h-264-bude-zdarma-navzdy
Novinka H.264 bude zdarma. Navždy.

H.264 bude zdarma. Navždy.

Helmich Jiří

Helmich Jiří

27. 8. 2010 15:45 6

MPEG LA dala veřejnosti najevo, jak to bude s dalším vývojem kolem poplatků za standard H.264

Reklama

Společnost MPEG LA, která vlastní patenty spojené s hojně používaným video standardem H.264 se nechala slyšet, že nikdy nebude vybírat žádné popatky za použití tohoto standardu na webech, které jej využívají ke streamování zdarma dostupného videa. Podobný krok učinila v únoru, ovšem s jedním drobným rozdílem - deklarovala, že poplatky určitě nebude vybírat do roku 2015. Patent společnosti přitom nevyprší nejméně do roku 2028.

H.264 bude zdarma. Navždy.
i Zdroj: PCTuning.cz

Především díky stále častěji používanému webovému standardu HTML5, který v sobě zahrnuje také podporu pro přehrávání videa ze strany prohlížeče, je tento krok velice důležitý. V současné době se používá pro přehrávání videa na webu především technologie Flash. Ta má ovšem mnoho odpůrců, nejen kvůli kvalitě implementovaných flashových přehrávačů a jejich vlivu na zátěž počítače. Z hlediska sémantiky webu, která je důležitá pro jeho indexování vyhledávači, je použití Flashového přehrávače také ne příliš šťastné, protože indexovací robot nemusí poznat, že jde o video - detekuje pouze Flashovou aplikaci. Také kvůli vládě společnosti Adobe nad platformou Flash se postupně začaly objevovat pokusy o otevřené standardy pro video na webu.

Samotná implementace nové HTML značky <video> by ovšem byla k ničemu, kdyby za ní nestál videokodek. A právě v tom je jádro pudla. Společnosti, které se zabývají vývojem prohlížečů si nemohly být jisté tím, že se MPEG LA nerozhodne zpoplatnit použití H.264. Například Google se tedy rozhodl implementovat svůj vlastní otevřený standard WebM.

Není příliš jasné, jakým způsobem bude MPEG LA na standardu vydělávat, podstatné ovšem je, že poplatky nezatíží všechna videa na webu. Momentálně stojí zisky společnosti na poplatcích z jiných oblastí, průmysl s Blu-ray disky nevyjímaje. Stejně tak vybírá poplatky za šíření televizního signálu, prodej kamer, implementaci jejích standardů v aplikacích určených ke střihu videa.

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama