Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu

Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 12. 2010 03:00 102

Seznam kapitol

1. Radeon HD 6900 - Cayman konečně přichází 2. Radeon HD 6900 - Představení novinek 3. Radeon HD 6900 - Novinky podrobněji 4. Možnosti výstupů a 3D zobrazení 5. AMD PowerTune technologie 6. Radeon HD 6900 - Představení karet 7. Asus Radeon HD 6950 a 6970 v obrazech 8. AMD Radeon HD 6950 - Pohled do nitra karty 9. AMD Radeon HD 6970 - Pohled do nitra karty 10. Porovnání karet a specifikace 11. Testovací sestava
12. Testovací hry a metodika 1/2 13. Testovací metodika 2/2 14. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 15. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 16. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, RE 5 17. STALKER CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3DM11 18. Shrnutí výkonu a ceny 19. AMD Power Tune podrobně 20. Spotřeba, teploty a přetaktování 21. Závěr

Na tento okamžik jistě většina z vás netrpělivě čekala, dnes bude odhaleno vše a čekání končí. AMD dnes totiž uvádí Radeony řady 6900, se zcela změněnou architekturou, vysokým výkonem v teselaci, sofistikovaným řízením spotřeby a samozřejmě vysokým herním výkonem. Co nabídnou proti starším Radeonům nebo GeForce 400 a 500?

Reklama
Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Praktickém využití a dopadu na výkon nového řízení spotřeby PowerTune budeme věnovat celou jednu kapitolu, zde tedy jen krátce. AMD na nové karty umístila procesor jež neustále kontroluje spotřebu karty a řídí ji. Uživatel má možnost režim spotřeby řídit v několika krocích - od -20 od +20 procent nad dané TDP karty. Můžete to udělat v ovládacích panelech CCC nebo v utilitě AMD OverDrive (zatím nefunguje nebo není dostupná). O co se jedná? - Pokračujme dále.

Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD už u karet nebude udávat konkrétní hodnotu TDP, jelikož spotřeba každého vyrobeného čipu (ASIC) je jiná a je těžké dodržet ji na všech vyrobených kartách. Tohle bylo řečeno novinářům a je to samozřejmě pravda. Obrázek ukazuje běžnou spotřebu ve hrách a benchmarcích. Zřejmě žádná dnešní hra nikdy spotřebu nevyšponuje nad maximální TDP karty, to dokáží jen aplikace jako Furmark, OCCT a některé dílčí testy 3D Marků. Jde tedy primárně o tyto aplikace, her se PowerTune dotkne jen v jednom specifickém případě - o tom za chvilku. Nvidia na tyto aplikace šla jednoduše, zkrátka v nich omezila napětí a frekvence a nijak dál se tím nezabývala. AMD na to šlo sofistikovaněji - spotřebu omezí razantně, ale výkon nikoliv tolik.

Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsem zmínil, existuje několik režimů : -20 procent, základní režim (0 procent) a +20 procent TDP. Režim -20 je určen pro ty co chtějí spořit a pro hry, kde není potřeba takový výkon (už nyní mají 100+ fps). Default je jasný, karta se drží v daném TDP. Poslední je maximum +20 jež budete potřebovat při přetaktování a v náročných aplikacích.

Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde vidíme situaci v grafu spotřeby v aplikaci jako je Furmark. Červená linka ukazuje spotřebu v režimu neomezené spotřeby, kdy je karta jede bez omezovače spotřeby (režim +20 procent). V tu chvíli je spotřeba karty dalece nad TDP udávaným ve specifikacích. Po chvilce se karta zahřeje na tolik, že začne zpomalovat (throttlovat) což je viditelný pokles křivky. Ve chvíli kdy je ale vše na default (v ovladačích 0 procent), bude spotřeba vždy držena v rámci TDP - to ukazuje modrý průběh. Není toho ale docíleno drastickým snížením frekvence jádra, ale plynulým snižováním a navyšováním základní frekvence - ukážeme si to hned na dalším obrázku. V ovladačích pak existuje ještě třetí režim - záporné hodnoty TDP až do -20 procent. Tento průběh je v grafu čárkovanou fialovou barvou. V tuto chvíli jsou již frekvence drasticky sníženy včetně napětí a spotřeba karty ve Furmarku je dosti pod udávaným TDP karty.

Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

První obrázek ukazuje náročnou aplikaci (zde test Perlin Noise) na základní nastavení (0 procent). Jak vidíte frekvence se nesnížila permanentně ale kmitá mezi 600-800 MHz. S tím samozřejmě klesá i napětí a spotřeba je udržována pod TDP. Pokud bychom v tomto případě navýšili napětí a kartu přetaktovali, klesla by frekvence až někam pod 600 MHz a nekmitala by, aby byla stále spotřeba udržena pod TDP. Aby se to nestalo, je nutné navýšit v ovladačích na hodnotu do kladných procent. To ukazuje druhý obrázek. Pokud chcete absolutní maximum výkonu i v těch nejnáročnějších testech (netýká se her), musíte nastavit nejlépe +20 procent. To pojede karta skutečně na maximum, až do chvíle kdy se zaktivují další ochranné mechanismy proti přehřátí. Znovu podotýkám, že tohle se ve hrách nestane, jak dokáži v testech výkonu s -20 až +20 procent v samostatné kapitole.

Grafické karty AMD Radeon HD 6950 a HD 6970 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední možností, kterou jsem už trochu nakousl před chvilkou, je možnost snížení TDP o 20 procent. Tím se spotřeba karty nikdy nepřehoupne přes danou hodnotu - výkon ale klesne ve všech hrách a aplikacích! AMD tuto feature uvádí tak, že jsou hry kde je už nyní hodnota fps zbytečně vysoká (+100 fps) a k plynulému hraní není nutná, karta v tuto chvíli polyká energii zbytečně, když by stačil i nižší výkon. Právě proto si můžete spotřebu snížit ručně, kdy fps budou stále plynulá, spotřeba ale razantně klesne. O kolik fps klesne výkon a o kolik spotřeba ukazuje ilustrační graf od AMD nahoře. Jak to vše funguje v praxi se dozvíte v samostatné kapitole ..

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama