evropske-obcanske-prukazy-nejsou-sifrovane
Novinka Evropské občanské průkazy nejsou šifrované

Evropské občanské průkazy nejsou šifrované

Ace.

Ace.

9. 2. 2009 00:00 20

Podle studie provedené organizací ENISA, nejsou žádná data uložená na evropských občanských průkazech zašifrována.

Reklama

(Evropská agentura pro bezpečnost sítí a informací)

Elektronické OP používají vlády 11 evropských zemí pro identifikaci občanů v kontaktu s úřady. Karty obsahují osobní informace, které ale ve všech zemích nejsou nijak chráněné.

Evropské občanské průkazy nejsou šifrované
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle ENISA, ale chybějící šifrování není důvod k obavám, protože karty mají mechanismus kontroly přístupu - podle typu implementace může být dokonce ještě bezpečnější.

Mechanismy kontroly přístupu mohou zahrnovat PIN (občan dokazuje svou totožnost jeho znalostí), přístup pomocí symetrického klíče(často identické, tajné klíče pro šifrování/dešifrování), a přístup na bázi certifikátů.

Bezpečnostní expert Richard Clayton z Cambridge University říká, že v zásadě je toto řešení bezpečné, avšak u čipů navržených pro bezkontaktní použití je možné odposlechnout, či na dálku přečíst tajné údaje. "Pokud budu mít dost velkou anténu, můžu zachytit informace přes celou místnost", vyjádřil se Clayton.

OP obvykle obsahují informace jako jméno a datum narození osoby, a používají je pro generování symetrických klíčů. Pokud tyto informace někdo zná, je možné klíč "uhodnout". Další slabina spočívá v možné "úpravě" čtecího zařízení někým, kdo tak získá ke klíčům přístup. "Na druhou stranu, pokud by data na OP byla šifrována, mohlo by to mít negativní vliv na důvěru veřejnosti v EOP", domnívá se Clayton. "Okamžitě by se vynořila spousta příznivců konspiračních teorií a tvrdila že EOP neobsahuje jen vaše jméno ale i další soukromá data", uvedl.

Nevím jak vy, ale já bych rozhodně nechtěl aby si někdo zahrával s mými osobními údaji jen co vejdu do místnosti, takže raději ještě nějakou dobu zůstanu u své "papírové" občanky..

Podle ZDNet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama