gigabyte-8pe800-ultra-s-podporou-800mhz-fsb
Hardware Článek Gigabyte 8PE800 Ultra s podporou 800MHz FSB

Gigabyte 8PE800 Ultra s podporou 800MHz FSB | Kapitola 2

Dudek Jan

Dudek Jan

8. 4. 2003 00:00 22

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Layout a specialitky 3. Osazení 4. BIOS a Overclocking
5. Testy - Teoretické benchmarky 6. Testy - praktické aplikace 7. Testy - 3D benchmarky 8. Závěr

Čekáte na základní desky s podporou 800 MHz FSB? Už nemusíte čekat. Výrobci desek nám "tajně" uvedli několik desek s podporou FSB 800 MHz, aniž se o tom příliš psalo. Desky jsou osazeny jedno-kanálovým čipsetem i845PE, který na tuto frekvenci není oficiálně stavěn, ale výrobci desek jsou si vědomi možnostmi tohoto čipsetu a dovolili si uvést sérii desek, které jsou na tuto frekvenci "certifikovány". Největší výhodou těchto desek je cena, výkon a hlavně velká upgradovatelnost.

Reklama

Layout

detailní popis desky -

Deska je perfektní rozvržená. Lepší přehled si uděláte z obrázku. V tomto bodě není desce co vytknout.

AGP port je vybaven retenčním mechanismem EZ-Fix, který zabraňuje vypadnutí z AGP slotu. Naproti běžné záklopky se lépe odinstalují velké karty.

Specialitkou Gigabytu jsou barevně odlišené piny spojující desku s case (zapojuje se zde např. tlačítko Power, Reset či Speaker atp.). Odborně se této části říká FPanel. Rozdílné barvy u každého páru či sady znatelně usnadňují instalaci a téměř vylučují špatnou instalaci.

Zvláštností je "prý" (takto hlásá výrobce) pozlacený chladič northbridge, který je aktivní. Dalo by se to považovat za zápor, ale aktivní chladič lze odmontovat a pasiv čipset i tak uchladí - takže to není ani klad, ani zápor.

Mízným záporem, snad jediným, je téměř absolutní absence jumperů na desce. HW nemůžete smazat ani CMOSku (provádí se to softwarově - při zapnutí počítače se drží Insert), ani si vybrat mezi jedním z BIOSů (funkce Dual BIOS je také plně softwarová). Jedině, co můžete pomocí jumperů udělat je vymazání hesla v BIOSu.

Na desce chybí konektory a čip pro Smart Sticky či SD karty, i když je dané PCB na ně připraveno. Bohužel tento model podporu Smart Sticků a SD karet nemá.

Layout

85 %

Speciality desky

  • Dual BIOS - dva BIOSy, jeden slouží jako hlavní, druhý záložní. V případě havárie či viru se dá přemazat  hlavní BIOS záložním. Může se to kdykoliv hodit. Chybou je pouze nemožnost hardwarově přehazovat BIOSy, teoreticky by to šlo naletováním jumperů.
  • Q-Flash - flashovací utilitka, která je součásti BIOSu. Dovoluje jak updatovat BIOS z diskety, tak na ni BIOS ukládat.
  • Anti-Burn - ochrana proti spálení grafické karty - kontrolka se rozsvítí, buď když je karta špatně zastrčená nebo když karta nevyhovuje AGP specifikaci 2.0. Pokud LED kontrolka u AGP svítí, tak počítač nezapnete.
  • @BIOS

    - utilitka, která dovoluje flashovat BIOS přímo z Windowsů a dokáže stáhnout nejnovější BIOS přímo z internetu.
  • Xpress Install

    - hromadná instalace všech driverů k desce. Drivery nainstalujete za pár minut.
  • EasyTune4

    - overclocking a monitoring desky přímo ve Windowsech

Speciality

85 %

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama