athlon-64-k8t800-dve-zakladni-desky
Hardware Článek Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky | Kapitola 3

Petr Válek

Petr Válek

24. 12. 2003 00:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod (čipová sada VIA KT 800) 2. Epox 8HDA3+ 3. ASUS K8V Deluxe 4. Testy a závěr

Pro žádný procesor neexistovalo ještě před jeho uvedením tolik čipsetů jako právě pro Athlon 64. Pro tento procesor nabízejí či v brzké době budou nabízet svá řešení snad všichni výrobci čipsetů vyjma Intelu - AMD, nVidia, ATi, VIA, SiS i ALi. Výběr je opravdu široký, přesto zde je jedna čipová sada která se přes krátkou dobu své působnosti stala nejpoužívanější. Dominuje širokou paletou funkcí, překvapivou spolehlivostí a hlavně velmi slušnou cenou. Mluvíme o VIA a jejím řešení K8T800. Právě teď, kdy přichází na trh další z řady 64-bit procesorů AMD, modely 3400+ a 3000+ (s menší cache L2), je téma desek právě s tímto čipsetem stále aktuálnější. Dnes si vezmeme na paškál vybavení, vlastnosti, možnosti overclockingu a samotné stability u desek ASUS K8V a EPOX 8HDA3+.

Reklama
 

Dalším pánem na holení je ASUS K8V. Stejný čipset, podobné parametry. Výrobce kvalitních desek, grafických karet, barebone systému a dalších vyrobil pro Athlony 64 zatím pouze tento model základní desky. Pojďme se tedy pod drobnohledem podívat co nám ASUStek nabízí.

 ASUS K8V Deluxe

Technošavlozubák na krabici firmy ASUS podtrhuje design červenočerné krabice, na které kromě loga Athlonu64 najdete základní data o použitém čipsetu a velikými písmeny napsané logo výrobce stejně jako typ desky. Prostě musí být vidět.

V krabici pak najdete klasicky kromě manuálu také IDE kabely, SATA kabely (nechybí ani redukce napájení pro SATA disky), header pro USB 2.0 (4x). Utility pak najdete na CD ASUS, navíc je pak CD s WinDVD video suite. Ve vybavení desky Deluxe se v edici "Wirelless edition" objevuje i ASUSácká WiFi karta, která využívá připravený slot.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Tmavě hnědé PCB je doplněno "kanárkovskými" žlutými a modrými sloty pro paměti, IDE či PCI komponenty. PCB je vyrobeno čistě jak je u ASUSu zvykem. Četnost portů pro připojení periférií je také vysoká, kromě klasického 1x LPT, 1x COM portu a PS/2 portů pro připojení klávesnice a myši zde naleznete 4x USB 2.0, 1x RJ45 (siťová karta), SPDIF, FireWire a analogové výstupy 5.1 zvukové karty. Od všeho trochu, podle mne je to vybavení dostačující. Někomu možná bude chybět gameport, v dnešní době je ale patrný ústup od těchto řešení, které je nahrazováno připojením přes USB.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

V krabici samozřejmě nechybí také CD s ovladači a utilitami. Deska podporuje specialitky firmy ASUS jako je Qfan a další.

Balení a vybavení                                                                                                     80%

Rozvržení, sloty a přípojné body

Deska ve formátu Full ATX, 305 x 244 mm přesně je na první pohled osazena tak jak má být. Pokud se ale zadíváte podrobněji, přeci jen najdete chybky v umístění některých konektorů. Začněme tedy konektory napájení ATX. Hlavní napájecí konektor je umístěn velice nevhodně až u slotů pro paměti. Dokážu si živě představit situaci, kdy jako majitel větší skříně máte tento kabel napružený přes socket a paměti až ke konektoru. Copak jej nešlo umístit vedle konektoru pomocného napájení? Asi ano, přesto u ASUSu zvolili tento způsob. Pro někoho výhodné umístění, pro někoho ne. Dnešní zdroje se sice vyrábějí s dlouhými kabely, přesto bych na toto poukázal.
Konektory pro větráky procesoru a přídavného chlazení case pak najdete u slotu pamětí pro CPU, další pak u levého horního rohu socketu a poslední skvěle posazený u čipu CMOS.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro zvětšení.

Paměťové sloty (3x) jsou tam kde mají být bez jakýchkoliv připomínek. Můžete do nich osadit maximálně po 1GB. Použít můžete paměti o rychlostech DDR266-DDR400 a jak nonECC tak i ECC.
Slot APG 8x bude v případě použití grafické karty s rozměrnějším chladičem bránit osazení prvního z pěti PCI 2.2 slotů, což je možná trochu škoda.

Umístění konektorů IDE považuji také za ne příliš výhodné. Velká case = žádný problém, u menších ale bude vadit jejich blízkost k mechanikám. Dva IDE konektory doplňuje třetí, který podporuje plně RAID. FDD mechaniku připojíte na konektor, který je nezvykle umístěn ven ze skříně. U ASUSu nic nového, zatím jsem na žádného dalšího výrobce s podobnou vychytávkou nenarazil.  

O nedostatek konektorů SerialATA se nemusíte strachovat, celkově je deska vybavena 4, a u všech můžete využít RAID. V prvním případě se o obsluhu stará kontrolér integrovaný do southbridge VT8237, další dva jsou obsluhovány externím čipem Promise. Svižná spolupráce s disky je tedy dostatečně podpořena.
Zvukovou práci odvádí AC´97 kodek AD1980. Standart dnešních 5.1 zvukových karet splňuje integrovaná zvuková karta  na výbornou, její testy najdete v nedávném článku na našich stránkách.

ClearCMOS spolu s baterií a její umístění Vám nebude vadit v případě, že nebudete mít osazenu většinu PCI slotů nebo nejste z těch, kdo rád overclockuje. Pokud se sejdou obě vyjmenovaná fakta, musíte při každém clear CMOS vytahovat nebo alespoň povytahovat např. zvukovou kartu aby jste se na jumper vůbec dostali. Není to však, pokud si budete dávat pozor příliš častá činnost.  
Headery pro připojení reproduktorku, stavových diod, spouštěcího a resetovacího tlačítka jsou tam kde vždy. Toliko tedy k osazení.

Layout                                                                                                                         70%

BIOS, nastavení a stabilita

Stejně jako předchozí desku EPOX i ASUS jsme osadili procesorem AMD Athlon64 3200+. I jej jsme zkusili přetaktovávat, ale nepředbíhejme. Firma ASUS vybavila tuto desku AMI BIOSem. Konfigurace CPU, pamětí i čipové sady zahrnuje množství nastavení, na které si jen vzpomenete. Jelikož se mi podařilo nešťastnou náhodou smazat fotografie BIOSu této desky, dovolím si použít obrázky od kolegů ze serveru www.hardocp.com.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Na první fotografii je jasně vidět možnosti nastavení paměťového subsystému. Jedná se o velice propracovanou položku v BIOSu. Ani další nastavení nejsou zanedbaná. Nastavení hypertransportu a další je velice dobrým.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Možnosti oveclockingu jsou opět omezené, díky nemožnosti měnit násobič lze opět pouze zvyšovat frekvenci fsb procesoru. Deska se přímo na overclocking nabízela, proto jsem se dvakrát nerozmýšlel a zkusil, jaké kousky dokáže.

Nastavení číslo 1: Jen tak pro legraci, stejné nastavení jako u nejvyššího přetaktování s EPOXem. 230MHz fsb a zvýšené napětí. No asi jsem to přehnal, deska ASUS neprojela ani post. Zkusíme to tedy naopak. Půjdeme na to klasickou cestou. Desce se nakonec podařilo ustálit na frekvenci 2170MHz, věřím však že procesor by ještě nějaký ten MHz navíc snesl, pokud bych mu pomohl třeba vodním chlazením. Přesto i tak je to slušný výkon. Na této frekvenci se výkon s kartou Radeon 9800XT taktovanou na frekvence 450MHz u jádra a 780MHz u pamětí  3D 03 přenesl přes hranici sedmi tisíc bodů.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama