Editujte a nahrávejte zvuk zdarma – Volume doprava aneb použití kompresoru, nejmocnějšího audioefektu
i Zdroj: David Bartus, CC0, via Wikimedia Commons
Návody Článek Editujte a nahrávejte zvuk zdarma – Volume doprava aneb použití kompresoru, nejmocnějšího audioefektu

Editujte a nahrávejte zvuk zdarma – Volume doprava aneb použití kompresoru, nejmocnějšího audioefektu | Kapitola 5

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

10. 8. 2023 19:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod do komprese a typy kompresorů 2. Komprimujeme lidský hlas 3. Normalizace a limiter 4. Monitoring hlasitosti 5. Ducking - Ztišení hudby v pozadí 6. Velký slovníček pojmů a závěr

Zvukový kompresor se postará o srovnání hlasitosti tišších pasáží s těmi hlasitějšími, vaše nahrávka bude díky tomu v záplavě ostatních konkurenceschopná. Dodržování náležitých standardů pak zajistí příbuzný efekt, limiter, a řekneme si také, co je to normalizace či ducking, pomocí nějž lze ztišit hudbu, když mluvíte.

Reklama

Chcete-li do svých podcastů přimíchat i nějakou hudbu, je potřeba zajistit, aby se ztišila v závislosti na tom, jestli zrovna mluvíte. Této funkci, obsažené přímo v Audacity, se říká ducking. Existují sice pokročilejší způsoby, kdy se regulace hlasitosti dá dosáhnout pomocí sidechain, kompresí apod., ale my, protože jsme se s nastavováním různých pluginů natrápili už dost, si ukážeme jednoduchou a přesto funkční metodu.

Editujte a nahrávejte zvuk zdarma – Volume doprava aneb použití kompresoru, nejmocnějšího audioefektu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ducking v Audacity

1)  V Audacity si otevřete hudební soubor, do nějž chcete vložit vaší hlasovou nahrávku. Poté Průzkumníkem najděte soubor s vaší hlasovou stopou, uchopte jej myší a vložte do okna Audacity, někam do prázdného místa pod otevřenou stopou s hudbou.

2)  Nyní je podstatné se přesvědčit, že se hudební skladba nachází v editoru nad hlasovou nahrávkou tak, jak vidíte na obrázku výše. Pokud ne, chyťte ji v editoru za její název myší a přetáhněte nad hlasovou nahrávku. Stejným způsobem můžete se stopou pohybovat i horizontálně, na časové ose, a umístit ji přesně do místa, kde chcete, aby začínala.

3)  Označte stopu s hlasem tlačítkem Vybrat (Select), v menu pak vyberte položku  Efekty > Volume and Compression > Automatické zeslabení (Effect > Volume and Compression > Auto Duck).

4)  V otevřeném dialogovém okně máte možnost určit míru zeslabení či délku vnějšího / vnitřního postupného zesílení / ztišení. Nastavení hodnot závisí na tom, jak hlasitá je nahrávka vašeho hlasu, resp. hudební nahrávka, takže není možné doporučit nějaké obecné hodnoty. Pro začátek bych si všímal hlavně políčka s názvem Míra zeslabení (Duck amount). Zkuste třeba něco mezi -15 až -17,5 dB a klikněte na tlačítko Použít (Apply). 

Editujte a nahrávejte zvuk zdarma – Volume doprava aneb použití kompresoru, nejmocnějšího audioefektu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nebylo to zase tak těžké, co říkáte? Ve 4. bodě můžete použít i tlačítko Náhled (Preview), pomocí nějž získáte rychlou sluchovou představu o výsledku aplikace efektu ztišení, ne však vizuální představu o tom, jak to přesně ovlivní waveform. Což je na tomto místě docela dost užitečné. Naštěstí máte možnost parametry v dialogovém okně upravovat také tažením myši za jednotlivé body na křivce, která tak názorně ilustruje vliv aplikování efektu na waveform.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama