ChatGPT a Bing Chat jsou dobré ve vymýšlení věcí. Zvykejte si #TYDEN ~ 10. dubna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek ChatGPT a Bing Chat jsou dobré ve vymýšlení věcí. Zvykejte si #TYDEN ~ 10. dubna

ChatGPT a Bing Chat jsou dobré ve vymýšlení věcí. Zvykejte si #TYDEN ~ 10. dubna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

10. 4. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Titter a místo ptáčka pes. Ve Francii vytáhli proti influencerům. Facebook Papers. Twitter blokuje Substack, vadí coby konkurent. Amazon zavře Book Depository. Forbes 30 pod 30 s otazníky.

Reklama

Sociální sítě

Kód Twitteru za For You sledoval autory jako „republikány“, „demokraty“, „power user“ nebo „elony“. Elon Musk teď tvrdí, že o tom nic neví. Tak jo. (Mashable)

Nezapomeňte, „generátor kódu“ pro dvoufaktor přes Facebook appku končí a musíte ho nahradit – správně a ideálně za dvoufaktorovou aplikaci, tedy něco jako Authy.

Chvíli poté co New York Times dali najevo, že nebudou platit za modrou fajfku…. o tu původní fajfku přednostně přišli. Musk označil Twitter deníku za průjem. A to vše jen proto, že NYT řekli, že nebudou za modrou fajfku platit, jak již bylo řečeno výše. Nová zlatá fajfka by vyšla na 1000 USD měsíčně. Absurdní. (BBC)

Elon Musk slíbil, že zpřístupní algoritmus newsfeedu Twitteru a na přelomu března a dubna se tak skutečně stalo. Je velmi poučné se pokusit vědět co hraje v algoritmu roli. Takže tady to máte. A ne, Twitter neomezil příspěvky o Ukrajině (365tipů)

Yik Yak nedávno koupená univerzitní chatovací aplikace Sidechat, byla přepracována, aby se více podobala Sidechatu, a obě aplikace nyní zřejmě běží na stejných serverech. Uživatelům Yak Yaku se to nelíbí. Yik Yak je jedna z několik snah o zcela anonymní aplikace, se vším špatným co to přináší. (TechCrunch)

SimilarWeb: z 2,6 milionu lidí, kteří v březnu navštívili webovou propagační stránku Twitter Blue, se zaregistrovalo pouze 116 000.  Blue používá méně než 1 % uživatelů měsíčně. Musk tvrdí, že Twitter používá měsíčně více než 500 milionů lidí. (Bloomberg)

Twitter označil NPR nálepkou „média spojená se státem“, která se používá pro zpravodajské organizace kontrolované vládami.  Twitter ale uvádí NPR jako příklad státem financované mediální organizace, která si zachovává redakční nezávislost. Válka Muska s média v plném proudu. (Ars Technica)

Twitteru se nepodařilo zastrašit starší ověřené účty, aby zaplatily za Twitter Blue. Z přibližně 420 000 starších ověřených účtů se do včerejška k placenému předplatnému přihlásilo pouze 12 305. Necelá tři procenta. Připomeňme, že 1. dubna měly všechny ověřené účty co neplatí o modré ověřeno přijít. Nestalo se tak. (Mashable)

České vysoké školy vyzývají své zaměstnance a studenty, aby odinstalovali sociální síť TikTok na zařízeních, která připojují na školní sítě. Řada univerzit také přímo zakázala svým pracovníkům používání TikToku na služebních zařízeních. (ČT24)

Indie mění zákon o informačních technologiích a zakazuje platformám sociálních médií umisťovat „zavádějící“ obsah o vládě  a požaduje, aby využívaly vládní kontrolu faktů. (TechCrunch)


Musk vs. Substack

Twitter náhle znemožnil Substacku embed tweetů. Vlastně asi není divu, Substack čerstvě spustil další možnou konkurenci Twitteru (Substack Notes).

Twitter odřízl vkládání Substacku a začal pozastavovat boty (TheVerge)

Musk pokračuje v útoku na Substack.
i Zdroj: PCTuning.cz
Musk pokračuje v útoku na Substack.

Musk pokračuje v útoku na Substack. Nově jsou u tweetů obsahujících odkazy na Substack blokovány interakce – líbí, retweety i komentáře. Osobně k tomu mohu dodat jen to, že Elon úspěšně dělá vše pro to abych Twitter opustil. (TheVerge)


Startupy a ekonomika

ByteDance mělo v roce 2022 tržby přes 80 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o 30 %, poté, co v letech 2020 až 2021 vzrostlo o 70 %. TikTok představoval ~12 % celkových tržeb ByteDance. (The Information)

Google omezuje fitness kurzy, sešívačky, lepicí pásky a četnost výměny notebooků pro zaměstnance. Včetně přechodu na Chromebooky (mimo technické profese) místo doposud běžného vybavování MacBooky. (CNBC)

TikTok dostal pokutu 12,7 milionu liber za porušení britských zákonů o ochraně osobních údajů. Za zneužití údajů dětí. (BBC, The Guardian)

Společnost Virgin Orbit, která se vyčlenila z Virgin Galactic Richarda Bransona, požádala o ochranu před úpadkem. (TechCrunch)

Amazon chce podpořit deset startupů s generativní umělou inteligencí po celém světě. Investovat se sle nechystá, ale startupům chce poskytnout AWS kredity a další podobnou pomoc. (TechCrunch)

Savvy Games Group kupuje vydavatele mobilních her Scopely za 4,9 miliardy dolarů (GamesBeat, Variety)

Deutsche Telekom oznámil, že nyní vlastní většinový podíl ve společnosti T-Mobile US (Reuters)

Propouštění v Meta se výrazně dotklo péče o zákazníky. Takže pokud se vám nedaří řešit problém na Facebooku či Instagramu, tak už víte proč. Nový tým zákaznické podpory přitom v Meta začali budovat loni. (The Verge)

Google a Amazon se snaží propouštět zaměstnance v Německu, Francii a dalších zemích EU, ale nedaří se jim to. Kvůli přísným pracovním zákonům a zdlouhavým jednáním s odbory. Nedávno na totéž ostatně tvrdě narazil i Elon Musk (Bloomberg)

Samsung Electronics sníží výrobu paměťových čipů poté, co oznámila pokles čtvrtletního provozního zisku o 96 %.  Odvětví se vzpamatovává z nedostatku čipů v posledních letech, řada výrobců polovodičů se snaží najít rovnováhu mezi svými zásobami a poptávkou. (BBC)

Substack zveřejnil finanční výsledky: hrubý příjem 11.9 mil USD v 2021 vs 2,3 mil. v roce 2020, čistá ztráta v roce 2021 ve výši 22 mil. USD oproti 2,3 mil. USD v roce 2020. (Axios)


E-knihy a podcasty

Spotify Live končí s uvedením, že coby samostatná aplikace nemá opodstatnění. Nutno dodat, že původně šlo o Spotify Greenroom (koupené skrz Betty Labs v březnu 2021 za 62 milonůl dolarů) a o dobu kdy všichni byli přesvědčení, že live audio (Clubhouse, pamatujete?) je budoucnost. (TechCrunch)

Amazon zavře Book Depository. Knižní e-shop ve Velké Británii, který koupil v roce 2011. (TechCrunch)

YouTube na webu a v mobilních aplikacích přidává na stránky kanálů po celém světě záložku Podcasty. Ta zobrazuje seznamy skladeb, jež tvůrci označili jako podcasty. (9to5Google)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé “zprávičky” se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama