většinou tak rádi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama