asus-vintage-s800-barebone-v-klasickem-stylu
Hardware Článek Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu | Kapitola 2

Voigts Martin

Voigts Martin

16. 3. 2005 00:00 20

Seznam kapitol

1. Představení 2. Design a skříň celkově 3. Základní deska, chlazení 4. Výkon 5. Závěr

Barebone systémy mají mnoho podob. Minule recenzovaný AOpen XC Cube patřil mezi typičtější zástupce, tedy Small Form Factory. Ovšem nejen ty tvoří nabídku barebonů, a tak jsme se rozhodli otestovat i systém poněkud bližší běžným stolním počítačům, a to ASUS Vintage-S800.

Reklama

Vzhled tohoto počítače je... takový strohý. Skříň je celá černá a má velmi jednoduché linie.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na čelní straně najdete v horní části dvě otevřené 5,25" pozice, jednu úplně otevřenou 3,5" pozici a jednu pozici určenou pro disketovou mechaniku. Vedle horní 3,5" záslepky najdete také nápis Powered by ASUS. Když už byla řeč o mechanikách, tak se zmíním ještě jednou o barvě skříně. Tato černá má tu výhodu, že k ní ladí prakticky libovolná mechanika, která má už z výroby černé čelo. Jiné skříně (například hliníkové nebo modré či stříbrné) tuto výhodu nemají - mechaniky v těchto barvách se běžně nevyrábějí a ne každá skříň používá barevné záslepky, které by mechaniku skryly. Příkladem budiž známý Chieftec.

Přesně v polovině čelního plastu je hrana a pod ní se nalézá bohatá perforace tvořená velmi jemnými dírkami. Takřka uprostřed perforované plochy se nalézá tlačítko pro zapnutí a nad ním dvě diody typu LED oznamující, zda je počítač zapnutý, a indikující aktivitu disku. Níže pak najdete plošku a na ní konektory - dva pro připojení standardního 3,5mm Jacku na sluchátka a mikrofon a dva pro připojení standardního USB 2.0 zařízení. Celé čelo lze sundat velmi jednoduše - pod levou bočnicí stačí uvolnit tři packy a už jej jde odklopit do strany. Pak za něj stačí zatáhnout a je dole. Z tohoto by se leckteří výrobci mohli poučit. Pro sundání čela obvykle bývá třeba sundat bočnice obě, a to mi přijde poněkud zbytečné, zvláště po zkušenosti s tímto systémem. Všechny součásti tohoto mechanismu vypadají dostatečně bytelně, aby vydržely.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby bylo celé čelo správně tuhé, je část s dírkami vyztužena z vnitřní strany většími odlitky inspirovanými přírodním tvarem plástve. Toto řešení je vskutku velmi inteligentní a má opravdu dobrou tuhost, a tak je často využíváno i pro tvorbu tvaru perforací zadní stěny zdrojů osazených 12cm ventilátorem, ale i jinde.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

V zadní části nás nečeká žádné velké překvapení, jedná se o naprostou klasiku. Jak vidno, IO shield je úplně standardní, k dispozici jsou čtyři sloty a skříň je osazena 8cm ventilátorem. Obě postranní bočnice jsou samostatné a přišroubované klasickými šroubky pro křížový šroubovák, horní bočnice je přinýtovaná a nejde sundat jinak než velmi hrubým násilím.

Levá i pravá postranní bočnice mají vylisovaný nápis Powered by ASUS. Levá má navíc na dvou místech perforace. Ty jsou umístěny tak, že mají skutečně význam. Jedna je přímo naproti chladiči procesoru, jedna u disků.

Celkový dojem z této skříně mám velmi dobrý. Je opravdu velice pevná, nekroutí se, jsou na ni použity kvalitní materiály. Ostré hrany nikde nenajdete, zpracování je skutečně na úrovni. Jemné nedostatky lze nalézt snad leda na otvorech pro konektory v čelním panelu - ty nejsou úplně dokonale hladké, nicméně odsuzovat takovéto detaily je už velmi malicherné.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Pohled dovnitř opět potvrzuje, že se jedná o standardní microATX systém. Pro instalaci disků jsou k dispozici tři 3,5" pozice v případě, že pro pevný disk využijete i jednu z pozic otevřených. Poměrně nešťastný je ale dle mého názoru cable management. Vzhledem k tomu, že se jedná o barebone systém šitý na míru dané pevné desce, mohl se uspořádání kabelů výrobce věnovat poněkud více. V tomto ohledu tento Asus prostě trochu pokulhává. Takto to vypadá, že se prostě vzala malá skříň, do ní se vrazila deska a barebone systém byl hotov. Je jasné, že rozměry dovolují lepší chlazení, a tak není až taková potřeba vymýšlet složitá vlastní řešení, nicméně mě osobně by to potěšilo. Některé dražší skříně totiž takovéto možnosti mají, a to nejsou určeny přímo pro jednu jedinou základní desku.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Uchycení mechanik ve skříni je klasické šroubkové, což někteří ocení, jiní na něj budou nadávat. I když je při montáži méně pohodlné, lze se domnívat, že v budoucnu zabrání rezonancím, které by mohly vznikat opotřebením kolejniček po častém vyměňování mechanik na kolejničkovém způsobu uchycení.

Asus Vintage-S800 - barebone v klasickém stylu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama