asus-pundit-v-polovine-cesty-k-idealu
Hardware Článek ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu... | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

17. 6. 2003 00:00 31

Seznam kapitol

1. Pundit: ASUS AB-P 2600 2. Co umíš, Goleme? 3. Pod kapotou... 4. Vnitřní SiS-tém 5. Testy a závěr...

Miniaturní počítače mi přirostly k srdci. I když nebývají tak rozšířitelné jako ty v klasických skříních, více se přibližují k ideálu moderního PC budoucnosti: jsou malé, tiché a stále lépe vybavené. A zatímco stále čekáme na SARS-em zpožděný projekt nabroušeného domácího Mega PC od MSI, podívali jsme se na ASUS Pundit, štíhlý minipočítač který míří do trochu jiné, poněkud pracovnější oblasti. Mezi své přednosti uvádí: kombinovanou čtečku paměťových karet (4-in-1), slot PCMCIA, výstup DVI, S-Video, optický SPDIF...

Reklama

Rozhodl jsem se systém osadit procesorem z horního spektra doporučených procesorů (zajímalo mě, jestli tuto zátěž zdroj hladce "utáhne"). Použil jsem Pentium 4 2.8GHz (FSB 533MHz, jádro Northwood, 512kB L2 cache), oba paměťové sloty jsem osadil 256MB moduly Kingmax DDR400, použitý harddisk rotoval 7200ot./min: 40GB Maxtor D740X (ATA133).

Instalace operačního systému Windows XP Professional SP1 proběhla bez problémů - v jejím průběhu jsem využil ovladačů z instalačního CD.

Test propustnosti paměti - Sandra 2003 Standard

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Propustnost paměti se pohybovala kolem poměrně solidní hodnoty 2500MB/s (pokud uvažujeme procesory s fsb 533MHz). Přes podporu paměti DDR 400 se jako nejlepší ukázala volba taktování 166MHz (jako DDR333) při nastavení agresivního časování (2-2-2-6). Poznámka: základní desce nečinilo potíže zvládnout dva moduly DDR 333 nebo DDR 400 (dříve mívaly čipsety SiS s více osazenými paměťovými sloty problémy).

PCMark 2002

PCMark 2002 je benchmarkem měřícím několik aspektů sestavy - měří výkon procesoru, stanoví orientační propustnost paměti a výkon diskového subsystému.

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud srovnáme dosažené hodnoty s internetovou databází zjistíme, že výkon Punditu se pohybuje někde ve středu pole obdobně vybavených "stolních" počítačů, zatímco netebooky nechává daleko za sebou.

Grafický subsystém...

...je, pokud hodnotíme výkon z hlediska provozování 3D her, nejslabším článkem Punditu. Přes jeho ne zcela tragické výsledky (viz. níže) kdy poměrně hladce zvládá hry typu Wonfenstein, NHL 2002, Battlefield 1942, Medal of Honor... je na dnešní poměry rozhodně podprůměrný.

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafika rezervuje ve sdílené paměti oblast v rozsahu 8 až 64MB - tato paměť je pochopitelně taktována stejně jako hlavní paměť systému (zde 200MHz). Čip SiS M651 se opírá o SiS301, který zajišťuje (poměrně kvalitní!) TV výstup.

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz


TV výstup - nastavení parametrů obrazu je relativně podrobné
(možné je i nastavení posunu a velikosti obrazu ve dvou osách)

Výkon

3D akceleraci jsem srovnával s dnešním králem low-endu, s kartou postavenou na bázi GeForce4 440MX (64MB DDR).

1024x768 3D Mark 2000, 16b 3D Mark 2001, 32b
GF4 MX440 9 495 6 028
SIS651@200MHz 5 260 1 743

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož výsledek, zejména v 3D Marku 2001, nevypadá nijak povzbudivě zajímalo mě, jak si uživatel v polepší, využije-li rozlišení 800x600 a nastaví 16bit. barevnou hloubku. Výsledek, zejména v režimech s nízkými detaily, není vůbec tragický (jak na integrovanou grafiku):

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče kvality 2D zobrazení integrovaného adaptéru - v rozlišeních 800x600 a 1024x768 je vše v pořádku, při 1280x1024 již dochází k neostrosti typické u levnějších grafických karet. Digitální DVI výstup je pochopitelně bezproblémový.

Přehrávání DVD a DivX

Jelikož je systém vybaven TV výstupem provedl jsem doma malou zkušební projekci. Pundita jsem doplnil dříve testovanou sadou reproduktorů 5.1 (Altec Lansing 5100) a nainstaloval jsem softwarový přehrávač Power DVD 4.0 XP a kodeky pro přehrávání DivX.

Ihned po zapojení na TV jsem ocenil, že počítač nepotřebuje k tomu aby nabootoval připojený monitor (v BIOSu je vhodné nastavit výstupní normu na PAL). Kvalita přehrávání videa je na vysoké úrovni (odpovídá moderním grafickým kartám) - pokud přepnete do režimu "full screen" prakticky nezjistíte že signál nejde ze stolního DVD přehrávače.

Nebýt toho, že se klasický televizor k práci na počítači vůbec nehodí (je to opravdu "o oči" - fonty jsou velmi malé a špatně čitelné, částečně pomůže rozlišení 800x600 nebo nižší) mohl by se Pundit usadit v leckterém obýváku natrvalo, například jako inteligentní filmový, mp3 a herní přehrávač.

Závěr

Je jasné, že ASUS Pundit není systémem pro každého. Pokud toužíte po velkém prostoru pro několik disků či mechanik CD/ DVD/ RW, musíte zvolit klasickou sestavu. Pokud svůj počítač a jeho komponenty nenecháte chvíli v klidu, zvolte také raději klasickou "PC stavebnici". Pokud hledíte na to, aby cena bylo co nejnižší, také asi nebudete volit tento systém (i když rozhodně není přehnaně drahý). Na druhou stranu zde je skupina lidí, kteří na podobný počítač dlouho čekali.

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to systém pro ty, kteří:

  • Hledají něco malého, elegantního a tichého a nechtějí se vzdát výkonu "stolního" procesoru a kompatibility s PC - systém může sloužit jako alternativa klasického desktopu, a to rozhodně lépe, než jakýkoliv notebook,
  • touží po něčem, co by vypadalo dobře a nedělalo ostudu v reprezentačních prostorách kde na vzhledu rozhodně záleží,
  • potřebují kompaktní avšak výkonný systém (vč. diskové kapacity), který je možné občas, avšak pohodlně přenášet - organizátoři prezentací, lidé, kteří se několikrát ročně stěhují, ti kteří potřebují PC pro řešení dlouhodobých zakázek u klienta apod...
  • Na bázi Punditu lze také postavit (navíc s minimem komponent) LAN PC - počítače které lze využít jako elegantní síťové stanice.

Náš "golem" má však, mimo výše zmíněných předností, i svou pověstnou Achillouvu patu - je ji integrovaná grafika která systém diskvalifikuje u herních nadšenců.

Cena Punditu by se měla pohybovat kolem 6500 Kč bez DPH.


výrobek zapůjčila firma LEVI International

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama