Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning | Kapitola 17

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 10. 2012 14:00 12

Seznam kapitol

1. Matrix Platinum, monstrum přichází... 2. Představení karty 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2 9. AvP, Battlefield 2, BattleForge
10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2 11. Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. Stalker CoP, WIC, Unigine, Vantage, 3D11 13. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2) 14. Shrnutí výkonu, ceny 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Závěr

Výrobce Asus si dal s uvedením nejvyššího modelu Radeonu HD 7970 GHz celkem načas, tři čtvrtě roku po uvedení Radeonu HD 7970 nabízí Asus dva nejvymazlenější modely s tímto jádrem. My dnes testujeme vyšší model Platinum. Jak si karta povede proti konkurentovi "Lightning" od MSI? A půjde "nové" GHz jádro lépe taktovat?

Reklama
Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Karta série Matrix je nejrychlejším Radeonem HD 7970 na trhu. Na trhu je sice několik modelů s taktem jádra 1,1 GHz, nikdo z výrobců si ale netroufl zatopit pamětem tolik pod kotlem jako Asus, takt 6,6 GHz je zcela výjimečný. A jelikož dávno víme, že propustnost pamětí je pro výkon GCN klíčová, stává se Asus jasným lídrem a nabízí nejvýkonnější Radeon HD 7970 na trhu. Výrazně překonává GHz edici Radeonu HD 7970 i svého největšího konkurenta, kartu série Lightning od MSI. Po stránce výkonu nabízí Asus řešení bez kompromisů. Karta i přes vysoké frekvence v základu nabízí i minimálně dalších deset procent a víc rezervu k navýšení výkonu taktováním.

Provozní vlastnosti

Ani zde nás Asus a jeho nejvyšší model nezklame. Spotřeba je solidní, jen o pár Wattů vyšší než u referenční GHz edice. Proti kartě od MSI je znatelně nižší. Chladič zabírá tři sloty což je možný problém, ale chladí díky tomu zcela tiše a účinně. Na kolena jej dostane až výrazně vyšší napětí, kdy chlazení dochází dech a je už relativně hlučné. Také teploty jsou dobré i po přetaktování, nesmíte ale zvyšovat extrémně napětí.

Přetaktování

Zde musím přiznat, že testovat tuto kartu "na vzduchu" není úplně to pravé, tahle karta se narodila pod kapalný dusík, bohužel jsme ji "zdevastovat" nemohl, musí projít ještě dalšími redakcemi. Musím tedy při hodnocení vycházet z výsledku se stávajícím chladičem. Stoprocentně stabilní takt byl 1270/7300 MHz což je jen o kousek lepší než u šest měsíců staré karty MSI Lightning, u ní jsem dosáhl na takty 1260/7200 MHz. Jádro Tahiti XT se od té doby nijak nezlepšilo, nezměnilo - je stále stejné se svým maximem kolem 1,3 GHz. Což už jsme vám ukázali v lednové recenzi, za devět měsíců se nezměnilo nic. Pro mne tedy jasné zklamání, čekal jsem zkrátka lepší taktování. Je vidět, že pro vzduchové taktování není potřeba ani dvacet fází, možnost ladit napájecí kaskádu a nabízet nabušené PCB plné specialitek. K lepšímu OC "na vzduchu" to nepomůže ... a je zbytečné za to připlácet. Je to zkrátka výbava pro extrém.

Osobní názor

Celý test se nese v duchu srovnání dvou nejvymazlenějších Radeonů HD 7970 na trhu. Půl roku staré karty od MSI série Lightning (brzy vyjde nová revize karty) a novinky Asus Matrix Platinum. Obě karty patří do ultra High-endu, nabízí featury zejména pro extrémní taktování a luxusní chlazení. Jak už víme i možnosti přetaktování jsou víceméně stejné. Váhy na jednu nebo druhou stranu nevychýlí ani softwarová podpora, MSI Afterburner i Asus GPU Tweak jsou skvělé aplikace a nabízí obě to samé.

Problém je ale cena. Za šest měsíců totiž karta od MSI stihla řádně zlevnit. Dnes ji seženete za 11 000 Kč (minulý měsíc to bylo 10 200 Kč s DPH), zato Asus jako novinka atakuje cenovku 12 000 Kč s DPH. Bohužel zde není co řešit, v tomto případě vyhrává ten levnější. Kdyby se cena lišila o pár stokorun, neřešíme ji, ale když jde téměř o tisíc už musíme cenu brát jako pádný argument. Dalším argumentem může být i rozměr karty, MSI si vystačí se dvěma sloty a Asus potřebuje tři. Pokud kupujete jednu kartu je to fuk, se dvěma už budete bojovat.

Výhody a nevýhody

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty testu zapůjčil Asus Czech republic

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama