asus-pundit-v-polovine-cesty-k-idealu
Hardware Článek ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu... | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

17. 6. 2003 00:00 31

Seznam kapitol

1. Pundit: ASUS AB-P 2600 2. Co umíš, Goleme? 3. Pod kapotou... 4. Vnitřní SiS-tém 5. Testy a závěr...

Miniaturní počítače mi přirostly k srdci. I když nebývají tak rozšířitelné jako ty v klasických skříních, více se přibližují k ideálu moderního PC budoucnosti: jsou malé, tiché a stále lépe vybavené. A zatímco stále čekáme na SARS-em zpožděný projekt nabroušeného domácího Mega PC od MSI, podívali jsme se na ASUS Pundit, štíhlý minipočítač který míří do trochu jiné, poněkud pracovnější oblasti. Mezi své přednosti uvádí: kombinovanou čtečku paměťových karet (4-in-1), slot PCMCIA, výstup DVI, S-Video, optický SPDIF...

Reklama

Odstrojení celé sestavy je otázkou povolení dvou šroubků. Masku sestavy - přední panel lze snadno odmontovat po sejmutí krycího plechu který blokuje tři plastové zámky.

Sestava "bez kapotáže" ukazuje, že ve skříni není rozhodně místa nazbyt. Disk, mechanika CD-ROM, chladič procesoru, zdroj i blok karet PCI má své jediné možné, konstruktéry určené, místo.

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Chlazení procesoru je provedeno podobně jako v dříve na PCtuningu rozebírané koncepci "větrné tunely" (viz. článek Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení Vašeho PC). Větráček na procesoru používá krátký vzduchovod vedoucí od otvorů na boční straně skříně, horký vzduch z vnitřního prostoru počítače odsává centrální větrák počítače umístěný ve zdroji.

I u toho barebone je ventilátor chladiče procesoru (zde AVC o průměru 80mm) regulován v závislosti na teplotě. Od okamžiku zapnutí do okamžiku plné inicializace BIOSu (po dobu cca 5s) systém nasadí nejprve vysoké otáčky (asi 6000ot./min.), pak se spustí regulace a otáčky klesnou na cca 3600 ot./min. - hluk je v tomto režimu malý, regulace na mě působila dojmem, jako by "z oka vypadla" některým... notebookům.

Systém je koncipován jako částečně modulární:

PCI karty dlí v modulu BL-Raiser - jejich výměna je pak otázkou 2 minut..
i Zdroj: PCTuning.cz
PCI karty dlí v modulu BL-Raiser - jejich výměna je pak otázkou 2 minut..


modul disku a CD-ROM (disk drive assembly) je snadno vyjímatelný...

Po instalaci všech komponent (pokud máte pro počítače cit, zvládnete ji za 15 minut i bez pomoci obrázkového návodu) zjistíte, že celý systém je doslova napěchovaný až po okraj.

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud použijete mechaniku CD-ROM delší konstrukce (zkoušel jsem jich několik) zjistíte, že poněkud ztěžuje větráku ve zdroji jeho práci - zadní čelo mechaniky může být v horším případě od mřížky zdroje vzdálené pouhý jeden centimetr!

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz


mechaniky, procesor i paměti lze instalovat poměrně snadno...

Malým zázrakem je, že přístup k jednotlivým částem je, ač smontovaný počítač vypadá, že by jim nepropadl špendlík, i po osazení velmi dobrý - stále lze pohodlně vyjímat a instalovat moduly paměti, nemluvě o snadné výměně PCI karty (vyjmete jen BL-Raiser).

Zdroj

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Použitý 200W zdroj (s funkci PFC) od Delta Electronics (12V/10A, 5V/21A, 3.3V/14A) se jeví, vhledem k omezené koncepci Punditu, jako plně dostačující. ASUS ve své specifikaci uvádí, že systém lze osadit procesory "Intel Pentium 4 Socket 478 2.8GHz+" (což bychom mohli chápat, jako "dokonce nad 2.8GHz").

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama