Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal

Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 3. 2011 08:00 10

Seznam kapitol

1. Opravdu „brutální“ deska 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Klíčové vlastnosti 5. Specifikace, software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Extrémní taktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Hydra Multi-GPU 14. Hodnocení

Nástup procesorů Sandy Bridge krapet zpomalil problém s čipsetem, soukolí se ale opět rozjíždí naplno. Velcí výrobci právě začali dodávat na sklady desky označené "B3" a pořízení této platformy nic nebrání. My si dnes představíme zaručeně nejnabušenější základní desku s paticí LGA 1155, monstrózní model od MSI s dosud neviděnými novinkami.

Reklama
Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal
i Zdroj: PCTuning.cz

V pravém dolním rohu je umístěna trojice USB konektorů, třetí s červeným vnitřkem je pak určen pro urychlené nabíjení zařízení od Apple. Dále vidíme konektor ventilátoru a stavový displej. Dominantou jsou pak ovládací tlačítka a baterie BIOSu.

Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal
i Zdroj: PCTuning.cz

Téměř veškeré možnosti desky pro připojení disků zobrazuje obrázek. První bílá dvojice nalevo patří SATA 6G portům z PCH čipu Intel. Další dvojice černých je vyvedena ze stejného PCH čipu standardu SATA 3G. Následuje dvojice černých SATA 3G z čipu JMicron a dvojice bílých SATA 6G z čipu Marvell.

Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohled do oblasti kolem paměťových slotů nám odhalí napájecí konektor desky a třífázové napájení pamětí. V popředí jsou vidět dva modré USB 3.0 konektory pro připojení dvou bracketů. Také si nelze nevšimnout měřících bodů napětí a malých přepínačů na zvyšování napětí. V rohu desky pak vidíme čtveřici jumperů na vypínání PCI-E slotů. Na všechny komponenty se podíváme za chvilku detailně.

Chlazení desky a teploty

Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal
i Zdroj: PCTuning.cz

Nad PCH čipem je pouze malý pasiv s přilepeným logem MSI. Někdo si ho zřejmě už chtěl přivlastnit, jelikož bylo z půlky odlepené. I přesto, že jde pouze o „kousek“ hliníku, teploty na povrchu se nedostaly v zátěži nad 55°C.

Nad pomyslným "severním můstkem" je relativně malý pasiv se dvěma heat-pipe vedoucími k pasivům nad mosfety. Pod chladičem se skrývá čip HydraLogix. Chladič se zahříval celkem významně, teploty však nepřesáhly v dlouhodobé zátěži přes 65 stupňů. Já měl každopádně desku mimo skříň, v uzavřené skříni lze počítat s vyššími teplotami.

Napájení procesoru je 24fázové, tvořené moderními mosfety DrMOS, kvalitními cívkami a tantalovými kondenzátory. Stejný počet mosfetů (12) a kondenzátorů včetně Proadlizeru najdeme také na druhé straně PCB. Kompletní napájení si ukážeme v samostatné kapitole.

O tom, že deska zcela postrádá klasický PCI slot, jsem se už zmínil a z pohledu na desku je to hned jasné. Zde zkrátka osadíte už jen moderní nové karty, pro starší hardware není deska určená. Do dlouhých PCIe x16 slotů lze samozřejmě osadit i karty PCIe x1 nebo PCIe x4, což zde uvádím jen pro osvěžení informací. Na levé straně je umístěno mnoho ovládacích čipů přídavných zařízení, na spodní hraně desky pak konektory: Audio panel, Firewire, sériový port, TPM, konektor pro OC Dashboard, konektory připojení počítačové skříně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama