athlon-64-k8t800-dve-zakladni-desky
Hardware Článek Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

24. 12. 2003 00:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod (čipová sada VIA KT 800) 2. Epox 8HDA3+ 3. ASUS K8V Deluxe 4. Testy a závěr

Pro žádný procesor neexistovalo ještě před jeho uvedením tolik čipsetů jako právě pro Athlon 64. Pro tento procesor nabízejí či v brzké době budou nabízet svá řešení snad všichni výrobci čipsetů vyjma Intelu - AMD, nVidia, ATi, VIA, SiS i ALi. Výběr je opravdu široký, přesto zde je jedna čipová sada která se přes krátkou dobu své působnosti stala nejpoužívanější. Dominuje širokou paletou funkcí, překvapivou spolehlivostí a hlavně velmi slušnou cenou. Mluvíme o VIA a jejím řešení K8T800. Právě teď, kdy přichází na trh další z řady 64-bit procesorů AMD, modely 3400+ a 3000+ (s menší cache L2), je téma desek právě s tímto čipsetem stále aktuálnější. Dnes si vezmeme na paškál vybavení, vlastnosti, možnosti overclockingu a samotné stability u desek ASUS K8V a EPOX 8HDA3+.

Reklama
 

Pro první díl pojednávající o čispetech pro Athlony 64 od Advanced Micro Devices byly vybrány dvě desky kvalitních výrobců. Epox 8HDA3+ si představíme jako první. Firmu EPOX známe všichni jako výrobce kvalitních, stabilních a overclockingu nakloněných desek. Bude tomu tak i v případě základní desky pro procesory AMD Athlon 64?

Balení a vybavení

 EPOX 8HDA3+

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma: Socket 754
Kompatibilita: AMD Athlon 64
Externí frekvence CPU: 400MHz

Čipová sada / Northbridge:
VIA K8T800
Southbridge:  VT8237

Paměti:
DDR SDRAM - DDR266 až 400 ECC/noECC (dual channel)
DIMM sloty:
2 (každý max. 1 GB)

AGP slot:
AGP 3.0 (režim AGP 8x), Fast Writes
PCI sloty:
PCI 2.2, celkem 5, všechny Busmaster
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 0
USB: celkem 8x USB 2.0; 2 x na bracketu, 4x deska, 2x headery

Kanály ATA:
2x IDE (ATA33/66/100/133), 4x SATA (4xSil3114 RAID 0, 1, 10 + 2xVIA8237 RAID)
Floppy: 1x



Integrovaný zvuk:
ano, 5.1, AC97 Realtek ALC655

Pokročilé ladění:
změna FSB frekvence po 1 MHz, změna napětí CPU, AGP a pamětí
Speciality: 1Gb LAN&10/100 LAN,  Cool and Quiet

Rozměry desky:
ATX, 305x245

Výrobce: EPOX
Zapůjčila firma:
ABACUS

Desku nám tentokráte firma EPOX zabalila do temně rudé krabice s černými boky, kde mimo manuálu a CD najdete také kabely pro FDD, IDE (2x) a nechybí ani samozřejmě SATA kabely (2x) a redukce napájení k SATA diskům. Na přiloženém headeru najdete také gameport spolu s SATA konektorem. Na krabici je zřetelně vidět logo AMD Athlon 64. Manuál jako obvykle českého uživatele nepodpoří, manuál je však doplněn jak je zvykem kvalitními fotografiemi, takže se určitě do úzkých nedostanete.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Po vybalení desky z antistatického sáčku Vás čeká pohled na tmavě zelené PCB (firma EPOX se tohoto zbarvení drží už nějakou dobu), které je kvalitně zpracováno. Vybavení porty je na velice slušné úrovni. Na zadním panelu kromě dvou obligátních portů COM a jednoho LPT také samozřejmě PS/2 pro myš a klávesnici, čtyři porty USB 2.0, oba porty pro Gb a 10/100 LAN, výstup zvukové karty a také SPDIF a optický výstup.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz


Jak vidíte portů je dostatek.

Nechybí samozřejmě možnost připojit další, až čtyři porty USB 2.0. Po této stránce je tedy deska vybavena velice slušně. Kromě utilit potřebných pro instalaci desky na CD najdete také diskety s ovladači pro RAID kontroléry.

Balení a vybavení                                                                                                     75%

Rozvržení, sloty a přípojné body

Deska ve formátu Full ATX, přesněji 305 x 245 mm je podle mého názoru velice dobře osazena. Umístění ATX konektorů pro napájení je velice blízko zdroje a s přihlédnutím k tomu, že většina skříní je v dnešní době vybavena zdroji umístěnými vodorovně, nebude s připojením kabelů nejmenší problém.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro zvětšení...

Jsem velice rád, že firma AMD přepracovala upevnění procesoru. Na jedné straně odpadá nutnost popisovat, zda je v okolí socketu dostatek místa, na straně druhé pak starosti s velikostí chladiče a strach o zničení desky při výměně chladiče. Uchycení procesoru je už pevnějším, vypadá že přítlak chladiče je veliký, je to ale pouze zdání.
Konektory pro připojení chladiče procesoru najdete hned u konektorů ATX. U pamětí pak další a posledním, kterým deska oplývá můžete připojit další větráček ve skříni. Celkem tedy tři a dobře rozmístěné.


Umístění slotů pro paměti, které jsou bohužel pouze dva, dokážete osadit maximem 1GB pro jeden slot. Použít můžete paměti o rychlostech DDR266-DDR400 a jak nonECC tak i ECC.
Slot AGP 8x, do kterého osadíte pouze grafické karty s 1,5V napájením ve svém okolí s ničím nekoliduje.
Slotů  PCI 2.2 na desce najdete pět.

Umístění konektorů IDE, na které můžete připojit až čtyři zařízení ATA najdete na praktickém místě. Pro majitele menších case by mohl nastat kabelový "boj", většina skříní je však v tomto ohledu stavěna tak, aby bylo možno se vyhnout podobným problémům. 
Konektor pro FDD mohl být podle mého umístěn také ve stejné poloze jako IDE konektory. Ale přiznejme si, kolik z Vás už od FDD mechaniky upustilo? ;-)

Silnou stránkou této desky je bohaté vybavení konektory SerialATA. Najdete jich přesně 6 a jejich umístění je podle mého vynikající. Nechybí také jak je u EPOXu zvykem plné vybavení RAIDem, pro který je možno využít dvou konektorů, které obsluhuje řadič integrovaný do southbridge VT8237, nebo čtyř!! konektorů, které obslouží externí čip firmy Silicon image Sil3114. Jak číslo napovídá, jedná se o další generaci těchto řadičů. Podpora RAID 0, 1, 10 a JBOD je samozřejmostí.

O zvuk se u této desky stará AC´97 kodek Realtek ALC655. Jedná se o plně vybavenou integrovanou zvukovou kartu se šestikanálovým zvukem. Podpora SPDIF je obsažena. Test této zvukové karty jste si mohli přečíst v nedávném testu.

Baterie spolu s jumperem Clear CMOS je umístěna také na dobrém místě. Dostanete se v případě nutnosti k zresetovaní nastavení bez problémů. Velikým plus je vybavení desky stavovým displejem, který je schopen pomoci analyzovat případnou nefunkčnost či problémy s nastavením či periferiemi. Trochu mi vadí blízkost FDD konektoru, který pokud použijete FDD mechaniku zřejmě zakryje právě tento stavový displej. Pokud kabel obrátíte na druhou stranu, zbytečně si schováte dva konektory SATA a také zřejmě headery k připojení ovládacích tlačítek a stavových diod.

Právě tyto headery pro připojení ovládacích tlačítek, reproduktoru a diod jsou umístěny velice dobře nebýt právě zmíněné kolize s FDD konektorem. Holt nic nemůže být perfektní. Tolik k osazení a rozmístění konektorů. Jen krátkosti připomenu, že přípojných míst pro periferie je u této desky více než dost, i když jde primárně o desktopovou desku, myslím že případný zájemce o výkonný server by také nešlápl vedle.

Layout                                                                                                                         80%

BIOS, nastavení a stabilita

K testování jsme používali procesor AMD Athlon 64 3200+ s taktem 2000MHz. Samozřejmě jsme se pokusili "vytočit" na maximum, ale k tomu se ještě dostaneme.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz


Athlon64 ve startovních blocích

Firma EPOX si pro tuto desku vybrala osvědčený Award. Nastavení je možno provádět v širokých mezích. Pro paměti DIMM je možno zvolit z přednastavených frekvencí 133MHz, 166MHz a 200MHz. Ve specializovaném nastavení pak upravíte veškeré parametry pamětí od časovaní až po frekvence.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení napětí a frekvence fsb najdete pak v záložce "Powerbios". Kromě nastavení napětí u procesoru po krocích 0,025V na max.1,75V, změnu napětí pamětí po krocích 0,1V až na 2,8V a změnu napětí AGP po krocích 0,1V na 1,8V najdete v této záložce nastavení frekvence procesoru. Je možno s ním operovat až na 230MHz (u testované desky). Multiplikátor je bohužel zamknutý, nastavených 10x tedy nepřekročíte a overclocking je možný pouze pomocí zvyšování frekvence fsb.

Athlon 64, K8T800 - dvě základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor se nám podařilo na této desce přetaktovat s defaultním napětím 1,6V stabilně na 2090MHz (209x10). Při zvýšeném napětí až na maximální hodnotu 1,75V se jej krátkodobě podařilo přetaktovat dokonce až na 2300MHz, nebyla to ovšem stabilní hodnota. Jako stabilní se nakonec ukázala frekvence 2200MHz. Získat 10% výkonu "zdarma" je myslím velice slušným výsledkem. Vzhledem k zatím obecně ne příliš velké taktovatelnosti těchto procesorů je to dobrý výkon. Samotného mně zajímá jak si povedou nové procesory AMD Athlon 64 3400+ a model s redukovanou cache z 1MB na 512KB 3000+.

Deska byla po celou dobu příkladně stabilní a i na vysokých frekvencích jsme se nesetkali s nějakým problémem. Quiel and Quiet fungoval, BIOS se zdál bezproblémový i při hodně agresivních nastaveních, proto se dá říci, že se firma EPOX i s tímto modelem držela tradice stability a vysokých možností nastavení u svých výrobků. 

BIOS, nastavení a stabilita                                                                                     90%

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama