Hřeje to, bouchá to, hoří to, co je to? Ty zatracené baterie!
i Zdroj: commons.wikimedia.org
Mobilní zařízení Článek Hřeje to, bouchá to, hoří to, co je to? Ty zatracené baterie!

Hřeje to, bouchá to, hoří to, co je to? Ty zatracené baterie! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 6. 2022 19:00 20

Seznam kapitol

1. Sto let stará auta budoucnosti 2. Uvolněte se, ale nekuřte... 3. Vyměňovat, ale bezpečně 4. Baterie, které nemáme

Pokud jde o elektroodpad, způsobují baterie mnohem větší a podstatně horší potíže než počítačová kabeláž. Jejich omezená životnost a nebezpečnost z nich dělá záležitost, kterou je třeba akutně řešit. Jejich bezpečné zpracování ve velkých objemech může v budoucnosti způsobit větší problém, než jsou dnes fosilní paliva.

Reklama

Dnes je úplně běžné, že výrobci nižší kvality nabízejí svoje články jako náhradu za originály. Mám náhradní baterii pro fotoaparáty Sony od Avacomu, která se už nafoukla tak, že nejde vložit do foťáku, zatímco originály se nenafukují. Stejně tak jsem zažil výměnu baterie ve starém iPhonu za náhradní od jiného výrobce, která nejenže vydržela jen zlomek životnosti té původní, ale nakonec telefon katastroficky rozlomila.

Apple měl tento problém u raných modelů iPodů Nano. Expandující baterie byla napěchovaná v kovovém těle pod displejem, což způsobovalo při expanzi baterie jeho rozdrcení zezdola a v některých případech i jeho kompletní vylomení. Oprava není snadná – a pokud s výměnou baterie přijdete až ve chvíli, kdy se baterie v těle nafoukne, je skoro nemožná. Toto video s výměnou je... poněkud děsivé.

Zatímco u starých zařízení byly baterie oddělené a vyměnitelné, takže typicky rozlomily jen samy sebe, dnes jsou na ně nároky mnohem vyšší, protože jsou lepené uvnitř těla a jakákoliv expanze může zničit zařízení. Nevyměnitelnost baterií je určitá ochrana výrobce před tím, aby tam servisy cpaly cokoliv, co je zrovna po ruce, ale to je problém.

Lepená baterie definuje faktickou životnost zařízení, která není skutečně dlouhá. Jsem přesvědčen o tom, že většina moderní elektroniky morálně přežije přinejmenším jednu výměnu baterie, protože mez životnosti baterie (1000–1500 cyklů) obvykle dosáhnete někdy mezi třemi a pěti lety aktivního používání (u nekvalitních baterií klidně už za půl roku). 

Proto by bylo rozumné, aby existovala direktiva žádající alespoň servisní vyměnitelnost baterie u takových zařízení. Není to totéž jako právo na opravu, řada z těch věcí je udělaná tak, že průměrný člověk je opravit nedokáže – ale servisní výměna by měla být možná, a to klidně i s kontrolou původu baterie. Zatímco u mnoha komponent rozumím alternativním zdrojům, baterie jsou tak problematické, že naopak chápu, že je výrobce chce kontrolovat: Virálně se šířící video s hořícím telefonem vaší značky není něco, po čem výrobci touží. A jak jsem říkal, s kvalitou baterií prostě je problém.

Další potíž je v tom, že se strašně rychle snažíme přejít na bateriovou budoucnost, i když víme, že lithiové baterie prostě jsou problém. Ony způsobují nesnáze i v malém počtu, nemají co dělat v odpadu. Nechápavě se dívám hlavně na jednorázové lithiovky, které jsou svého druhu z nouze cnost a které rozhodně nemají co dělat ani v běžném odpadu, natož pak v přírodě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama