cipsety-na-noze-nforce2-vs-kt600-od-solteku
Hardware Článek Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku | Kapitola 3

Petr Válek

Petr Válek

6. 11. 2003 00:00 87

Seznam kapitol

1. KT600 kontra nForce2 2. Soltek SL-KT600-RL 3. Soltek SL-75FRN2-RL "Golden Flame" 4. Testy 5. Přehled výsledků, zhodnocení a závěr

Není to tak dlouho co mi jeden kamarád položil otázku, jakou základní desku a hlavně s jakým čipsetem by si měl pro svého Athlona vybrat. Otázka je to jednoduchá, odpověď na ni už tak jednoznačná není. Na trhu převažují dvě platformy a každá má své klady i nevýhody. Několikrát inovované čipové sady nForce2 (nyní nForce 2 Ultra) jsou totiž stále častěji atakovány čipsetem VIA KT600, který se chlubí integrovaným řadičem SerialATA a vyššími výkony v paměťových testech SiSoft Sandra. Docela mně tento problém zaujal a nedalo mi to neověřit si jak tomu ve skutečnosti je. A aby tento souboj byl pikantnější, do ringu jsem pozval oba borce ze stejného "klubu" TJ Soltek.

Reklama

Balení a vybavení

 Soltek SL-75FRN2-RL "Golden Flame"

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma: Socket A
Kompatibilita: Duron/Athlon/Athlon XP
Externí frekvence CPU: 200/266/333/400MHz

Čipová sada / Northbridge:
nForce2
Southbridge: SPP+MCP

Paměti:
DDR SDRAM - DDR266 až 400
DIMM sloty:
3 (každý max. 1 GB) Dual channel

AGP slot:
AGP 3.0 (režim AGP 8x), Fast Writes
PCI sloty:
PCI 2.2, celkem 5, všechny Busmaster
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 0
USB: celkem 4x USB 2.0; 2 x na bracketu, 2x deska

Kanály ATA:
2x IDE (ATA33/66/100/133), 2x SATA (RAID 0,1) + 1x RAID IDE
Floppy: 1x



Integrovaný zvuk:
ano, 5.1, AC´97 + ALC650  6-kanálů

Pokročilé ladění:
změna fsb (100-250), změna multiplikátoru, změna napětí CPU - až 2,0 V (!), změna napětí pamětí, změna napětí AGP, komplexní nastavení pamětí

Speciality:
10/100Mbit LAN (nVidia), Red storm oveclocking, ABS II, software

Rozměry desky:
ATX (305x244 cm)

Výrobce: Soltek
Zapůjčila firma:
ProCA

V krabici, která je tentokrát díky zlatému provedení desky (Golden Flame) v kombinaci černé a žluté s důležitými informacemi o vybavení a čipsetu najdete klasické balení kabelů, manuálu a CD s ovladači a utilitami. Ani tentokrát nebude chybět už dlouhou dobu u Solteku dodávaný balík CD´s , kde najdete programy, které Vám pomůžou ať s přerozdělováním HDD nebo s tvorbou image CD disků.
Nechybí ani antivirový program PC-cillin. Kabeláž je identická jako u předchozího modelu. 1x FDD, 1x IDE kabel, dva kabely pro připojení SATA disků a redukce napájení pro ně.

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku
i Zdroj: PCTuning.cz

Manuál, který i když je hezky zpracovaný, český překlad nemá. Nezbytnou součástí jsou také ovladače pro SATA RAID (externí čip Promise PDC20376) nahrané na disketách.


Přípojné porty

Vybavení  porty je identické jak u modelu výše, 2x PS2 pro myš a klávesnici, 2x COM porty, 1x LPT port, 1x Game/midi port, nechybí LAN a také výstup na tři jacky pro připojení reproduktorů nebo mikrofonu (přepínání vstupů a výstupů v menu zvukové karty).  Porty USB 2.0 jsou dva

Balení a vybavení                                                                                                65%

Rozvržení a přípojné body

Desce velice sluší "Golden Flame" zabarvení. Další kandidát do otevřených skříní. Dokážu si představit jak pěkně bude v osvícené skříni vypadat.


Klikněte pro zvětšení na 1024x768...

Deska má opět full ATX rozměr (305x244 cm). Umístění konektorů je dobré jen částečně. Konektory pro připojení napájení ATX jsou umístěny v dobrém místě, najdou se ale lidé, kterým se líbit nebude. Jestli vlastníte menší midicase se svisle umístěným zdrojem, bude se Vám manipulovat s kabely napájení velice špatně a zároveň díky blízkosti zdroje zabráníte kvalitnímu proudění vzduchu. Naštěstí jsou dnes skříně vyráběny většinou se zdrojem vodorovně a tento problém odpadá, pokud nejste nepořádní a nenecháváte kabely jak jsou.

Obrovským nedostatkem je chybějící aretace u AGP. Není  to dobré pro grafické karty s masivními chladiči, jako jsou například FX5900 Ultra nebo nové FX5950. Pokud budete mít PC stále na jednom místě, dokáže v těchto podmínkách AGP udržet kartu na svém místě i díky pojišťovacímu šroubku, pokud ale jezdíte s "kompíkem" na LAN party, je třeba si dávat na povytažení karty pozor. Další z problémových míst je blízkost paměťových slotů u AGP, kde s pamětmi v případě delší grafické karty nemůžete manipulovat, ale upřímně jak často měníte paměti?

Konektory pro disky IDE jsou umístěny velice vhodně vedle paměťových slotů a navíc je tady ještě jeden konektor IDE (RAID) spolu se slotem pro připojení FDD. Vybavení třemi porty pro IDE pro až 6 zařízení je perfektním krokem. ClearCMOS, kterou najdete přibližně ve třetině desky mezi IDE sloty nebude těžké po umístění více IDE zařízení schovat pod kabely.

Konektory pro SATA disky a jejich umístění Vám bude vadit jedině v případě, že budete umísťovat více zařízení do slotů PCI (je jich pět), nebo ještě hůře budete muset využít všechny. V takovém případě může použití SATA disků vadit u delších karet jako je Audigy nebo TV karty. Konektor zastrčený do desky úplně "zruší" pátý slot PCI konektor zastrčený do SATA slotů. S umístěním modemu nebo krátkých zvukových karet bude vše v pořádku.

Konektory pro připojení přídavných větráčků jsou tři. Jeden naleznete vedle slotů pro paměti , druhý u konektoru napájení (řešení u předchozí desky se mi zamlouvalo více, protože odpadá nutnost vést kabely přes desku) a třetí opět výhodně vlevo od třetího IDE. Zvuk zajišťuje Realtek ALC650. Konektory na zapínání, resetování a stavové diody jsou vodorovně, takže připojení nebude problematické. 

Umístění a pootočení socketu je typické, vzduch z chladiče fouká na kondenzátory a na druhé straně na paměti. Pootočení, jaké jsme viděli u předchozí desky se mi zdá šťastnějším řešením.

V okolí socketu je také dostatek místa pro umístění chladičů s rozměrem až 80x80 mm i větším. Původně se zdálo, že kondenzátory u socketu budou limitovat použití tak velkého chladiče, nakonec se ale k mé spokojenosti ukázalo, že je vše v pořádku.

Layout                                                                                                                    70%

BIOS a nastavení

Jako BIOS tentokrát firma Soltek použila Award Phoenix, který se také nemusí stydět za možnosti nastavení. Nejdůležitější informace o nastavení tohoto BIOSu najdete v následující tabulce.

násobič

5x-22x
frekvence FSB 100 až 250 MHz po 1 MHz
Vcore 1,1V až 2,0V po 0,1V
napětí AGP 1,5 až 1,8V po 0,1V
napětí pamětí 2,5 až 2,9V po 0,1V
napětí čipsetu 1,5-1,7V, po 0,1V
frekvence AGP 66 MHz až 100 MHz po 1 MHz (vyjma vysokých frekvencí)


Advanced chipset features

Nastavení časování pamětí je u této desky provedeno také precizně, každý fanda se bude moci vyřádit. Synchronní či asynchronní režim je samozřejmý. 
Firma Soltek i u této desky dodává svou utilitu Red Storm overclocking, kterou můžete přetaktovávat přímo v BIOSU. Jelikož jsem ale příznivcem klasického OC, ani jsem jej u 75FRN2 nezkoušel.

BIOS a nastavení                                                                                                85%

Stabilita

Na desku jsem opět osadil procesor AMD XP Barton 2500+, který jsem přetaktovával na frekvenci modelu AMD XP 3200+ Barton. U desky se také v tomto případě ani jednou nevyskytl problém, což by mně na druhou stranu udivilo, jelikož použitý čipset má oficiální podporu fsb 200MHz. Vyšší fsb jsem nezkoušel, ale předpokládám, že deska bude natolik odolná a schopná zvládat fsb,jaké se u čipsetů nForce2 běžně dosahují.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama