ati-outsorcuje-vyrobu-mnoha-cipu
Novinka ATI outsorcuje výrobu mnoha čipů

ATI outsorcuje výrobu mnoha čipů

Michal Kleman

Michal Kleman

20. 3. 2009 00:00 5

Grafická divize společnosti AMD odeslala objednávky na značné množství čipů k velkým továrnám. Po poklesu poptváky tak opět přichází navýšení výroby.

Reklama

Poslední čtvrtletí roku 2008 bylo pro trh s grafickými kartami opravdu "fatální," prodalo se celkem 15,2 milionu grafických akcelerátorů, což byl propad o 42,7% oproti třetímu kvartálu. Výdělky pak celkem klesly o 2,5 miliardy USD, tedy asi o 43,8%. Důsledkem byly samozřejmě dramaticky snížené objednávky obou hlavních výrobců samostatných grafických karet u továren na dalném východě.

ATI outsorcuje výrobu mnoha čipů
i Zdroj: PCTuning.cz

V lednu (I.) a únoru (II.) si ATI u TSMC a UMC objednala celkem 2000 waferů s čipy. Březen (III.) se nesl ve znamení "znovunastartování" výroby, dvě zmíněné továrny vyrobily pro ATI celkem 4-5 tisíc křemíkových waferů. V dubnu (IV.) by měly továrny pro ATI vyrobit 9000 waferů a v květnu se má číslo "zakulatit" na celkem 10000 kusů.

Není úplně jisté, zda-li je nárůst výroby spojený s analytickými předpoklady, dle kterých by měla být poptávka teoreticky vyšší, nebo jde o zavádění a uskladňování nových čipů do zásoby. Právě během dubna (konkrétně 9.) by se na trh měla dostat grafická karta ATI Radeon HD4890 s jádrem RV790, nedlouho po ní bude následovat první grafický čip vyráběný 40nm postupem, a to RV740.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama