Až na kost? Sony ořezává výrobní náklady!
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Až na kost? Sony ořezává výrobní náklady!

Až na kost? Sony ořezává výrobní náklady! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 9. 2021 21:31 25

Seznam kapitol

1. Simplifikace je běžná 2. Jednodušší a bezpečnější cesta 3. Ani první, ani poslední 4. Horší neznamená špatný

Nedávno se objevila zpráva, že Sony podstatně zjednodušilo chlazení u další iterace konzole PlayStation 5: Odebrali dobrých 300 gramů chladiče. Koho taková věc překvapuje, ale nezná nejen dějiny Sony, ale elektroniky vůbec.

Reklama

To, co dělá Sony, je daleko logičtější a smysluplnější: První generaci konzolí staví draze a složitě a pak začnou ubírat tady a tam – a sledují, jestli to je jako ještě v pohodě. Austin Evans o nové PS5 řekl, že je horší, což je objektivně pravda, ale to ještě neznamená, že je špatná anebo nevyhovující. Optimalizační logika říká, že pokud se dá něco zjednodušit a přitom zůstanete v parametrech, tak to je v pohodě. Není to výhoda pro zákazníka, ale je to v pohodě.

Rozhodně ale není v pohodě, že se kvůli tomuhle „objevu“ na Evanse sesypala nenávist ze všech stran – obvykle v tom smyslu, že „nadržuje Microsoftu“ a tak podobně. Ano, udělal tak trochu z komára velblouda, ale co už, na YouTube se s takovým přeháněním boduje. Kde se ale bere potřeba dělat z toho něco osobního, nějaký osobní souboj? To je podivný a do značné míry smutný aspekt moderní „sociální“ internetové kultury, určité fanouškovství na steroidech. Názorové rozdíly ty byly vždycky, ale asi z toho nemusíme dělat takovouhle opičárnu. 

Kauza kolem zjednodušeného chlazení Sony vlastně není žádná kauza. Je to běžná evoluce – a v rukou Sony je to naprosto normální proces. Máme horší případy – hlavně od neznačkových výrobců, kteří někdy zjednodušují a zlevňují výrobu až pod hranice bezpečnosti. 

Jindy snaha zlevňovat vede k bizarním bonusům pro zákazníky: Například jako u velmi levných HDMI splitterů, které, aby se ušetřilo za elektroniku, prostě odstranily HDCP a pouštěly dál signál bez ochrany, což dalo neúmyslně vzniknout extrémně levným ripperům za zlomek ceny běžného regulérního HDMI splitteru. Ano, někdy se prostě zadaří!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama