diakritika-v-adresach-zkaza-internetu
Novinka Diakritika v adresách - zkáza internetu?

Diakritika v adresách - zkáza internetu?

Filip Eckstein

Filip Eckstein

23. 7. 2008 01:00 19

Je to už nějaký ten pátek, co se světem internetových domén začal rozmáhat další podivný fenomém. Myšlenka zavedení národních znaků do systému webových domén může znít v první chvíli geniálně, nicméně opak je pravdou. Jedná se ale opravdu o další planý poplach šílených vědátorů? Snad ano.

Reklama

Zavedení diakritiky ve webových adresách, a tím i rozšíření poměrně omezené ASCII znakové sady, je jistě velice zajímavá a záslužná idea. Znalejší z vás jistě napadla otázka, jak vlastně může celý tento systém fungovat v kombinaci s klasickým DNS standardem. Ten totiž, jak všichni jistě víme, umí pracovat jen s ASCII. Princip samotný je vlastně docela jednoduchý.

Po technické stránce vyřešeno... bohužel

V první řadě je třeba vědět, co to vlastně je IDN. Jak už ze zkratky samotné vyplývá (Internationalized Domain Names), jedná se o novou standardu internetových domén, která upravuje pravidla pro používaní národních znaků ve webových adresách. Dále už tedy budeme o tomto systému mluvit jen ve zkratce - IDN.

Jak už jsem výše zmiňoval, nynější DNS (Domain Name System) s jinými, než čistě anglickými ASCII znaky nedokáže pracovat. Jinak by to už v dnešní době ani nešlo. Každá doména má svojí vlastní IP adresu, která se vytváří právě na základě přidělené domény. DNS má tedy svoji vlastní metodu, jak ASCII bez problému převádět na IP. Měnit ji by bylo nesmírně složité, jelikož je třeba mít na mysli, že standard by se musel měnit v globálním měřítku, a to je opravdu neřešitelný oříšek. Nic ale není ztraceno, pár "šílených vědátorů" skutečně přišlo na způsob, jak několikatisíceré rozšíření znakové sady implementovat. IDN je vlastně jenom jakási "nadstavba" nad běžným dnes používaným DNS. Po výpisu domény ve formátu IDN se všechny diakritické znaky převedou na kód ve znakové sadě ASCII. V praxi to znamená, že uvedená "rádoby" diakriticky přívětivá doména je vlastně jen její delší ASCII verze. Uvedem si to na příkladu domény "www.háčkyčárky.cz" (existující doména, pod níž se skrývá český projekt pro zavedení IDN i v Čechách). Zkuste si ji zadat do prohlížeče - po načtení stránky se vám místo diakriticky krásné domény zobrazí něco na způsob "www.xn--hkyrky-ptac70bc.cz". Ano, to je právě ono převedení národních znaků na běžné ASCII kódování. Písmena, jež jsou součástí domény a svým formátem odpovídají standardní znakové sadě ASCII se nijak nezměnili - viz. "hkyrky". Po pomlčce už následuje řada nesrozumitelných číslic a písmen - to pak představuje samotné převedení znaků "á" a "č" do DNS "srozumitelné" formy. Nakonec nesmíme zapomenout ani na prapodivné znaky "xn--". Ty definují, že se jedná o IDN doménu, jsou tedy konstantní; chybět by neměly v žádné diakriticky přátelské webové adrese. A máme to. V praxi si tak vlastně zaregistrujeme ne jednu, ale hned dvě domény. Prozíravé, že?

Diakritika v adresách - zkáza internetu?
i Zdroj: PCTuning.cz


S přeložením vámi definované IDN domény vám pomůže server háčkyčárky.cz

IDN? Ne, děkujem.

Nyní už se konečně dostáváme k jádru věci. Mnozí z vás jistě již mají alespoň nepatrnou představu o tom, co nám vlastně používání takových domén v praxi přinese. Abych pravdu řekl, téma je to vskutku paradoxní. Na jednu stranu bude internet zase o kousek přívětivější a lidštější, na stranu druhou nám zavedení IDN do běžné praxe přinese mnoho bezpečnostních rizik a nejen jich. Víte třeba, kdo to je takový type-squatter? Inu, to je osoba, která využije překlepů, jež se většina uživatelů internetu může dopustit například při "vyklepávání" webové adresy nějaké známé společnosti nebo serveru. Mohu vymyslet fiktivní příklad. Dobře demonstrovat se to bude například na webové doméně www.banka-čech.cz - takovému type-squatterovi stačí zaregistrovat www.banka-cech.cz. A je to tady, teď už jen zbývá perfektně napodobit přhlašovací interface domovských stránek napadené společnosti a loupež století je na světe. Ochran proti type-squatterům v současné době zatím moc není, snad jen registrace více domén, tedy i těch s překlepem. Dobrým příkladem je například Google, ten se proti takovým osobám již pojistil. Koneckonců si to můžete vyzkoušet sami. V poli pro zadání webové adresy spáchejte asi nejčastější chybu, jež se při návštěvě vyhledavače dopouští nejvíce uživatelů - Google s jedním "o" - tedy www.gogle.com. Teď ale upřímně, kolik společností si může dovolit registrovat několik variant domény jen proto, aby se vyhnuly bezpečnostním rizikům? Nehledě na to, variant je rovnou celá řada. Co když se mi podaří napsat Google ne s jedním "o", ale naopak se dvěma "l"? To je právě to, proč je IDN pro internet tak nebezpečné - mnohem více příležitostí, jak napálit, okrást nebo zneužit - především pak ty důveřivější - uživatele internetu.

Kdyby to tak ale bylo jen o té bezpečnosti. Některé národní weby budou například totálně uzavřené jen komunitě hovořící danou řečí. Abych zde nemluvil do vzduchu, uvedu příklad. Jen si zkuste na klávesnici "vyťukat" třeba www.даль.com nebo www.茶.co.jp. Nejspíš už asi víte, co jsem tím měl na mysli, vyhledávání na internetu nebude jednoduší, ba dokonce možná i složitější. To je právě to, co mě děsí.

Česi zatím odolávají, ale na jak dlouho?

V České republice je situace zatím klidná. Podle několika výzkumů o to většina společností a valná většina uživatelů nemá zájem. V současné době je tedy vývoj a udělování domén IDN standardu v ČR pozastaveno. Tento stav však nepotrvá věčně, celkem nedávno se českým internetem začala šířit výhružka o opět stoupajícím zájmu a pomalu zvyšující se aktivitě ze strany projektu www.háčkyčárky.cz. Je tak docela pravděpodobné, že současný "zmrazený" stav se brzo promění ve velký boom. Možná působím poněkud konzervativně, nicméně myšlenka zavádění IDN se mi ani trochu nelíbí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama