idc-cesky-trh-s-tablety-stagnuje
Novinka IDC: Český trh s tablety stagnuje

IDC: Český trh s tablety stagnuje

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 1. 2016 12:00 9

Počet tabletů nově dodaných na český trh v prvních třech čtvrtletích loňského roku meziročně klesal, jak vyplývá z dat publikovaných společností International Data Corporation (IDC). Zatímco ještě v roce 2013 trh v každém čtvrtletí vykazoval trojciferný meziroční růst, v roce 2014 míra růstu klesla na dvoumístná čísla a v prvním čtvrtletí roku 2015 trh rostl již pouhými 2,1 procenty.

Reklama

Následující kvartály přinesly značný pokles objemů – o 4,5 % ve druhém a o 6,9 % ve třetím čtvrtletí. IDC prognózuje pokles i na závěrečné čtvrtletí, po kterém bude v roce 2016 následovat stagnace způsobená saturací trhu.

Typický tablet byl v roce 2015 vybaven sedmipalcovým displejem. V roce 2016 bude nejrozšířenější desetipalcová úhlopříčka. Android zůstane převažujícím operačním systémem, zatímco podíl iOS se sníží o třetinu. Více než dvě třetiny tabletů měly jen WiFi konektivitu (tj. postrádaly funkcionalitu, která umožňuje využít tablet i jako telefon v sítích mobilních operátorů), což zůstane nezměněno i v roce 2016.

Průměrná prodejní cena tabletů v Česku zůstala v roce 2015 proti předešlému roku neměnná a činila 256 amerických dolarů (cca 6 300 Kč). Zajímavý je také údaj o počtu tabletů v populaci. V Česku je to 17 tabletů na 100 obyvatel. Pro srovnání: hodnoty dosáhly v Polsku 12, na Slovensku 15 a v Německu 25 tabletů na 100 obyvatel.

Na rozdíl od standardní produktové kategorie klasických tabletů, známých též jako "slate tablet", které doznaly poklesu v každém čtvrtletí roku 2015, se těšila inovativní zařízení s oddělitelnou klávesnicí, známá též jako zařízení "2 v 1" nebo hybridní tablety, trojmístnému tempu růstu v obou čtvrtletích první poloviny roku 2015 a 57,1 % růstu ve třetím kvartálu.

Přesto zůstaly tablety s oddělitelnou klávesnicí menšinovou produktovou kategorií, jež představovala pouze 6,4 % z celkového počtu tabletů nově dodaných na trh v roce 2015. Podle historických dat a předpovědi IDC dosáhne počet tabletů dodaných v roce 2015 na český trh 0,9 milionu kusů – čímž předčí celý trh notebooků (ten čítá 0,8 milionu kusů a celý trh PC včetně stolních počítačů (desktopů) dosahuje 1,1 mil. kusů).

Zdroj: IDC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama