ceka-svet-osobnich-pocitacu-invaze-trpasliku
Zábava Článek Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

31. 5. 2008 01:00 37

Seznam kapitol

1. Hi-end PC - běžné jako.. sportovní vozy 2. Další svět v pozadí... 3. Nastane invaze trpaslíků?

Často se stane, že zásadní změny probíhají ve skrytu, mimo masivně rozšířený "běžný názor". Zatímco většina je soustředěna na zdokonalování již známého (větší plachty, pružnější tětiva, silnější pancíř, větší rozloha pole, plošší obrazovka, větší objem motoru...), začne celou problematikou téct jiný názorový potůček a ten sílí a sílí, až spláchne i to, co se po dlouhou dobu považovalo za jediné správné. Pokud máte dojem, že vývoj běžných osobních počítačů bude probíhat cestou neustálého zvyšování výkonu, pak vezte, že je tady i jiný "názorový potůček".

Reklama
Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tihle levní trpaslíci přináší samé výhody: Jde o mobilní, ale přesto v podstatě plnohodnotné stroje - pokud vám je někdo ukradne a nebo je nějak během cest zničíte, nebude vás to mrzet jako u stroje za padesát tisíc. Koncept "prohlížeče" navíc zajišťuje, že si pravděpodobně budete soubory nahrávat na klíčenky a nebo na web, čímž se riziko ztráty dat ještě více snižuje. Chtělo by to ještě kapku odlehčení, mírné zvýšení odolnosti a prodloužení životnosti chodu na baterie - a byla by to paráda! Nad podobným drobkem pak zauvažuje každý, zvláště pokud se podaří cenu udržet pod deseti tisíci.

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Trpaslík není žádným konkurentem pro domácí zábavní centrum, ani pro výkonné počítače. Je to skutečně spíše jenom doplněk, prohlížedlo internetu a mašinka na psaní, což z něj dělá zajímavý "druhý stroj", v podstatě opravdu konzumní zboží. Potenciálně je pro výrobce trpaslíků k dispozici obrovský trh: I ten, kdo měl laptop, ale bál se ho brát s sebou na cesty, si za pár tisícovek může obstarat maličký druhý kousek, u něhož by případná nehoda nebyla tak hrozná. Data jsou cenná, software méně a hardware je na tom nejlevnější. Levný ultrapřenosný notebook nabitý softwarem zdarma je fantastická věc – a díky např. Gogole Docs můžete pracovat odkudkoliv! Existence levných trpaslíků navíc tlačí ceny dolů – MSI připravuje subnotebook Wind, který by měl nabídnout v podstatě plnohodnotnou funkčnost za třináct tisíc. Výborně!

Zdá se tedy, že trpaslíci vezmou v brzku útokem kanceláře a domovy a dovolí každému, kdo po touží po společníkovi na cesty a nebo jenom po druhém počítači pro partnera či potomstvo, aby už skončilo dělení času u jednoho stroje a každý měl svůj vlastní. Za sedm či osm tisíc už opravdu asi není ani co řešit…

Čeká svět osobních počítačů invaze trpaslíků?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama