free-utilitka-ktora-stlaci-windows-vista-z-15gb-na-1-4gb
Novinka Free utilitka, ktorá stlačí Windows Vista z 15GB na 1,4GB

Free utilitka, ktorá stlačí Windows Vista z 15GB na 1,4GB

Filip Eckstein

Filip Eckstein

5. 2. 2008 00:00 65

Chorvátsky vysokoškolák vyvinul aplikáciu schopnú naozaj orezať Vistu. „Kto naozaj môže potrebovať 15GB operačný systém?“ pýta sa Dino Nuhagic, študent piateho ročníka pochádzajúci zo Splitu.

Reklama

vLite je program, umožňujúci vybrať súčasti, ovládače, záplaty ba dokonca jazykové balíky Visty, ktoré používateľ chce či nechce ponechať vo svojom operačnom systéme a vytvoriť tak inštalačné DVD. Microsoft síce odporúča pre plnohodnotnú inštaláciu 15GB miesta na pevnom disku, ale priaznivci tejto utility sa chvália vytvorenými obrazmi DVD s veľkosťou 512MB a nainštalovaným systémom, ktorý zaberá len 1,4GB.

Free utilitka, ktorá stlačí Windows Vista z 15GB na 1,4GB
i Zdroj: PCTuning.cz

„Vytvorenie nebolo jednoduché,“ vraví Nuhagic, „ale čas, ktorý som strávil vytváraním predchodcu toho softvéru nLite, schopného podobným spôsobom stlačiť Windows 2000 a XP, sa oplatil.“ Dokonca vývoj vLite považuje za jednoduchší vďaka tomu, že inštalácia Windows Vista prebieha ako jednoduché rozbalenie image. Teda prípad, kde by „starý“ inštalátor Windows XP zlyhal kvôli chýbajúcim súborom, už nenastane.

I keď má tento program prehľadné grafické rozhranie, ktoré dovoľuje odstránenie súčastí na pár klikov, Nuhagic upozorňuje pred jeho použitím neskúseného používateľa. Naopak hovorí, že ak ste jeden z tých, ktorí inštalujú tento operačný systém často, je vLite skôr nutnosť.

Microsoft neodporúča odstránenie žiadnych súčastí z Windows Vista. Mohlo by to údajne spôsobiť nemožnosť inštalácie záplat z Windows Update a Service Packov, či spôsobiť nestabilitu systému.
Stiahnutie vLite 1.1 je možné zo stránok tvorcu.


adept konkurzu: Ján Ondrušek
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama