ASUS ROG PG42UQ: Perfektní herní monitor OLED se 4K na 138 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Recenze ASUS ROG PG42UQ: Perfektní herní monitor OLED se 4K na 138 Hz

ASUS ROG PG42UQ: Perfektní herní monitor OLED se 4K na 138 Hz | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 11. 2022 21:00 44

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. Na kabelu záleží 5. Nabídka OSD a nastavení
6. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 7. Hry a video 8. Spotřeba panelu a provozní vlastnosti 9. Závěr, hodnocení

Dnes otestujeme jeden z nejnovějších, herních OLED monitorů od ASUS. Nabízí 4K rozlišení, certifikaci G-Sync, přetaktování až 138 Hz a opravdu skvělý obraz. Navíc se ho netýkají problémy QD-OLED panelů. Je to herní ideál? Možná ano.

Reklama

Celkové hodnocení

Je zřejmé, že v této chvíli je panel s OLED to nejlepší, co si můžete pořídit. Uznávám, že QD-OLED je papírově pokročilejší technologie než běžný OLED, ale v praxi nevnímám rozdíl. Běžně používám Samsung S95B, což je považováno za jeden z nejlepších zobrazovadel vůbec. A upřímně, rozdíl mezi jeho obrazem s QD-OLED a dnes testovaným ASUS s OLED nevidím téměř žádný.

ASUS ROG PG42UQ: Perfektní herní monitor OLED se 4K na 138 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS PG42UQ má naprosto perfektní černou, díky OLED je i homogenita podsvícení také skvělá. Trochu slabší kontrast má HDR, ale upřímně, poznáte to? Já proti QD-OLED panelu v HDR kontrastu nevidím rozdíl. Monitor nabízí extrémně rychlou odezvu a spoustou herních funkcí, která hráčům pomohou ve hraní. Také hromada barevných profilů vám umožní si nastavit obraz dle sebe.

Velkou výhodou tohoto monitoru je vylepšení té největší „bolístky“ QD-OLED, a tím je barevná „aura“ kolem písma na bílé ploše. Asus tento problém díky typickému uspořádání subpixelů do ve čtyřech obdélníčcích vedle sebe nemá. Výrobce se tím také patřičně chlubí na svém webu, a já jim dávám za pravdu.

Obraz je stejně skvělý jako u posledních OLED panelů od Samsungu, panel LG za ním o mnoho nezaostává. Hlučnost je navíc nulová, spotřeba vyšší, ale stále akceptovatelná. 

Ožehavější otázkou je cena. Ta dle mého názoru není s ohledem na parametry monitoru špatná, i když není nízká. Za 138Hz panel s VRR obou standardů, navíc s 4K rozlišením a 42" úhlopříčkou je cena 44 400 Kč celkem solidní.

Přesto musím zmínit, že model se stejným typem panelu přímo od LG vás vyjde o 10 000 korun levněji a je větší (48"). Nabídka ale na trhu je mizerná, výběr velký není. Asus je v podstatě jedinou dostupnou alternativou.

Hodnocení ASUS ROG PG42UQ

Verdikt

Naprosto perfektní, herní monitor s úhlopříčkou 42". Nabízí skvělé barvy, kontrast i odezvu. Navíc má mnoho herních režimů s podporou Freesync i G-Sync.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

4K s 138 Hz
OLED, perfektní černá a nekonečný kontrast
Velice povedený stojan, stabilnější než předchozí generace
HDMI 2.1 + DP 1.4
Kabel HDMI Premium v balení
Vysoká cena
Kontrast v HDR slabší než u konkurence (ale těžko to poznáte)

Udělené ocenění

PCTuning gold

ASUS ROG PG42UQ s displejem OLED získává zlaté ocenění, nic lepšího si aktuálně nekoupíte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama