asus-vintage-s800-barebone-v-klasickem-stylu
Hardware Článek Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu | Kapitola 3

Voigts Martin

Voigts Martin

16. 3. 2005 00:00 20

Seznam kapitol

1. Představení 2. Design a skříň celkově 3. Základní deska, chlazení 4. Výkon 5. Závěr

Barebone systémy mají mnoho podob. Minule recenzovaný AOpen XC Cube patřil mezi typičtější zástupce, tedy Small Form Factory. Ovšem nejen ty tvoří nabídku barebonů, a tak jsme se rozhodli otestovat i systém poněkud bližší běžným stolním počítačům, a to ASUS Vintage-S800.

Reklama

Základní deska použitá v tomto systému je klasického formátu microATX, má čtvercový tvar o rozměrech 245 x 245 mm, což je standard. Lze ji tedy v případě potřeby vyměnit za jinou (například podporující jinou platformu), dodržet se musí pouze to, aby byla stejného formátu. Srdcem základní desky Asus P4S800-MX je čipová sada SiS 661FX, která podporuje 800MHz FSB, DDR400, HyperThreading, AGP 8x/4x, komunikační sběrnice MuTIOL má rychlost 1066MB/s. Za intelovským i865G zaostává pouze jednokanálovým paměťovým řadičem.

- jižní most použitý na desce je ale 963L běžný u sady 748 -
i Zdroj: PCTuning.cz
- jižní most použitý na desce je ale 963L běžný u sady 748 -


- schéma čipové sady 661FX -

Na této desce je čipová sada kombinována se southbridge 963L, který má být standardně dodáván k sadě SiS748. K sadě SiS 661FX oficiálně patří southbridge 964, ktery oproti staršímu 963L nabízí řadič serial ATA a o dva USB 2.0 porty více. Jižní most 963L použitý na této desce tak bude větším zklamáním hlavně pro uživatele, kteří hodlají využívat výhod SATA disků.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz


Rozložení základní desky odpovídá standardům specifikace uAtx

Do patice Socket 478 lze osadit procesor Pentium 4 (včetně Prescottu) nebo Celeron s frekvencí sběrnice 400/533/800MHz až do frekvence 3,4GHz. Až 2GB DDR400 paměti lze osadit do dvou DIMM slotů. Na desce je integrovaná grafická karta (SiS Real256E), síťová karta (VIA 10/100Mb/s) i zvuková karta (ADI AD1888 5.1-ch). Ke dvěma kanálům řadiče IDE lze připojit až čtyři zařízení Ultra ATA/133 a nižší, rozhraní Serial ATA deska nemá. Slot AGP8x umožňuje použít výkonnější grafickou kartu. Další možnosti rozšíření nabízejí tři PCI sloty, ve všech (včetně AGP) lze použít karty plné výšky.

BIOS a možnosti nastavení

BIOS je typu AMI a musím říci, že mi sedí o něco méně než klasický Award, byť mám ve svém PC desku Asus, která má AMI také.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Možnosti nastavení jsou naprosto standardní a odpovídají běžným požadavkům.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jumpery pro nastavení frekvence procesoru byste na moderní desce hledali marně.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je vidět, Asus i u takovéhoto systému myslel na přetaktování, a to jak frekvence sběrnice,

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

tak i u nastavení frekvence operační paměti.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

BIOSem podané informace o procesoru jsou takřka vyčerpávající.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvyk je železná košile, a tak bych uvítal spíše BIOS od Awardu, nicméně odhlédnu-li od této osobní tak trochu antipatie k AMI, mohu říci, že možnosti nastavení jsou velmi dobré a rozhodně se za ně tato deska nemusí stydět.

Konfigurace

Pro potřeby testu jsem Vintage-S800 osadil stejnými komponentami jako v případě minule recenzovaného XC Cube od AOpenu. Jedná se tedy o Pentium 4 Prescott běžící na frekvenci 3 GHz s velikostí vyrovnávací paměti cache  1 MB a pracující s 800MHz FSB. Operační paměť tvořily dva 256MB moduly DDR466 od výrobce A-Data, pevný disk byl Western Digital WD400, mechanika DVD-ROM byla značky Pioneer a nesla typové označení 106s.

Chlazení a zdroj

Narozdíl od Small Form Factor systémů spoléhá Vintage-S800 na uživatele, jaké zvolí chlazení. Protože nejjednodušší volbou je Intelem dodávaný BOX chladič, použil jsem právě jej. Ten totiž bude v sestavách postavených na základě Vintage-S800 asi nejčastější.

Teploty se pohybovaly mezi 43 (bez zátěže a se zapnutým HyperThreadingem), resp. 46 (idle s vypnutým HT) a 50 stupni (15 minut Prime95, vypnutý HT), z čehož je patrné, že je někde chyba. Rozdíl teplot u procesorů Prescott by měl být spíše okolo 10 a více stupňů mezi stavy bez zátěže a v plné zátěži. Z toho lze usuzovat, že teplotní čidla této desky lidově řečeno kecají.

Celkově mě dost zklamala hlučnost tohoto počítače. Nízká byla paradoxně po delší době provozu, kdy deska začala z nepochopitelných důvodů regulovat otáčky ventilátoru. Jinak ale přídavný větrák běžel naplno a protože nepatří k nejtišším, připadal jsem si, jako bych seděl u vysavače.

Zdroj je standardní a splňuje specifikace ATX. Vzhledem k tomu, že je pouze 250Wattový, doporučuji jej při použití výkonné grafické karty zaměnit za výkonnější. Zdroj se svým ventilátorem nepatři mezi nejhlučnější, dokázal bych si jej ale představit i tišší - zejména pokud by byl osazen 120mm ventilátorem odsávajícím teplý vzduch přímo zevnitř počítače. Ze zdroje je vyvedeno pět molex konektorů pro 5,25" mechaniky, dva pro disketové jednotky, 20pinový konektor ATX, jeden dvanáctivoltový konektor pro napájení základní desky pro P4 a jeden 6pinový konektor AUX PSU.

Specifikace zdroje

+ 3.3 V + 5 V + 12 V - 12 V - 5 V + 5 Vsb
20 A 27 A 13 A 0.8 A 0.3 A 2 A

Z tabulky maximálních proudů, které zdroj umí dodat na jednotlivé větve, je jasné, že Wattáž zdroje není vše. Porovnáte-li tuto tabulku s tabulkou u AOpenu XC Cube, zjistíte, že ač zdroj v tomto Asusu je co do počtu Wattů slabší, hodnoty proudů má na jednotlivých větvích v některých případech až velmi významně vyšší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama