Dronová válka: Jsme na šikmé ploše?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Dronová válka: Jsme na šikmé ploše?

Dronová válka: Jsme na šikmé ploše? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 3. 2022 08:00 32

Seznam kapitol

1. S kůží na trh 2. Bez pilota 3. Sedm hodin ve vzduchu 4. Slabý článek sedí doma
5. Ukradený v akci 6. Vedlejší škody 7. V pološeru

Významným faktorem moderní války jsou drony. Kdysi okrajové, později přehlížené, dnes běžné a v budoucnosti možná ohrožující nás všechny: Drony jsou prostě na vzestupu.

Reklama

Moderní armády pracují na systémech, jak drony zlikvidovat – vznikají laserové zbraně, systémy založené na zarušení, v minulosti se povedla celá řada úspěšných hacků, kdy se podařilo Iráncům hacknout americký dron ve vzduchu a převzít nad ním kontrolu, dokonce jsem slyšel, že se iráckým povstalcům podařilo odečítat kamerové záběry z dronu, který je sledoval, přímo v reálném čase.

Podstatně lepší kousek nastal 5. prosince 2011, kdy se Iráncům podařilo převzít kontrolu nad stealth dronem Lockheed Martin RQ-170 Sentinel a přistát s ním v celku. Odehrálo se to asi takhle: Irán oznámil, že se zmocnil dronu patřícímu CIA. Američané řekli, že to není jejich dron. Irán oznámil, že ho ovládli prostředky kybernetické války. Američané řekli, že jim Irán dron sestřelil a že to nebylo nad Iránem. Pak ho Irán ukázal vcelku a podal u UN stížnost na narušení svého vzdušného prostoru. 

Obama nakonec uznal, že to je skutečně jejich dron a požádal o jeho navrácení. Irán odpověděl v tom smyslu, že kdo by po Američanech čekal omluvu, ten se nedočká, že ho jen drze chtějí zpět. Dick Cheney pak prohlásil, že místo žádost o jeho vrácení ho měl nechat Obama rozbombardovat. Irán dron následně rozmontoval a začal si na jeho základě stavět svoje vlastní. Panuje podezření, že zájem o Sentinel projevilo jak Rusko, tak Čína. 

V únoru 2018 se Izraeli podařilo sestřelit iránský dron Saegheh a brigádní generál IAF Tomer Bar prohlásil, že jde skutečně o pokročilý dron emulující západní technologie. Klasika.

Problém s drony je v tom, že se dají podstatně lépe a podstatně levněji replikovat než pokročilá bojová letadla – a ten, kdo je dostane do rukou, se s nimi učí docela rychle, protože to má už, ehm, „nahrané z videoher“. Ano, co se u games naučíš, u dronů jako když najdeš – a není ani třeba moc měnit životní styl, je to jenom nudnější, protože u dronů není možné akcelerovat čas.

Výhoda propojení průzkumu těžko detekovatelnými a těžko zasažitelnými drony je tak očividná, že Američané předpokládají, že vlastními drony bude brzy vybavena každá jejich jednotka. Musíme počítat s tím, že jak komerční, tak i repliky bojových dronů se dostanou do rukou teroristů, což dost zkomplikuje život všem: Nepotřebujete výcvik, nepotřebujete letiště, jde o malý a potenciálně agilní cíl a teoreticky dovoluje i autonomní „swarm attack“, tedy simultánní úder mnoha autonomních dronů, před kterým nás varoval už před lety nepříliš optimistický krátký scifi film.

V žádném případě nejsme ani zdaleka u autonomních zbraní, ale konflikt v Karabachu a nově i na Ukrajině znovu a znovu ukazuje praktickou použitelnost dronů. To, co je opravdu překvapivé, je podle všeho nízká schopnost Rusů drony vyřazovat a ničit: U Arménie se to čekalo, u Rusů ne. Na druhou stranu je také pravděpodobné, že nemáme kompletní informace o tom, co se opravdu děje, ale očekával bych jednak širší využití ruských dronů a pak také nějakou formu ochrany před nimi. Izrael prokázal užitečnost dronů už před 40 lety, Amerika s nimi létá prakticky pořád – co se to děje?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama