ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty
i Zdroj: ASUS
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty

ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty | Kapitola 7

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

4. 5. 2022 08:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Parametry 3. Design a zpracování 4. Syntetické testy
5. Výdrž a provozní vlastnosti 6. Herní testy a zvuk 7. Armoury Crate a závěr

Sháníte solidní a výkonný notebook, na kterém se dá zapařit a příležitostně pracovat? ASUS má řešení v podobě malého a lehce přenositelného Zephyrusu. Tento neúnavný našlapaný stroj se může stát vaším dobrým a žhavým kamarádem.

Reklama

Software Armoury Crate, jež je na disku připravený pro uživatele, toho zvládne opravdu hodně. Až moc. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl a přišel na to, kde jaké nastavení hledat. Nejdůležitější je dle mého nastavení, které dovoluje dle uvážení vybírat mezi dedikovanou a integrovanou grafickou kartou. V závislosti na tom se dá kouzlit s hlučností, spotřebou a výdrží. Nebo jiná volba, lze nastavit, kolik energie může procesor a grafika sežrat. Můžete nastavit i výkonové profily, kdy jdou všechna omezení za hlavu a notebook jede na maximum, či vybrat ticho a srazit výkon na polovic. 

Kombinací je vskutku mnoho. Já zůstal u defaultu, tj. hardware jel na tolik výkonu, kolik si aplikace vynutila. Kromě čarování s výkonem se dá v Armoury Crate nastavit doslova vše, co vás napadne. Od podsvícení klávesnice přes AniMe Matrix na displeji, uživatelské profily, knihovnu her, makra, Aura Sync (synchronizace RGB zařízení), je tu i detailní monitoring systému, barevné profily… zkrátka co můžete potřebovat, to tu je. Dokonce se dá zapnout i jakési otravné AI zvíře, které potom tupě zírá z displeje. Zprvu jsem si myslel, že je to nějaký malware, naštěstí je to jen zbytečná aplikace. Detailní popis všech funkcí by vydal na samostatný článek, podstatné je, že uživatel má k dispozici mocný nástroj, s kterým může kouzlit jako Čáryfuk.

A konečně konec. Po mnoha hodinách testů, zkoušení, hraní a zkoumání musím prohlásit, že Asus ROG Zephyrus 14 je velmi našlapaný stroj, který zvládne s přehledem cokoli, co po něm uživatel bude chtít (snad kromě ray tracingu, ale to není jediný). Kombinace nového Ryzenu 9 6900HS, grafiky Radeon RX 6800S, 32 GB paměti a rychlého 1TB disku NVMe nemá problémy s žádnou činností od běžné práce či konzumace slabomyslných videí přes editaci fotek a enkódování videa až po paření nových her jako Dying Light 2. Chuťovka je výborný 120Hz displej s rozlišením 2560 × 1600 a certifikací „Pantone Validated“. Co se konektivity týče, 2× klasické USB a 2× USB-C pokryje většinu požadavků. Pro externí displej tu je HDMI 2.0b. Jako bonus je zde čtečka karet microSD a starý osvědčený 3,5mm jack. Výdrž baterie při běžném užívání dosáhla 9 hodin, a to je velmi slušná doba. Naproti tomu při náročné pařbě je na nule za hodinu, ale nelze očekávat, že zvládne krmit výkonný hardware půl dne. Normálně bych si stěžoval na vysoké teploty a hlučný provoz, jenže při rozměrech stroje a použitých komponentech to patrně lépe nejde, fyzika má nějaké hranice. Jediný zápor, který bych opravdu mohl vypíchnout, je absence konektoru RJ45. Zřejmě byl oželen, protože ROG Zephyrus 14 je vpravdě mobilní kus nářadí a ne všude trčí ze zdí síťové kabely, kdežto vlastní wifi síť má dnes i ptačí budka. 

ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Jinak jde o všestranný a bezchybně zpracovaný elegantní stroj, který vás oblaží skvělým obrazem a výkonem na cestách i v domácím kutlochu. Předpokládaná cena bude 2500 dolarů, což je přepočtem podle aktuálního kurzu nějakých 72 tisíc korun s daní.

Za poskytnutí notebooku děkujeme společnosti ASUS. 

ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama