bezdratovy-pci-express-wpcie-vysoka-rychlost-bez-dratu
Novinka Bezdrátový PCI-Express wPCIe - vysoká rychlost bez drátů

Bezdrátový PCI-Express wPCIe - vysoká rychlost bez drátů

Michal Mitrega

Michal Mitrega

20. 7. 2010 11:00 13

První verze PCI-Express uměla přenášet data rychlostí až 625MB/s. Bezdrátový wPCIe přitom slibuje přenosovou rychlost až 7Gb/s (875MB/s).

Reklama

wPCIe umožní zbavit se mnoha kabelů a nahradit několik technologií pro bezdrátový přenos jediným rozhraním. Technologie používá bezdrátový přenos na vysoké frekvenci 60GHz. Narozdíl od WiFi, která slouží k náhradě Ethernetu bude wPCIe schopný nahradit jakékoliv dráty od dokovacích stanic, externích disků, audio/video systémů atd.

Bezdrátový PCI-Express wPCIe - vysoká rychlost bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítá se přitom s nasazením speciální dokovací stanice DockingZone, která bude na frekvenci 60GHz bezdrátově komunikovat s jednotlivými přístroji. wPCIe bude umět komunikovat i pomocí 2,5GHz a 5GHz - bude proto kompatibilní i s WiFi sítěmi. DockingZone by navíc měla poskytovat několik vstupů (USB 3.0, SATA, eSATA, FireWire a audio) a ve hře je i vlasní čip schopný zpracovat PC grafiku. Počítač si přitom bude myslet, že jsou všechny zařízení připojeny uvnitř zřejmě pomocí PCI-Express rozhraní.

wPCIe rozhraní by tak například mohlo umožnit notebookům jednoduše používat silnější grafiku, která by byla připojená přes DockingZone nebo například integrovaná v externím monitoru. Uvidíme, s jakými nápady se podaří přijít výrobům. Za standardem wPCIe stojí 2 méně známé společnosti - Wilocity a Atheros.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama