geforce-6600gt-agp-v-podani-msi-nx6600gt
Hardware Článek GeForce 6600GT AGP v podání MSI NX6600GT

GeForce 6600GT AGP v podání MSI NX6600GT | Kapitola 2

Štefek Petr

Štefek Petr

13. 1. 2005 00:00 132

Seznam kapitol

1. NV43 alias GeForce 6600GT 2. MSI NX6600GT AGP - bližší pohled a 2D kvalita 3. Syntetické testy a testovací sestava 4. Doom 3 5. FarCry
6. Half-Life 2 7. Serious Sam: The Second Encounter 8. Unreal Tournament 2004 9. Závěr

Výrobce MSI musel samozřejmě přispěchat se svým řešením založeným na čipu NV43 (+ AGP můstek), které je známé jako GeForce 6600GT a dnes představuje nejlepší mainstreamové řešení, které stačí s přehledem na kteroukoli novou hru. V poslední recenzi jsme se podívali na trojici grafických karet GeForce 6600GT AGP, které se lišily především vybavením a v případě Leadteku také designem a chladičem. Dnes je na řadě jeden z největších výrobců grafických karet a motherboardů MSI.

Reklama

Karta v podání MSI se od ostatních karet nVidia GeForce 6600GT liší především upraveným firemním chladičem a červeným PCB, které je pro karty MSI poslední dobou typické. MSI NX6600GT AGP je zabalená v krabici, na které si společnost  dala opravdu záležet. Součástí jsou plné hry (Prince of Persia:The Sand Of Time, XIII, URU a kolekce demoverzí) a programy (WinDVD 5.1, WinDVD Creator, 3D Album, ovladače a různé utility).

GeForce 6600GT AGP v podání MSI NX6600GT
i Zdroj: PCTuning.cz

Bližší pohled na PCB ukazuje přítomnost AGP můstku a přídavného napájecího konektoru molex, který zajišťuje dodatečnou energii pro kartu. Můstek sám o sobě dost hřeje, takže je opatřen pasivním chladičem. Jinak je PCB naprosto shodné s referenčním designem nVidie.

- pro zvětšení klikněte -
i Zdroj: PCTuning.cz
- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -

Chladič karty je samozřejmě aktivní a v případě pasivní části na GPU byla použita měď (podle váhy), ale na první pohled bych řekl, že jde spíše o přestříkaný hliník jako tomu je v případě pasivní části na konverzním čipu (bridge). Konstrukce chladiče překrývá i paměti, které v tomto případě moc chladit nepotřebují (GDDR3 na této frekvenci příliš nehřejí). Mezi pamětmi a chladičem je blíže nespecifikovaný měkký materiál (nejde o pastu a o keramickou nálepku). Toto řešení je poněkud nešťastné, protože při větším přetaktování bude zřejmě dosaženo maximální frekvence o něco dříve, než by tomu bylo u takto "nechlazených" pamětí.

GeForce 6600GT AGP v podání MSI NX6600GT
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladič není pouze přišroubován, ale je použita i přítlačná pružina, která by měla zajistit lepší přítlak přímo na jádro. Podobná konstrukce je použita například u VGA Silencerů společnosti Artic Cooling. Overclocking u tohoto modelu skončil na hranici 565MHz pro jádro, což vzhledem k minulé recenzi trojice karet GeForce 6600GT není nejhorší. Sada konektorů je opět standardní D-Sub, DVI a S-Video. Součástí balení je i multifunkční kabel (S-Video in/out, Composite in/out, HDTV), DVI redukce a propojovací SVHS kabel.

GeForce 6600GT AGP v podání MSI NX6600GT
i Zdroj: PCTuning.cz

 
- pro zvětšení klikněte -

Paměti jsou stejné jako na ostatních kartách GeForce 6600GT, které jsme testovali, jedná se o 2ns paměti Samsung. Rychlejší paměti byly doposud k vidění jen u společností XFX a ASUS, kde obě firmy použily 1,6ns modely. Různé recenze dokazují, že náskok pamětí 1,6ns není u přetaktování nijak markantní. Paměti u tohoto modelu šly stabilně na slušných 1135MHz, což je o 235MHz více než u základní frekvence. Tento výsledek je pravděpodobně ovlivněn i zmíněnou pěnovou hmotou na pamětech,  která může bránit v chlazení.

GeForce 6600GT AGP v podání MSI NX6600GT
i Zdroj: PCTuning.cz

O VIVO se stará čip z dílen Philipsu a patří k tomu lepšímu, co lze u karet s VIVO vidět. Některé společnosti používají levnější, ale také mnohem horší čipy Connexant a na kvalitě výstupu je to znát. V této kategorii si MSI určitě zaslouží kladný bod.

2D kvalita zobrazení

Tento model svou kvalitou zobrazení nijak neexceloval a nemusel jsem použít ani testovací obrazce, protože po výměně za ATI Radeon 9800Pro byla změna patrná. Kvalitativně je rozdíl velmi malý, ale je tam. Rozdíl byl pozorovám při zapojení na monitor s obrazovkou FD Trinitron 21" a rovněž na LCD přes D-Sub (u písma na bílém podkladu). Pokud oba monitory připojíme přes DVI (CRT i LCD), tak je rozdíl nepostřehnutelný. Pokud hledáte nekompromisní kvalitu 2D, tak se raději poohlédněte jinde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama