google-drive-pod-drobnohledem
Novinka Google Drive pod drobnohledem

Google Drive pod drobnohledem

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

26. 4. 2012 12:00 16

Google spustil roky očekávanou službu vzdáleného ukládání a sdílení souborů. V novince naleznete všechny potřebné detaily.

Reklama

Google Drive je dostupný z webového prohlížeče počítačů s operačními systémy Windows a OS X, a také ze zařízení s operačním systémem Android. V tuto chvíli ještě není dostupný pro iPhony a iPady, ale podle Googlu by se toto mělo brzy změnit.  

V základní verzi zdarma, kterou může používat každý kdo má vytvořený účet u Googlu, například populární Gmail, nabízí Drive 5 GB prostoru pro nahrávání vašich souborů. Těchto 5 GB není nijak sdílených pro ostatní služby. To znamená, že Gmail, Picasa a Google+ mají ve free verzi oddělené úložiště. Malou výhodou je navýšení prostoru Gmailu na 10 GB.

Pokud si zaplatíte další GB pro ukládání, Google vám pak po staru dovolí sdílet cloudový prostor mezi dalšími jeho službami vyjma Gmailu, který sice dostane další prostor navíc, ale jeho data budou nadále oddělená od těch ostatních. Dříve jste za extra prostor od Googlu zaplatili za 20 GB $5/rok. Nové ceny jsou ale méně příznivé a za dalších 25 GB zaplatíte $2,50 měsíčně (asi padesát korun). Za stokorunu měsíčně pak budete mít 100 GB. Ceny za datové úložiště stoupají až k $800 měsíčně za 16 TB.

Google Drive vyniká nad ostatními cloudovými službami především díky svému vyhledávání. Drive digitalizuje texty z obrázků pomocí technologie OCR a uživatel tak může s přehledem vyhledávat klíčová slova z nascanovaných stránek anebo fotek.

Google Drive pod drobnohledem
i Zdroj: PCTuning.cz

Aniž byste museli cokoliv zaplatit, Drive vám dovolí otevírat na 30 různých typů souborů přímo ve vašem prohlížeči. Od fotek, přes HD videa až po soubory Adobe Illustrator anebo Photoshop. Můžete vytvářet dokumenty, sdílet je s ostatními anebo je i vytisknout pomocí Google Cloud Print.

Jednou z mála věcí, které se dají Google Drive vytknout, je možnost synchronizovat pouze jedinou složku v počítači. Na druhou stranu má Google volně dostupné API, takže na něj mohou vznikat další aplikace, které budou dostupné budou v budoucnu dostupné v chrome web store.

Zdroj: 1, 2 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama