cipsety-na-noze-nforce2-vs-kt600-od-solteku
Hardware Článek Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

6. 11. 2003 00:00 87

Seznam kapitol

1. KT600 kontra nForce2 2. Soltek SL-KT600-RL 3. Soltek SL-75FRN2-RL "Golden Flame" 4. Testy 5. Přehled výsledků, zhodnocení a závěr

Není to tak dlouho co mi jeden kamarád položil otázku, jakou základní desku a hlavně s jakým čipsetem by si měl pro svého Athlona vybrat. Otázka je to jednoduchá, odpověď na ni už tak jednoznačná není. Na trhu převažují dvě platformy a každá má své klady i nevýhody. Několikrát inovované čipové sady nForce2 (nyní nForce 2 Ultra) jsou totiž stále častěji atakovány čipsetem VIA KT600, který se chlubí integrovaným řadičem SerialATA a vyššími výkony v paměťových testech SiSoft Sandra. Docela mně tento problém zaujal a nedalo mi to neověřit si jak tomu ve skutečnosti je. A aby tento souboj byl pikantnější, do ringu jsem pozval oba borce ze stejného "klubu" TJ Soltek.

Reklama

Balení a vybavení

 Soltek SL-KT600-RL

 
Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma: Socket A
Kompatibilita: Duron/Athlon/Athlon XP
Externí frekvence CPU: 200/266/333/400MHz

Čipová sada / Northbridge:
VIA KT 600
Southbridge: VIA VT8237

Paměti:
DDR SDRAM - DDR266 až 400
DIMM sloty:
3x  (každý max. 1 GB)

AGP slot:
AGP 3.0 (režim AGP 8x), Fast Writes
PCI sloty:
PCI 2.2, celkem 6, všechny Busmaster
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 0
USB: celkem 8x USB 2.0; 2 x na zadním panelu, 6x deska

Kanály ATA:
2x IDE (ATA33/66/100/133), 2x SATA (RAID 0,1)
Floppy: 1x



Integrovaný zvuk:
ano, 5.1, AC97 VIA 1616

Pokročilé ladění: změna fsb po 1 MHz (100-233),změna multiplikátoru, změna napětí CPU - až 1,85 V, změna napětí pamětí, změna napětí AGP, komplexní nastavení pamětí, děličky 1/6, 1/5, 1/4 a 1/3

Speciality:
10/100Mbit LAN (PHY VT6103), integrated modem MC´97, Red storm oveclocking, ABS II, software

Rozměry desky:
ATX

Výrobce: Soltek
Zapůjčila firma: Abacus

Po otevření klasické stříbro-černé "Soltekáčské" krabice Vás čeká pohled na přibalené kabely (1xFDD, 1xIDE, 2x SATA a rozbočka na napájení dvou SATA disků), záslepku portů a CD s ovladači a CD s utilitami (Drive Image, PC-cillin, Partition Magic, Virtual Drive). Nechybí ani manuál, který ale bohužel na české uživatele nemyslí.

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotná deska je zabalena v antistatickém sáčku. Vybavení porty u zadního panelu je taky u tohoto typu desek standardní. Najdete zde klasické PS2 pro myš i klávesnici, 3x jack pro audio-výstup a vstup (5.1, přepínání mezi in/out v menu zvukové karty), 2x USB 2.0, 1x LPT, 2x COM, 1x Gameport a port pro připojení LANu.

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku
i Zdroj: PCTuning.cz


Na testované desce je navíc slot pro LAN nad USB (fotka z modelu SL-KT600-R)

Nechybí ani header s dodatečnými porty USB 2.0 (2x), kterých můžete na desku připojit až 6. Vybavení desky je tedy relativně slušné. Za klad považuji přibalený software (PC-cillin, Drive Image, Partition Magic, Restore It a Virtual drive). Software je však poněkud starších verzí.

Balení a vybavení                                                                                                65%     

Rozvržení a přípojné body

Deska je zbarvená červeně, která až přechází do fialové. Velice křiklavou mi pak připadá zbarvení slotů žlutou barvou. Kdo má rád kanárkově zbarvené desky, si bude libovat.. Velice dobře bude deska vypadat v otevřené skříni v kombinaci s UV světly.

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku
i Zdroj: PCTuning.cz


Klepněte pro obrázek v 1024x768...

Deska je ve formátu full ATX. Samotné rozvržení konektorů považuji za velice povedené. Někomu bude vadit umístění napájecích konektorů ATX, já osobně to však považuji za plus. Jedinou výhradu bych měl k příliš blízkému umístění slotů pro paměti vůči AGP, kde může být problém v případě velké grafické karty s manipulací s pamětmi.

SATA konektory (RAID 0,1) najdete hned nad IDE a Floppy konektory. RAID pro Serial ATA je integrován do southbridge VIA VT8237. Jumper ClearCMOS je také dobře přístupný, hned nad baterií, pokud se tedy "nepovede" nastavení a PC nenajede, pohodlně se k němu dostanete. Konektory pro větráčky na desce najdete tři. Jeden nad sloty pamětí, druhý u baterie a třetí poněkud netypicky vedle posledního PCI slotu. Toto řešení musím pochválit a to hlavně proto, že nebudete muset vést napájení přídavných větráčků přes desku ale pohodlně okolo! PCI 2.2 sloty jsou na desce hned v šestici. AGP je vybaveno zajišťovacím mechanismem, který zdaleka nebývá standardním vybavením.

Co ale chybí je vybavení desky porty FireWire IEEE 1394. V době digitálních fotoaparátů, digitálních kamer či mp3 playerů je to škoda.
O zvuk se stará kodek AC´97 v čipu VIA VT1616, který zvládá vzorkování 18-bit pro šestici kanálů a podporuje SPDIF, který ale na desce nenaleznete. Bližší informace o VT1616 jsou k dispozici zde.
Konektory pro připojení stavových diod a zapínacích či resetovacích tlačítek jsou umístěny netypicky svisle, ale myslím že to vůbec není na závadu.

Socket je pootočen o 90°. Díky tomu je částečně ochlazován proudem vzduchu, byť mírně teplejším, čip northbridge.

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Okolo socketu je dostatek místa na namontování chladiče běžných rozměrů (jak říká jeden kolega, okolí socketu je čisté), jedinou limitací mohou být kondenzátory v pravém horním rohu u socketu. Pasiv s rozměrem 80x80 by jste si už dovolit nemohli. Všech 90% běžně používaných chladičů je však vyráběno tak, aby k podobným kolizím nedocházelo.Za velké mínus považuji absenci děr pro instalaci chladičů, které to vyžadují. Pokud jste majiteli podobného chladiče, budete se s ním muset rozloučit.  

Layout                                                                                                                    75%

BIOS a nastavení

Soltek pro tuto desku zvolil BIOS firmy AMI, který umožňuje bohaté nastavení, přesnější popis najdete v tabulce. Je třeba taky zmínit použitý software Solteku na přetaktování, Red Storm overclocking, který umožňuje automatické přetaktování na hodnoty, které se podle desky zdají být stabilní. Z vlastní zkušenosti bych tento způsob spíš nedoporučoval. Při vyzkoušení této funkce deska  okamžitě "vytuhla" a byl nutný restart a také clear CMOS. Je ale možné, že s novými verzemi BIOSů se tento problém vyřeší. Pokud tedy budete chtít taktovat, bude zatím lepší zůstat u osvědčeného klasického overclockingu.

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku
i Zdroj: PCTuning.cz

násobič

5x až 18x
frekvence FSB 100 až 233 MHz po 1 MHz
Vcore 1,1V až 1,85V po 0,025V
napětí AGP 1,5 až 1,8V po 0,1V
napětí pamětí 2,5 až 2,8V po 0,1V
napětí čipsetu nelze měnit
dělička 1/6, 1/5, 1/4, 1/3 (nastavení jumpery na desce)

Deska má také ve vybavení software s možností ve Windows monitorovat teploty a stav systému i s otáčkami větráčku pomocí firemní utility.

Čipsety na "nože": nForce2 vs. KT600 od Solteku
i Zdroj: PCTuning.cz


Firemní utilita pro sledování systému

BIOS a nastavení                                                                                                  80%

Stabilita

Do základní desky jsem pro testování stability umístil procesor AMD Athlon XP 2500+, který jsem přetaktovával na XP 3200+, tedy s fsb 200 a násobičem 11x. Deska se po celou dobu testování chovala vzorně, ani jednou nezakolísala. Čipset však fsb 400MHz podporuje, takže bych opravdu nečekal jakékoli problémy. Znovu bych ale upozornil, že čipset podporuje děličky 1/6, 1/5, 1/4 a 1/3. Samotné nastavení je možno upravovat také na desce pomocí jumperů. Vyšší fsb jsem nezkoušel, myslím si ale, že se deska bude chovat vzorně i při mírně vyšších fsb.. Jak si deska vedla v boji se sestřičkou postavenou na čipsetu nForce 2 se dozvíme až po představení druhé desky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama