bezdratove-nabijeni-za-3-roky
Novinka Bezdrátové nabíjení za 3 roky

Bezdrátové nabíjení za 3 roky

Michal Kleman

Michal Kleman

11. 6. 2009 00:00 10

 Výzkumníci společnosti Nokia z Cambridgské univerzity vyvíjejí technologii bezdrátového napájení.

Reklama

O napájení skrze různé druhy záření a vlnění jste jistě již mohli slyšet. Výzkumníci Nokie však teorii dotáhli do stádia prototypu a také již oznámili, kdy budou zařízení s touto technologií pravděpodobně k dostání. Podle vývojáře Markku Rouvala budou ke zlepšování bezdrátové nabíječky potřebné další tři až čtyři roky, poté se snad dočkáme prvního komerčně dostupného zařízení.

Bezdrátové nabíjení za 3 roky
i Zdroj: PCTuning.cz


Mobilní telefon lze v součastnosti nabíjet i bez síťové nabíječky relativně lehce, otázkou zůstává, kdy se dočkáme nabíjení i bez solárního panelu.

Energie je přijímána z radiových vln, WiFi sítí, od vln telefonních antén (BTS) a dalších vlnění, která nás běžně obklopují. Tato technologie má v součastném stádiu vývoje "drobné mušky." Zatímco telefon spotřebuje ve standby módu přibližně 50mW, nabíječka dokáže dodat pouze 3 až 5mW. Druhou "muškou" je pak potřeba mít telefon při nabíjení vypnutý. Předpokládá se, že první telefony s tímto způsobem nabíjení budou využívat i jiné technologie získávání energie, například malé solární panely, jelikož samy o sobě pravděpodobně nebudou moc použitelné ani za zmiňované 3-4 roky.

Podle Tech Connect Magazine

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama