baterie-z-konopi-by-mohly-prispet-k-reseni-energeticke-krize
Novinka Baterie z konopí by mohly přispět k řešení energetické krize

Baterie z konopí by mohly přispět k řešení energetické krize

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

17. 8. 2014 19:00 8

Vědecká společnost American Chemical Society přichází s bizarním výzkumem, který by mohl vyřešit, nebo alespoň do jisté ulehčit celosvětovým problémům s ukládáním elektrické energie a to za pomoci drog.  

Reklama

Organizace American Chemical Society (dále ACS) totiž přišla na to, že lze zahříváním konopí dosáhnout produktu, kterým bude možné plnit baterie. Kromě různých průmyslových, zdravotních a potravinářských odvětví by tak tato droga mohla být využita také v elektrotechnice. Výzkumníci z ACS prokázali, že při zahřívání vláken lýka z konopí lze ve dvoustupňovém procesu získat látku, která dokáže udržet stejné množství energie jako grafen (forma uhlíku), přičemž jeho získávání je výrazně levnější. 

Tyto biologické zbytky z konopí navíc vydrží i teplotní extrémy. Jsou schopny přežít mráz a teploty až do 93,33 °C. Tato technologie by mohla být výrazným krokem dopředu a stát se levným řešením skladování elektrické energie a v budoucnu se třeba také výrazně podepsat na cenách elektroniky. Na rozdíl od grafenu, který je jednoúčelový, je totiž využití lýka z konopí efektivnější tím, že je účelně likvidován rostlinný odpad.

Baterie z konopí by mohly přispět k řešení energetické krize
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím není jasné, zda bude moci tento konopný produkt nahradit grafen v určitých specifických oblastech, jako je například použití v dotykových obrazovkách či v solárních článcích. Jak rozsáhlé jsou možnosti tohoto produktu, pravděpodobně uvidíme již brzy, poněvadž výroba elektrod na bázi konopí již byla zahájena v Kanadě. Největším kladem případných "konopných" baterií je extrémně nízká cena, protože se jedná prakticky o recyklaci odpadu z rostlin pěstovaných pro různá průmyslová odvětví, jako je oděvnictví či stavebnictví. 

Zdroj: Softpedia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama