HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu

HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 6. 2021 09:00 9

Seznam kapitol

1. HTC Vive Pro 2 2. HTC Vive Pro 2 – Představení 3. Srovnání s Vive, Vive Pro, Cosmos a Index 4. Instalace HTC Vive Pro 2
5. Kvalita obrazu a dojmy z hraní 6. Co si zahrát v roce 2021 7. Závěr

Od uvedení HTC Vive pro uběhly 3 roky. Od té doby HTC spíše tápalo, nechalo se předběhnout kvalitou obrazu Valve Indexem a dalšími. Nyní se vrací v plné síle, Vive Pro 2 nabízí nejlepší obraz ve světě VR, ale řádně si za něj připlatíte.

Reklama
HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Sada HTC Vive Pro 2 má papírově nejvyšší rozlišení HMD ze všech běžných VR setů. Proti originálnímu Vive Pro je rozdíl značný, stejně tak proti Valve Index. Ta hlavní změna vychází z jiného typu LCD panelů. Původní Pentile matice AMOLED byla nahrazena plným panelem s RGB LCD. U displejů s Pentile maticí se hovoří o „screen door efektu“, který je daný tím, že mezera mezi pixely je větší než u plného RGB displeje. Zvláště u HMD, kde se díváme na displeje zblízka, je to vidět. Je vidět mřížka v displeji, která připomíná pohled skrze síť proti komárům ve dveřích nebo v okně. RGB displej u Vive Pro 2 tento negativní efekt zlepšuje, díky menším mezerám mezi pixely. V reálu to znát moc není, ale snímek ukáže pravdu:

HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Z fotografií je vidět, že obraz Vive Pro 2 je proti všem ostatním setům jak z jiné planety. Je perfektně ostrý a bez viditelných pruhů nebo pixelů. Obraz je naprosto perfektní, jakákoliv hra je zážitek. Lepšího obrazu mohou navíc využít i starší tituly, které s takovým rozlišením původně nepočítaly.

U všech čoček ve všech testovaných HMD je místo, kam se díváte a kde je obraz, ostrý; dostatečně široké a ideální posazení na obličeji lze rychle najít. U Vive Pro 2, stejně jako u Cosmos Elite, je toto místo extrémně úzké, což nechápu jelikož původní Cosmos tohle neměl. Obraz je ostrý jen a pouze v jednom bodě, jak se vychýlíte o pár milimetrů, už je neostrý. Také pohled nahoru a dolů ihned zaregistrujete jako rozostřený. To mi hodně vadilo a všimli si toho i další recenzenti. Nastavení vzdálenosti čoček nemělo na zlepšení žádný vliv. Jak radí výrobce, s nastavením polohy čoček vůči očím si musíte pohrát a vyladit.

HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když si je dobře vyladíte, sedí HMD na hlavě velice dobře. Hmotnost je dobrá, krk vás nebude bolet ani po dlouhém hraní. Potěší návrat klasických sluchátek. Ta na Cosmos Elite byla příšerná. Po už kratším hraní jsou brýle uvnitř zadýchané, absence ventilátoru je velká chyba, u Cosmosu byl. Nejvíc mi vadí úzký zorný úhel, ale pokud si najdete pozici, je to OK. Vive Pro 2 nabízí opět video pass through, což je super. Vyřazením kamer na HMD jsme o tuto funkci přišli.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama